Kiterjesztett valóság az orvostudományban

Az emberi test felépítéséről, a testrészekről, szervekről tanulhatunk tankönyvekből. A tanultakat szemléltethetjük képekkel, videókkal, a csontvázzal a szertárból. Vagy újfent a kiterjesztett valóság technológia segítségével, amitől garantáltan tátva marad a szánk.                                                                                                                                                                                              test orvostudomány egészségügy kiterjesztett valóság AR oktatás iskola 3D

A kiterjesztett valóság (augmented reality = AR) a digitális technológiák egyik legújabb, legismertebb és egyben legígéretesebb változata, emlékezzünk csak vissza a Pokemon Go sikerére. Ám nem csupán a számítógépes játékipar használja ezt az eszközt. Sok más egyéb terület mellett az orvostudomány is felfigyelt rá, aminek lenyűgöző az eredménye.

A 3D4Medical cég Esper projekt nevű fejlesztése az AR technológiát alkalmazva teljesen új irányt szab az anatómia tanításának és oktatásának. Az emberi test minden egyes része – az agytól a gerincvelői idegeken át egészen a lábujjcsontokig – egyetlen mozdulattal megtekinthető, kimerevíthető, elforgatható, tanulmányozható. Hogy hogyan? Íme:

A fejlesztés legnagyobb hozadéka, hogy gyökereiben változtathatja meg az anatómiai ismeretek átadását, történjen az egy általános iskola biológiaóráján vagy egy orvosi egyetem anatómia kurzusán. Egyrészt a szemléltetés jóval látványosabb, interaktívabb és szórakoztatóbb mint bármely más eszköz esetén. Másrészt nem csupán egy adott területét érinti a testnek, hanem gyakorlatilag az összeset. Végül: modern, azaz a XXI. század diákjainak az igényeihez, szokásaihoz sokkal közelebb áll.

Tulajdonképpen egy AR alapú tankönyvről van szó, ami egyben prezentáció és gyakorlófelület is. A segítségével több irányból láthatjuk, kezelhetjük, tanulmányozhatjuk az emberi testet, s annak működését, arról nem is szólva, hogy jegyzeteket és feljegyzéseket is készíthetünk, valamint tesztelhetjük a tudásunkat.

A teljesség igénye nélkül a következő részeit fedezhetjük fel a testünknek a kiterjesztett valóság által:

  • a test teljes izomrendszere
  • az emberi csontozat
  • az agy és az idegrendszer
  • az egyes testrészek (pl. térd, kéz, lábfej) különböző irányú megközelítése, felépítése, mozgása
  • szájüreg
  • érrendszer

És hogy mennyibe kerül? Ha hihetünk a hivatalos honlapnak, akkor a test csontvázát és a kötőszöveteit tartalmazó applikáció ingyenesen hozzáférhető, ám korlátozott lehetőségekkel. Ha az összes funkciót ki akarjuk használni, akkor 49.99 dollárt kell érte fizetnünk (ez nagyjából 14 ezer forint).

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

20 hihetetlen optikai illúzió – egy kézfejen

Egy francia művész új szintre helyezte az optikai illúzió fogalmát. Jordan Molina a tenyerére testfesték segítségével olyan rajzokat készít, amelyek elképesztően élethűek, lélegzetelállítóak, néha-néha pedig hátborzongatóak. Ezekből láthat húszat egy videóban.                                                                                                                                                                                                                                                        optikai illúzió kép testfesték illúzió 3DAz anamorfikus illúzióknál azt hittem, nem lehet izgalmasabb optikai illúziót találni, ám Jordan Molina munkáit látva tátva maradt a szám. A francia származású művész a tenyerét használja vászonnak, amelyre testfestékkel rajzol 3D-s rajztechnikát alkalmazva:

A trükk egyszerű. A felülről lefelé (top-down) feldolgozás során az agy kitölti a hézagokat, amit a képen észlel és amik nem felelnek meg az ő elvárásainak. A ceruzás rajz esetében például a ceruza egyik része lóg ki Molina keze mögül, a rajzolt ceruzarész pedig a tenyerén lévő lyukon keresztül látszik. Ám az agy összeköti a kettőt és nem két különálló részként, hanem egyazon ceruzaként tekintünk a látottakra.


