Na jó, ha nem is a legjobban, de jó eséllyel összerándul a gyomrunk tőle. Különösképpen akkor, ha a párunktól vagy a felettesünktől halljuk. Ugyanis ezen mondat elhangzása után szinte biztosan valami rossz fog történni. Tudod már, melyik ez a mondat? Na és hogy mi az oka, ami miatt ennyire tartunk tőle?                                                                                                                                            

Valószínűleg már sokan kitalálták a bevezetőből, hogy a szóban forgó mondat nem más, mint a

„beszélnünk kell” vagy „beszélnem kell veled”.

De vajon miért félünk annyira, amikor meghalljuk ezt? Miért van az, ha a párunk vagy a főnökünk kiejti a száján ezt a diskurzusra való invitálás, akkor nem éppen a egy kellemes csevejre számítunk? A választ a Kolumbiai Egyetem egyik professzora közölte. Adam Daniel Galinsky amerikai szociálpszichológus egy rövid videóban magyarázta el, hogy miért félünk mi ennyire ettől az egyszerű kis frazémától:

Galinsky azt mondja, hogy azért problematikus a „beszélnünk kell” közlés, mert nem igazán egyértelmű és alapvetően kétes jelentést hordoz magában. Különösen azokban a helyzetekben igen veszélyes és baljóslatú, amikor az egyik fél jóval kevesebb hatalommal rendelkezik, mint a másik. Ilyen esetekben ugyanis a kisebb hatalommal rendelkező fél a fejében elkezdi lejátszani az összes lehetséges forgatókönyvet arról, hogy mit csinált rosszul, hol hibázott, miért lehetnek rá dühösek. Ennek a jelenségnek a neve

hatalom (fel)erősítő hatás.

Ha valaki hatalmi pozícióból mondja például, hogy „beszélnem kell veled” a mondat kétes jelentése felerősödik. Még az olyan közeli kapcsolatoknál is igaz ez, mint a házasság vagy a szerelem, ahol állandóan próbálunk egyensúlyt teremteni az együttműködés és a versengés között, illetve megtalálni a hatalmi balanszot. Ha valaki azt mondja egy kapcsolatban, hogy „beszélnem kell veled”, ugyanazt a hatást váltja ki, mint amikor a felettesünk közli ugyanezt. Vagyis a másik fél számára olybá tűnik, hogy valami negatív, baljóslatú dolog fog történni, és gyanúja gyakran be is igazolódik. Természetesen sokszor elkerülhetetlen, hogy ezt kimondjuk, de ilyenkor nagyon fontos, hogy enyhítsük a másik fél félelmét és bizonytalanságát.

De mit is kéne tenni olyankor, amikor olyasvalaki számára kell közölnünk a cikkben szereplő frazémát, aki hatalmi szempontból alattunk helyezkedik el? Galinsky azt tanácsolja, hogy vagy

fűzzük hozzá azt, hogy „nem egy nagy dolog, ne aggódj”

vagy

utaljunk arra, hogy mennyire súlyos dologról van szó,

avagy

egész egyszerűen csak tisztázzuk, hogy miről akarunk beszélni, azaz ne várjunk.

(Forrás: www.techinsider.io/phrase-we-need-to-talk-wrong-psychology-2015-11)

Ha szeretné, kövesse a blogot Facebookon is.