Gyilkos pénzérmék, hajnövekedés a halál után,  vak denevérek. És az megvan, hogy melyik építmény az egyetlen, ami látszik a Holdról? 1 év a kutyáknál 7 emberi évnek feleltethető meg? Jöjjön 7 tudományos mítosz, tévhit, amit szinte mindenki ismer és igaznak hisz.                                                                                                                                                                             

tudományos tévhit tudományos mítosz kutya évek haj és köröm a halál után lenyelt rágógumi agy 10%

1. A gyilkos pénzérme

Többféle változatban él az történet, amely arról szól, hogy ha egy magas épület (pl. Pisai ferde torony, Empire State Building) ledobunk egy pénzérmét, akkor az akár meg is ölheti azt, akit eltalál. A helyzet az, hogy egy pénzérme maximális sebessége nagyjából 80km/óra lehet, ám ez egy érme esetében nem elegendő a halálos sérüléshez, legfeljebb zúzódásokat okozhat.

2. A denevérek vakok

Az igaz ugyan, hogy a denevérek ultrahangok segítségével tájékozódnak, de ettől még nem teljesen vakok. A látásuk persze nem a legjobb, nyilván nem véletlen, hogy a dolgokról visszaverődő ultrahangok alapján navigálnak. Ám ettől még látnak.

3. Az agyunknak csak a 10 százalékát használjuk

Az orvosok és a kutatók manapság több olyan készüléket is használnak, ami az agyi aktivitást vizsgáljatára alkalmas. Ezekkel nagyon szépen megjeleníthető, hogy az egyes tevékenységek, érzések stb., mely agyi területeken aktiválódnak. Ezáltal nem nehéz azt sem belátni, hogy nem csupán az agyunk 10 százalékát használjuk, hanem gyakorlatilag minden egyes apró kis részét.

tudományos tévhit tudományos mítosz kutya évek haj és köröm a halál után lenyelt rágógumi agy 10%

4. A kínai nagy fal az egyetlen emberi építmény, amely látható az űrből

Ahhoz, hogy valami látszódjék az űrből, igencsak nagynak kell lennie. Habár ez igaz a kínai nagy falra, hiszen kb. 10 ezer kilométer hosszúsága építményről van szó. Ám a szélességét illetően már ugyanez nem mondható el, hiszen az alján nagyjából 7-8, míg a tetején 4-5 méter, ami nem elég ahhoz, hogy láthassuk az űrből. Ellentétben egyes folyókkal vagy kivilágított metropoliszokkal.                                  

5. A lenyelt rágógumi 7 évig a szervezetben ragad

Tény ugyan, hogy a rágógumi nem épp a könnyen emészthető ételek közé tartozik, de az igen erős túlzás, hogy 7 évig is képes a szervezetünkben maradni. Az igazság, hogy míg áthalad a szervezeten az legfeljebb 3-4 nap.

tudományos tévhit tudományos mítosz kutya évek haj és köröm a halál után lenyelt rágógumi agy 10%

6. A köröm és a haj tovább nő az ember halála után

Hátborzongató kis tévhit, nemde? Ahhoz azonban, hogy haj és a köröm tovább nőjön tápanyagra és sejtszintű folyamatok működésére van szükség. Csakhogy a hallottak ezt nem képesek produkálni.

7. A kutyáknál egy év = 7 év az embereknél

A kutyáknál az első két évben telik a leggyorsabban az idő, aztán minden attól függ, hogy milyen fajta kutyáról van szó.  Egy golden retriever átlagosan 10-12 évig él, míg mondjuk egy berni pásztor legfeljebb 8 évet.  

tudományos tévhit tudományos mítosz kutya évek haj és köröm a halál után lenyelt rágógumi agy 10%

A blog követése Facebookon.