Bizonyos tárgyakat és készítményeket az emberek többsége nap mint nap használ anélkül, hogy tudná, mennyire veszélyesek is az egészségre. Hogy mik ezek és hogy miért ártanak nekünk, kiderül a cikkből. Kattintson: jó eséllyel Ön is használ az ötből legalább kettőt, de az is könnyen meglehet, hogy mind az ötöt.

egészség cikk káros tabletta fogyókúra fültisztító hétköznapi arckrém bőrápolás fájdalomcsillapító

Bizonyos termékekről, melyeket egyesek gyakrabban, míg mások jóval kevesebbszer vagy egyáltalán nem használnak, mindenki tudja, hogy károsak az egészségre. Ám vannak olyan termékek is, amiket a legtöbben használnak, de nincsenek tisztában azzal, hogy ezek mennyire ártalmasak az egészségre. Jöjjön egy ötös lista azon termékekről, melyek használatát jobb lesz, ha mellőzi a jövőben. Hogy miért? A kép alatt található rövid magyarázatokból ez is kiderül.

1. Gyomorégés elleni tabletták

egészség cikk káros tabletta fogyókúra fültisztító hétköznapi arckrém bőrápolás fájdalomcsillapító

A gyomorégés nagyon kellemetlen probléma, ám a gyomorégés elleni készítmények által okozott károk még kellemetlenebbek. Először ilyen tabletták teljesen megváltoztatják a bélben található baktériumokat, valamint gátolják az energiatermelésért felelős egyes sejtszervecskék (pl. az agyi sejtek) működését. Másodsorban több kutatás is igazolta, hogy több olyan betegség kockázata is fokozottan megnő az ilyen készítmények szedésével, mint például a vesebetegség, szívroham vagy a demencia.

2. Fültisztító pálcika

egészség cikk káros tabletta fogyókúra fültisztító hétköznapi arckrém bőrápolás fájdalomcsillapító

A fültisztító pálcikát szinte biztos, hogy Ön is használja és ha ez így van, akkor sajnos egy rossz hír következik. A fültisztító pálcika (és a legtöbb hasonló fültisztításra szolgáló eszköz) kimondottan káros. A rövid magyarázata ennek, hogy a fülünk úgy alakult ki, hogy öntisztító legyen, ebben pedig az ilyen eszközök meggátolják, mivel a szennyeződéseket visszafelé nyomják, így a hallásra, rosszabb esetben a dobhártya épségére hatnak kedvezőtlenül.

3. Fogyókúrás készítmények

egészség cikk káros tabletta fogyókúra fültisztító hétköznapi arckrém bőrápolás fájdalomcsillapítóA fogyókúrás/súlycsökkentő tabletták és italok nagy népszerűségnek örvendenek mind idehaza, mind külföldön. Habár ezek közül némelyikkel igen gyors és látványos eredményeket lehet elérni, a szakértők óva intenek, ugyanis a szembetűnő eredmények nem csak a súlyfelesleges leadásában mutatkoznak meg. A szabálytalan szívverés, a magas vérnyomás, illetve a készítmények abbahagyása utáni óriási étvágy is szerepel a kevésbé ismert mellékhatások listáján.

4. Láz- és fájdalomcsillapítók

egészség cikk káros tabletta fogyókúra fültisztító hétköznapi arckrém bőrápolás fájdalomcsillapító

Pontosabban a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozó naproxén és ibuprofen hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapítók, illetve az ilyen tartalmú megfázás elleni készítmények. Ezek ugyanis afféle időzített bombaként működnek: hosszabb távon nem ritkán szívinfarktushoz vezetnek., (rövid távon pedig bélnyálkahártyát roncsolják). Ennek oka, hogy az ilyen szerek hatására sok esetben a bélnyálkahártyán lyukak keletkeznek, ami lehetővé teszik a baktériumok bejutását a véráramba, ahol gyulladást okozhatnak, rosszab esetben pedig megtámadhatják a szív vagy az agy artériáját.

5. Öregedésgátló/bőrfiatalító krémek

egészség cikk káros tabletta fogyókúra fültisztító hétköznapi arckrém bőrápolás fájdalomcsillapító

Bizonyára Ön is hallott már a különböző bőrfiatalító vagy öregedésgátló készítményekről, talán még használta is őket. Könnyen elképzelhető az is, hogy ezek valóban működtek, ugyanis ezek közül sok tényleg a reklámban ígérteket teljesíti. Azonban számos ezek közül valójában illegálisan értékesített, nem bevizsgált, ellenőrzött termék. Így lehetséges az, hogy higanyt tartalmaznak, ami igencsak káros az egészségre. Kerülje azokat a termékeket, amiknek a címkéjén a következő szavak valamelyike szerepel: "mercurous chloride", "calomel", "mercuric", "mercurio" vagy "mercury.

Felhasznált irodalom

Grafton-Green, Patrick (2017): Taking common painkillers could increase risk of heart attack, study finds.
Lazarus, Benjamin (2016): Proton Pump Inhibitor Use and the Risk of Chronic Kidney Disease.
Schwartz et al. (2017): Clinical Practice Guideline (Update): Earwax (Cerumen Impaction).

A blog követése Facebookon.