Forrás: TechInsider
 

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Milyen lesz a világ 2015 után?

Internetre kapcsolódó ruhák, 3D nyomtatóval készített autók és műszervek, vezető nélküli járművek, mesterséges intelligencia – néhány azon technológiai változások közül, melyekkel 2015 után várnak ránk. Legalábbis a szakértők jóslatai szerint. Körkép a következő néhány év legnagyobb technológiai változásiról.                                                                                                          

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

A The World Economic Forum’s Global Agenda Council on the Future of Software & Society legfrissebb jelentése szerint 2025 környékére óriási mértékű változások fognak bekövetkezni a technológiai fejlődés több területén. Több mint 800 vezetőt és szakembert kérdeztek meg ezzel kapcsolatban a technológiai szektorból, íme a leglényegesebb újítások (zárójelben a várható évszámmal).

A lakosság 90%-a fog korlátlan és ingyenes adattárolással rendelkezni (2018)

2018-ra már jó eséllyel nem kell azon töprengenünk, hogy melyik filmet töröljük a merevlemezükről ahhoz, hogy legyen elég helyünk a többi adatnak. A szakértők szerint ugyanis 3 éven belül már az emberek többsége korlátlan és ingyenes tárhellyel fog rendelkezni. Ez már csak azért is valószínű, mert néhány szolgáltató (pl. Google Photos, Amazon) már most is korlátlan tárhelyet kínál felhasználóinak. Hogy mi mindennek az oka? Egyszerű: a merevlemezek mérete egyre nő, ellenben az áruk csökken, így több adatot tárolnak az emberek és cégek, mint valaha.

Az első robot gyógyszerész(et) (2021)

A feldolgozóiparban már régebb óta jelen van a robottechnika, nem meglepő tehát, hogy egyre több szolgáltatási ágazatba szivárog be. A válaszadók azt jósolták, hogy az USA- ban 2021-re várható az első olyan robot, amely el tudja látni majd egy patikus feladatát.

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

10%-a a populációnak ruhán keresztül csatlakozik az internetre (2022)

A szakértők úgy vélik, hogy 2022-re már nem csupán mobiltelefonokon, laptopokon vagy tableteken, hanem a ruhánkon keresztül is csatlakozni fogunk az internetre. Pontosabban a lakosság 10%-a fog. Ez nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy már napjainkban is rengeteg olyan tárgyat adnak el (pl. órákat, gyűrűket), amelyek képesek csatlakozni az internetre, annak ellenére, hogy az eredeti funkciójukhoz képest ez igen meglepő.

10%-a a populációnak szemüvegen keresztül csatlakozik az internetre (2023)

A másik meglepő internethez csatlakozó eszköz a ruhák mellett az olvasószemüveg lesz. A megkérdezettek 86 százaléka úgy gondolja, hogy nagyjából 2023-ra az internethez való csatlakozás egy viszonylag jellemző módja lesz ez.

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

5%-a a termékeknek 3D nyomtatóval készül majd

Ahogy a merevlemezek, úgy a nyomtatók esetében is az történik, hogy egyre olcsóbban tudunk egyre fejlettebb és jobb eszközöket vásárolni. Ez lehetővé teszi, hogy a fogyasztók egyre inkább elfogadják az új technológiákat, köztük a 3D nyomtatást is. A 3D nyomtatókra való kereslet az elmúlt években rohamosan nő, 2014-ben például 133 ezer ilyen nyomtatót értékesítettek, ami 68%-os növekedést jelent a 2013-as évhez képest.

