Mit jelez a sárga, mit a zöld és mit az átlátszó váladék? A hólapátolás valóban veszélyes tevékenység, és ha igen, akkor miért? Mi a helyzet azzal az állítással, hogy a testhő nagyobbik része a fejen keresztül távozik? És az influenza elleni védőoltásokkal és azok hatásával? ÉRdekes és hasznos tudnivalók a téli egészségmegőrzés jegyében.                                                                                 

tél egészség cikk váladék hó hólapátolás testhő öltözék oltás radiátor

Mostanság az időjárásunk eléggé változékony, de hivatalosan és szemmel láthatólag még a téli évszakban járunk. A téli egészségmegőrzéshez számos tévhit kapcsolódik, ami nem véletlen, hisz ilyenkor sokkal többen betegszenek meg, mint a melegebb évszakokban. Ezt hajlamosak vagyunk „kézzel foghatóbb” dolgoknak betudni, például annak, hogy nedves hajjal mentünk ki a hidegbe vagy hogy nem vettünk föl sapkát. Ám a valóság az, hogy a téli betegségek egyik legfőbb kiváltója, hogy az emberek sokkal több időt töltenek bent együtt más emberekkel – és az ő szervezetükben megtalálható vírusokkal. Ezen kívül még jó pár téli évszakhoz kötődő egészségmegőrzési tudnivaló létezik, lássuk ezek közül a legérdekesebbeket és leghasznosabbakat.

1. A testhő nagy része a fejen keresztül távozik?

tél egészség cikk váladék hó hólapátolás testhő öltözék oltás radiátor

Bizonyára sokan hallották már, hogy a testhő nagy része (egyes közhiedelmek szerint: 90%-a) a fejen keresztül távozik. Hogy mennyi az igazságtartalma ennek az állításnak?MEglehetősen minimális, ugyanis az ezzel foglalkozó kutatások szerint a test hőjének nagyjából 10%-a távozik a fejen keresztül, ám a többi testrész esetében is hasonló arányról beszélhetünk. A mítosznak valószínűleg ahhoz lehet köze, hogy ha a fejünk hidegnek van kitéve, viszont testünk többi része nem, akkor testünk maghőmérséklete (a szervezet belsejében mérhető, az életfunkciók ideális működéséhez szükséges hő) a vártnál jóval gyorsabban csökken.

2. Zöld, sárga és átlátszó váladék

tél egészség cikk váladék hó hólapátolás testhő öltözék oltás radiátor

Az emberek sokszor aggódnak, amikor zöldes színű váladékot köhögnek fel, ám ez legtöbbször normális. Sőt, valójában ez azt jelenti, hogy bármilyen betegség is áll a háttérben, annak éppen a vége közeleg, azaz a zöld színű váladék a betegség végének a jele. Ellenben a sárgás nyálka azt jelenti, hogy a test még mindig kiváltó a betegséget kiváltó fertőzés, kórokozó ellen. Az átlátszó váladék pedig legkevésbé jó előjel, ugyanis az a betegség kezdeti szakaszában jelenik meg.

3. Influenza elleni védőoltás

tél egészség cikk váladék hó hólapátolás testhő öltözék oltás radiátor

Azt is gyakran hallani, hogy az influenza elleni védőoltással magát az azt kiváltó vírust fecskendezik az emberbe. Nos, aggodalomra semmi ok: az oltásban nincs vírus, szóval nem kaphatunk tőle influenzát. De nem is véd meg az influenzától teljes mértékben. Az oltás nem akadályozhatja meg teljesen, hogy influenzások legyünk, csupán megvéd minket a leggyakoribb tünetektől, azaz és a betegség nem lesz olyan súlyos, amikor megbetegszünk.

4. A radiátorból származó száraz hő megfázást vagy influenzát okoz

tél egészség cikk váladék hó hólapátolás testhő öltözék oltás radiátor

Alapvető tévhit, amit szerencsére egészen kevesen vesznek komolyan. A radiátor hőjétől kialakulhatnak ugyan kellemetlenségek, például az orrüregek irritációja, kiszáradása, extrémebb esetben akár orrvérzés is. Ám egy valamit biztosan nem okoz a radiátor hője: légúti fertőzést.

+1 A hólapátolással jelentősen megnő a szívroham kockázata

tél egészség cikk váladék hó hólapátolás testhő öltözék oltás radiátor

Furcsának és hihetetlennek tűnhet, de a hólapátolással bizonyítottan megnő a szívroham kockázata. Hogy miért? A magyarázat dióhéjban az, hogy a hideg leszűkíti az artériákat, miközben növeli a terhelést a szíven. A hirtelen végzett, nagyobb energiaigényű tevékenység, mint amilyen a hólapátolás, csak rásegít erre. A chichagói Rush Egyetem doktora, Gary Schael példáulazt mondja a téma kapcsán, hogy a hólapátolás sokkal nagyobb stresszel jár, mint a téli sportok többsége. Mindössze két perc alatt ugyanis a pulzusunk elérheti a már veszélyesnek számító értéket. Ez persze az egészséges, aktív emberek számára kisebb kockázatot jelent. Azonban nagyon sokan nem is tudnak arról, hogy egészségügyi problémáik vannak (pl. magas vérnyomás, koleszterinszint vagy cukorbetegség). Ők, illetve az idősebb korosztály számára jelentelég nagy  rizikót nemcsak a hólapátolás, hanem minden télen, hidegben végzett fizikai munka.

Felhasznált forrás
Web1: http://www.businessinsider.com/head-hat-cold-temperature-research-winter-heat-body-military-2015-11
Web2: https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/5-facts-about-winter-health

A blog követése Facebookon.