A karizmatikus személyeket általában kedveljük, és ők azok, akik leginkább hatást gyakorolnak ránk. De vajon maga a karizmatikusság növelhető-e? Ha igen, hogyan? Íme 7 egyszerű, ám annál hatásosabb tipp hozzá.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

tipp karizma kaizmatikusság megnyerő hogyan testbeszéd érzelem

A karizma kifejezés a görög eredetű kharidzesztai, azaz 'kedvesnek lenni' szóból ered. A szó jelentése persze az idők során némileg módosult. Napjainkban inkább a megnyerő, magával ragadó egyénekben meglévő plusz tulajdonságra szoktuk használni a karizma kifejezést. Azt is tudjuk, hogy egyesekben ez a tulajdonság nagyon erőteljesen jelen van, míg a többségben kevésbé. Éppen ezért nézzük meg, hogy mivel növelhető a karizmatikusságunk a tudomány szerint.

Találd meg a megfelelő szavakat

A karizmatikus személyek egyik gyakori tulajdonsága, hogy bárkivel könnyen szót értenek, úgymond könnyen találják meg a közös hangot az emberekkel. Ennek egyszerű a trükkje: a megfelelő szavakat használják. Ez egyfelől azt jelenti, hogy tudnak alkalmazkodni a másik fél nyelvhasználatához, például nem használnak olyan kifejezéseket, amiket a másik feltehetőleg nem ért. Másfelől – és ebben különösen a hölgyek jeleskednek – probléma esetén nem feltétlen annak megoldására törekednek, hanem inkább az együttérzésük kifejezésére. Ez azért fontos, mert számtalan esetben az emberek nem megoldásokat várnak el, ha elpanaszolják a bajukat, hanem csupán megértést és együttérzést.

Fejezd ki az érzelmeidet

Az érzelmekkel foglalkozó kutatók általában hat alapérzelmet szoktak elkülöníteni, méghozzá: öröm, bánat, undor, félelem, meglepettség, valamint harag vagy düh (egyesek elkülönítik még a megvetést is). Ám nem mindegy, hogy hogyan fejezzük ki ezeket. Egy amerikai pszichológus, Ronald E. Reggio szerint a karizmatikus személyek egyik lényeges tulajdonsága, hogy hitelesen és spontán módon képesek kifejezni érzéseiket, érzelmeiket. Persze az elképzelhető, hogy egy-egy hitelesnek és spontánnak tűnő érzelem valójában nem valódi (l. Duchenne-mosoly és nem Duchenne-mosoly).

tipp karizma kaizmatikusság megnyerő hogyan testbeszéd érzelem

Forrás: huffingtonpost.com

Beszélj a potenciális lehetőségeidről

Egy tanulmány szerint azokra az emberekre, akik a potenciális lehetőségeikről beszélnek, sokkal jobban figyelünk, mint azokra, akik a meglévő eredményeikről, sikerekről mesélnek. Sőt, még vonzóbbnak is találjuk őket.

Tükrözd a másikat

Ha két ember jól kijön egymással, akkor óhatatlanul átvesznek bizonyos szokásokat a másiktól, valamint sok-sok mozdulatot, gesztust is. Ez lehet egy egyénre jellemző szájtartás, mozdulat, speciális gesztikuláció és még sok minden egyéb. A lényeg, hogy mindez a bizalom jele. Nem véletlen, hogy – egy tanulmány szerint legalábbis – azok az személyek, akik leutánozzák az ügyfelük, partnerük mozdulatait a tárgyalás során, sokkal sikeresebb lesznek a tárgyalás végkimenetelét illetően.

Vigyél magaddal cuki állatokat

Köztudott, hogy a különféle aranyos kisállatok vonzóbbá teszik a férfiakat. Ezt tudományos vizsgálattal is igazolták, aminek eredménye: a nők vonzóbbnak találták (hosszú távú kapcsolat szempontjából) a kutyás férfiak fényképeit, mint a kutya nélküliekét. Ennek oka: ha van egy kisállata az embernek, akkor azt feltételezik róla öntudatlanul is, hogy felelősségteljes és képes a kötelezettségvállalásra, ami ugyebár nem egy utolsó szempont a családalapításnál.

tipp karizma kaizmatikusság megnyerő hogyan testbeszéd érzelem

Figyelj a testbeszédedre

A testbeszédünk többet elárul rólunk, mint hinnénk. A testbeszéd valójában nem más, mint az ember érzelmi állapotának a leképezése, megjelenítése vagy megjelenése. Aki fél vagy feszélyezve érzi magát, összefonja a karját és/vagy a lábait. A bizonyos szögben felhúzott felső ajak és a szemöldökök találkozásánál összeráncolt orr megvetést fejez ki. Számos ilyen példa van még. A lényeg, hogy ezek egy része tudatosan befolyásolható (pl. felfelé tartott tenyér = őszinteség; kézzel, ujjakkal megtámasztott áll = figyelem). Ezekre azért érdemes odafigyelni, mert segítségükkel jelezhetjük, hogy érdekel, amit a másik mond vagy egyszerűen csak pozitívabb képet alakíthatunk ki magunkról.

Hagyd, hogy a másik beszéljen

Klasszikus módszer a partnerszerzésnél, hogy hagyja az ember a másikat beszélni. Ezt nevezik a randiguruk „horgolj és kussolj” módszernek, mivel nem kell más, mint megfelelő kérdéseket feltenni, amikre a másik fél „ráharap” és elkezd beszélni – önmagáról. Hogy miért jó ez? Mert amikor magunkról beszélünk, akkor az agyunknak azok a területei aktiválódnak, amik például a szexnél vagy egy finom étel elfogyasztásánál. Vagyis: jól érezzük magunkat az illetóvel és így vonzóbbnak is találjuk őt.

Forrás: Business Insider

A blog követése Facebookon.