Lassacskán itt a jó idő, elkezdődik a vízparti programok szezonja, amit igencsak gyakran megkeserítenek a szúnyogok. De miért van az, hogy egyeseket jobban szeretnek ezek a vérszívók, mint másokat? Íme 7 tudományos tény, ami megmagyarázza a dolgot.                                                                                                                                                                                                                                                szúnyog szúnyogcsípés vérszívók miért? moszkitó

Úgy érzi, hogy Önt valahogy sokkal jobban kedvelik a szúnyogok, mint másokat? Okoztak már álmatlan éjszakákat ezek a kis vérszívók, mialatt másokat ugyanabban a szobában tökéletesen békén hagytak? Ne aggódjon: nincs egyedül. Sajnos vannak olyanok, akiket ilyen-olyan okoknál fogva jobban szeretnek a szúnyogok. Lássuk mi az a 7 tudományosan igazolt dolog, ami miatt így van ez.
 

1. A nullás vércsoport

Egy 2004-es kutatás arra világított rá, hogy a nullás vércsoportú emberek sokkal nagyobb arányban vannak kitéve a szúnyogok okozta kellemetlenségeknek. Egészen pontosan a nullás vércsoportú egyénekre (relatív százalékosan) való leszállás 83,3% volt, míg az A vércsoportúakra 46,5%.
 

2. A terhesség

Legalábbis a maláriát hordozó szúnyogok körében. Egy vizsgálat szerint kétszer annyira vonzóak a gyermeket váró nők, mint azok, akik nincsenek áldott állapotban – szúnyogszemmel nézve. Valószínűsíthető, hogy ennek az oka a terhesség alatt bekövetkező élettani és viselkedésbeli változások. Ez viszont jó, mivel ki lehet dolgozni erre épülő preventív stratégiákat.

szúnyog szúnyogcsípés vérszívók miért? moszkitó


3. Az alkohol

Egy kis mintavételű kutatás eredményének értelmében az alkoholfogyasztás is befolyásolja a szúnyogcsípések számának változását. A vizsgálatban jelentősen megnőtt a szúnyog azon embereken való landolás, akik fogyasztottak sört. Úgyhogy óvatosan a tóparti sörözésekkel, Hölgyek, urak!
 

4. Az emberi szagok

Egy másik vizsgálat az emberi test által kibocsájtott szagokat találta vétkesnek a témával kapcsolatban. Hogy pontosan ki van veszélyben az egyelőre nem egyértelmű, ám annyi bizonyos, hogy különbség van szag alapján is abban, hogy kit szeretnek jobban a vérszívók.
 

5. A bőrön élő baktériumok

Egy furcsának tűnő kutatási eredmény is szerepel a listán: minél nagyobb a változatosság a bőrön élő baktériumok tekintetében, annál kevésbé szeretik a szúnyogok az illetőt. Erre egy 2011-es vizsgálat hívta fel a figyelmet, ami sok-sok baktériumfajtát megnevez, de ebbe inkább nem mennék bele.
 

6. Szén-dioxid kilégzése

Volt egy kutatás, ami a baktériumok és szagok helyett inkább a szén-dioxid kilégzésének szerepét nézte meg szúnyogcsípés témakörben. Az eredmény az lett, hogy a szúnyogok jobban szeretik azokat, akik magasabb szén-dioxid-kibocsájtással rendlkeznek a légzés során. Ide tartoznak egyébként a terhes nők is.

szúnyog szúnyogcsípés vérszívók miért? moszkitó


7. Az edzés és a verejték

Végezetül. Több kutatás is megerősítette azt az elképzelést, hogy a komolyabb fizikai mozgás következtében fellépő verejtékezés növeli a vonzerőnket, ha a szúnyogok szemszögéből nézzük. Pontosabban az ekkor termelődő tejsav az, ami ránk irányítja a figyelmet. Úgyhogy csínján a folyóparti futásokkal, és az intenzív tóparti mozdulatokkal!

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.