Az első 3D nyomtatóval készített autó (2022)

Sok-sok autógyártó cég már használja a 3D nyomtatást, mivel ez a technológia már van annyira fejlett, hogy segítségével hatékonyabban hozzanak létre egyedi alkatrészeket, prototípusokat. Legutóbb például az Audi mutatta be az ezzel a technikával létrehozott járművét:

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

Forrás: mashable.com

Az első transzplantáció egy 3D nyomtatóval készített májjal (2024)

A 3D nyomatókat nemcsak az autóiparban, hanem az egészségügyben is alkalmazzák, például csontok pótlására vagy különféle implantátumok gyártására. És a szakértői jóslatok szerint 2024-re már a különböző belső szervek előállítására is sor kerül e technológiával, ami hatalmas mértékű fejlődést jelentene az egészségügy (és úgy általánosságban az emberiség) számára.

Kereskedelmi forgalomba kerül az első beültethető mobil (2025)

A mobilunkhoz való, sok esetben már így is beteges kötődés teljesen új szintre kerül 2025-re, mivel a szakemberek szerint ekkora várható az első beültethető telefon. A jelentés szerint ez nem csak azt jelenti majd, hogy sosem hagyjuk el a kedves kis eszközt. Olyan dolgokra is képes lesz a készülékkel, mint például az egészségügyi állapotunk felmérése vagy az agyhullámainkon keresztül történő kommunikáció.

80%-ra nő a digitális jelenlét az online térben (2023)

Egyre több ember rendelkezik virtuális identitással, ami a jóslatok szerint még tovább nő az elkövetkezendő években. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a virtuális élet egyre inkább összekapcsolódik az emberek fizikai valójával. Elég csak a Facebookra gondolnunk.

A világ népességének 90%-a hord magánál szuperszámítógépet (2023)

Az okostelefonok és tabletek használata rohamtempóban nő szerte a világon, aminek egyik legfőbb oka, hogy az áruk csökken, ám a sebességük és teljesítményük egyre nő. Kényelmesek, praktikusak, nem véletlen, hogy 2017-re várhatóan a lakosság több mint fele fog rendelkezni ilyen készülékkel. 2023-ra pedig mintegy 80%-a a teljes populációnak.

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

Alapjog lesz az internethez való hozzáférés (2024)

A megkérdezettek 79%-a úgy véli, hogy 2024-re a világ nagy részén stabil és rendszeres lesz az internethez való hozzáférés. A technikai óriások napról-napra újabb ötletekkel állnak elő, hogy elősegítsék az internettel nem rendelkezők online világba történő bekapcsolódását: a Facebook például drónokat alkalmaz, míg a Google óriási légballonokat az internet sugárzására a világ távoli részein.

Mesterséges intelligenciával (AI) alkalmazása a szellemi munkák terén

A mesterséges intelligencia már számos területen került alkalmazásra, beleértve a szellemi munka helyettesítést is. Még a legjobban fizetett és megbecsült szakmák, amilyen például az orvos, pénzügyi vezető vagy felső igazgató, jelentős mértékben automatizálhatóak bizonyos részfolyamatokat tekintve. És ez előbb-utóbb valószínűleg be is fog következni. A szakértők szerint az egyik legnagyobb fordulópont 2025-re várható, amikorra a vállalati ellenőrzések 30%-át mesterséges intelligencia segítségével fogják végezni. Továbbá 2026-ra már AI-gépek is „csatlakoznak” a vállalati igazgatótanácsokhoz, mivel képesek tárolni a régebbi tapasztalatok, sémák komplex egészét, és az alapján hozni megfelelő döntéseket.

A vezető nélküli autók számának növekedése

Az automatizált járművek nagy előnye, hogy jelentős mértékben képesek növelni a biztonságot, hatékonyabbak az üzemanyag-kibocsájtás csökkentésében, illetve új utakat nyitnak a szállítás, szállítmányozás területén. A szakértői vélemények szerint az USA-ban 10% lesz a vezető nélküli autók aránya még 2026 előtt.

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek