Én és a TB-m

Mi történik, ha nem fizetik már utánunk az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Mi lesz a TB-vel, ha külföldön vállalunk munkát? Lehet-e két országban társadalombiztosításunk? Kaphatunk-e mentességet? Ezúttal kicsit elkanyarodunk a blog fő profiljától és egy személyesebb hangvételű, kevésbé tudományos poszt következik. Ennek két oka van. Az egyik a megadott tematika. A másik a frissen szerzett tapasztalatok egészségügy témakörben.

enesazegeszsegugy TB egészségügy MO

Kép forrása: http://hir.cc/

1. Ha már nem fizetik utánunk

A bejelentett munkavállalóknak gyakorlatilag semmi gondjuk az egészségügyi szolgáltatási járulékkal: a fizetésükből automatikusan levonják, ezzel letudva. Ám nem mindenki van ilyen egyszerű helyzetben. Például nem ritka, hogy a fiatal felnőtt az iskolapadot elhagyva azzal szembesül, hogy hiába keres, egyszerűen nem talál munkát. Ilyenkor folytatódik a keresés, ami akár évekig is eltarthat. Csakhogy két állásinterjú között gyakran elfelejtkeznek egy fontos dologról: a TB-ről.

Amit érdemes tudni a frissen végzett diákoknak, hogy

a diákigazolvány érvényességének (matrica lejárta) végétől számított 45 napig még van TB-jük.

Ám ezután megszűnik. Ugyanez áll azokra, akiknek a munkaviszonyuk megszűnt:

a munkaviszony megszűnésétől számított 45 napig még nem kell fizetni a járulékot.

enesazegeszsegugy TB egészségügy MO

2. Ha nincs miből fizetnünk

Persze felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem fizeti utánunk senki a TB-t. Nos, ez esetben magunknak kell fizetnünk, ám van egy-két módja, hogy megússzuk. Elvileg

mentességet élveznek azok, akik gyes, gyed, nyugdíj, vagy ápolási díjra jogosultak, a munkanélküli segélyben részesülők, illetve a szociálisan rászorult személyek is.

Saját tapasztalat viszont, hogy az ezeken a kategóriákon kívül esők is kaphatnak mentességet. Jómagam az egyetem befejezése után (2014 eleje) pár hónappal igényeltem a mentesítést, és meg is kaptam egy évre. Ehhez csupán a megfelelő hivatalba (okmányiroda) kell bemenni és kitölteni egy űrlapot.

enesazegeszsegugy TB egészségügy MO

3. Ha külföldre megyünk dolgozni/tanulni

Nekem az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását javasolták, és természetesen én ki is váltottam azt. Csakhogy (sajnos én nem néztem utána) 

az Európai Egészségbiztosítási Kártyát csak az veheti igénybe, aki Magyarországon jogosult egészségügyi ellátásra (az Erasmusoknak pl. ez teljesen jó).

Vagyis én például teljesen feleslegesen váltottam ki. Ha tehát külföldön vállalunk munkát, és ott fizetik utánunk az említett járulékot, akkor ott kell kérnünk ilyet, ha itthon akarunk igényelni bizonyos eü-s szolgáltatásokat.

4. Ha két helyen is fizetik utánunk

No de mi van akkor, ha két országban is fizetnek utánunk TB-t? Lehet-e két országban társadalombiztosításunk? A Rövid válasz: nem. A hosszabb változat: régen lehetett, most már nem. Mindenképpen csak egy országban lehet TB-nk, ezt több hivatalban is (belföldön és külföldön is) kihangsúlyozták. Ami persze nagyon kellemetlen, illetve értelmetlen, de ez a helyzet.

enesazegeszsegugy TB egészségügy MO

5. Ha elmaradásunk van

A fenti néhány pont nem ismerete sajnos azzal járhat, hogy tartozásunk lesz az állam felé. Ilyenkor a rendszer jelzi („piros a lámpánk”), hogy nem fizetünk TB-t. Ez még a kisebbik baj, de ha ez ki is derül, akkor bizony rendeznünk kell restanciánkat. Ebből egy igen szép összeg jöhet össze, amit ugyebár nem mindnyájan tudunk zsebből kifizetni, hiába van viszonylag jó munkahelyünk. Mi a teendő? Miután kitöltöttük az űrlapot (16T1011 Adat- és változásbejelentő lap), még két dolgot tehetünk:

lehet kérni mérséklést, avagy részletfizetést.

Erről részletesebben nem tudok beszámolni, annyi biztos, hogy kérvényt kell írni. Mindenesetre, amint megtörtént, folytatódik a poszt. Addig is mindenkinek egészségügyi szolgáltatásoktól mentes napot kívánok!

A blog követése Facebookon.

5 Tovább

7 ok, amiért a szúnyogok egyeseket jobban szeretnek, mint másokat

Lassacskán itt a jó idő, elkezdődik a vízparti programok szezonja, amit igencsak gyakran megkeserítenek a szúnyogok. De miért van az, hogy egyeseket jobban szeretnek ezek a vérszívók, mint másokat? Íme 7 tudományos tény, ami megmagyarázza a dolgot.                                                                                                                                                                                                                                                szúnyog szúnyogcsípés vérszívók miért? moszkitó

Úgy érzi, hogy Önt valahogy sokkal jobban kedvelik a szúnyogok, mint másokat? Okoztak már álmatlan éjszakákat ezek a kis vérszívók, mialatt másokat ugyanabban a szobában tökéletesen békén hagytak? Ne aggódjon: nincs egyedül. Sajnos vannak olyanok, akiket ilyen-olyan okoknál fogva jobban szeretnek a szúnyogok. Lássuk mi az a 7 tudományosan igazolt dolog, ami miatt így van ez.
 

1. A nullás vércsoport

Egy 2004-es kutatás arra világított rá, hogy a nullás vércsoportú emberek sokkal nagyobb arányban vannak kitéve a szúnyogok okozta kellemetlenségeknek. Egészen pontosan a nullás vércsoportú egyénekre (relatív százalékosan) való leszállás 83,3% volt, míg az A vércsoportúakra 46,5%.
 

2. A terhesség

Legalábbis a maláriát hordozó szúnyogok körében. Egy vizsgálat szerint kétszer annyira vonzóak a gyermeket váró nők, mint azok, akik nincsenek áldott állapotban – szúnyogszemmel nézve. Valószínűsíthető, hogy ennek az oka a terhesség alatt bekövetkező élettani és viselkedésbeli változások. Ez viszont jó, mivel ki lehet dolgozni erre épülő preventív stratégiákat.

szúnyog szúnyogcsípés vérszívók miért? moszkitó


3. Az alkohol

Egy kis mintavételű kutatás eredményének értelmében az alkoholfogyasztás is befolyásolja a szúnyogcsípések számának változását. A vizsgálatban jelentősen megnőtt a szúnyog azon embereken való landolás, akik fogyasztottak sört. Úgyhogy óvatosan a tóparti sörözésekkel, Hölgyek, urak!
 

4. Az emberi szagok

Egy másik vizsgálat az emberi test által kibocsájtott szagokat találta vétkesnek a témával kapcsolatban. Hogy pontosan ki van veszélyben az egyelőre nem egyértelmű, ám annyi bizonyos, hogy különbség van szag alapján is abban, hogy kit szeretnek jobban a vérszívók.
 

5. A bőrön élő baktériumok

Egy furcsának tűnő kutatási eredmény is szerepel a listán: minél nagyobb a változatosság a bőrön élő baktériumok tekintetében, annál kevésbé szeretik a szúnyogok az illetőt. Erre egy 2011-es vizsgálat hívta fel a figyelmet, ami sok-sok baktériumfajtát megnevez, de ebbe inkább nem mennék bele.
 

6. Szén-dioxid kilégzése

Volt egy kutatás, ami a baktériumok és szagok helyett inkább a szén-dioxid kilégzésének szerepét nézte meg szúnyogcsípés témakörben. Az eredmény az lett, hogy a szúnyogok jobban szeretik azokat, akik magasabb szén-dioxid-kibocsájtással rendlkeznek a légzés során. Ide tartoznak egyébként a terhes nők is.

szúnyog szúnyogcsípés vérszívók miért? moszkitó


7. Az edzés és a verejték

Végezetül. Több kutatás is megerősítette azt az elképzelést, hogy a komolyabb fizikai mozgás következtében fellépő verejtékezés növeli a vonzerőnket, ha a szúnyogok szemszögéből nézzük. Pontosabban az ekkor termelődő tejsav az, ami ránk irányítja a figyelmet. Úgyhogy csínján a folyóparti futásokkal, és az intenzív tóparti mozdulatokkal!

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

1 Tovább

Kiss László, tudod, hogy nincs bocsánat

A hét vezetői hírei közé tartozott, hogy Kiss László egy csokor virág, illetve Gyárfás Tamás és Hargitai András kíséretében bocsánatot kért Takáts Zsuzsannától, akit 1961-ben erőszakolt meg két másik játékostársával. A volt úszóedző bocsánatkérési stratégiája nem éppen a legmegfelelőbb volt. Megnézzük, miért.                                                                                                         

bocsánat bocsánatkérés Kiss László erőszak MO

Kép forrása: Tibiatya

A magyar úszóválogatott volt szövetségi kapitánya, Kiss László 1961-ben két úszótársával megerőszakolta Takáts Zsuzsannát. 55 évvel a történtek után, Kiss végül elnézést kért egykori áldozatától. A bocsánatkérés igen bizarra sikeredett sikeredett, íme:

Kiss László öltönyben és ingben, virággal a kezében betoppant Takáts ügyvédjének irodájába, mintha csak nőnapi köszöntőre érkezne. Aztán – miután Takáts Zsuzsanna bemutatkozott – azt mondta áldozatának, hogy

„most nem a 20, hanem a 75 éves Kiss László kér bocsánatot. Az ítélet megtette a magáét”

Tekintsük el attól, hogy egyáltalán megbocsájtható-e egy ilyen undorító tett. Inkább azt nézzük meg, hogy hol hibádzik Kiss bocsánatkérése! Először is a bocsánatkérés rendkívül formális. Ez azt jelenti, hogy a bocsánatkérés aktusa hiába történik meg, érezhetően hiányzik a tett megbánása:

a külső kényszer, nem pedig a belső motiváció váltja ki a sajnálkozást.

A másik probléma, hogy alapvető elemei hiányoznak a bocsánatkérésnek. Egy korábbi posztban már tárgyaltam, hogy hogy néz ki a hatékony bocsánatkérés. Ez a következő elemeket tartalmazza:

1. Sajnálkozás kifejezése
2. Elmagyarázni, hogy mit rontottunk el
3. Felelősség elismerése
4. Megbánás tényének kinyilvánítása
5. Hiba korrigálásának felajánlása
6. Megbocsájtás kérése

Ezek közül a leglényegesebb elem a harmadik, vagyis a felelősség elismerése. Kiss László többek közt éppen ez marad el. Habár

a bocsánatkérés szóban, formálisan végbemegy, a valódi felelősségvállalás tökéletesen el van mismásolva.

Egy őszinte, talán picikét elfogadhatóbb bocsánatkérés a következőképp hangzott volna:

„Nagyon sajnálom asszonyom, hogy 20 éves koromban egy ilyen gusztustalan dolgot tettem. Egy barom voltam, erre nincs mentség. Kérem ha képes rá, fogadja el bocsánatkérésemet.”

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Néhány tévhit a melegekről

Az Orbán-féle családdefiníció kritikája több olyan hozzászólót is megihletett, aki nem átallotta megosztani véleményét homoszexualitás témakörben. A melegeket gyerekkorukban molesztálták? Sérültek ezek az emberek? A homoszexualitás tanult viselkedési forma? Meggdöbbentő tévhitek a homoszexualitásról.

melegek homoszexualitás Orbán család tévhit

Kép forrás: bulistar.hu

Az előző, Orbán-féle családdefinícióról szóló poszt heves vitát váltott ki a blog olvasói között. Természetesen vita tárgyát képezte, hogy mit nevezhetünk családnak, s mit nem, és nem meglepő módon a meleg párok, illetve maga a homoszexualitás témaköre is előkerült. Sokak olyan súlyos tévhiteket fogalmaztak meg ennek kapcsán, hogy nem mehetek el mellette szó nélkül. Úgyhogy – heteroszexuális férfiként – kötelességemnek érzem szélesíteni szintén hetero férfitársaim látásmódját.

1. Tévhit: a melegek sérültek és/vagy megrontották őket gyerekkorukban

Az egyik hozzászóló, muschong a következőt írja:

„A homoszexuálisok túlnyomó többsége megsérült gyermekkorában, megrontás áldozatává vált. Erről amerikai kutatási eredmények tanúskodnak.”

Jelenleg nem tudok ilyesféle kutatásról, de gyaníthatóan nem is létezik az említett vizsgálat. Hogy miért? Mivel ezt tudományos igénnyel felmérni gyakorlatilag lehetetlen. Ennek oka, hogy nem tudunk reprezentatív mintát képezni, tudniillik a molesztálás ténye a legtöbb esetben rejtve marad.

Maga az állítás pedig egész egyszerűen nevetséges. Számos olyan eset van, amikor valakit molesztáltak gyerekkorában, mégsem lett meleg. Vagy: mi a magyarázat az egypetéjű ikerpárok esetében a különböző nemi identitásnak? Vagy: miért fordul elő a jelenség az állatvilágban (például a farkasoknál, pingvineknél stb.)

melegek homoszexualitás Orbán család tévhitA molesztálás/gyerekkori trauma nincs összefüggésben a szexuális identitással.

2. Tévhit: a média ront meg

Az előző hozzászólás ekképp folytatódik:

Ma már lehet, hogy a média ront meg – nem “normális”, a normálisnak statisztikai, általános vagy átlagos értelmében sem.

A média hatása legfeljebb annyiban befolyásoló tényező, hogy nagyobb tömegekhez jut el a témakör. Ám a média nem „ront meg”, attól senki sem lesz meleg, hogy ezt látja, hallja, maximum könnyebben felvállalják a melegek szexualitásukat, kevésbé kell titkolózniuk. Ha pedig a médiát hibáztatjuk a jelenség miatt, akkor érdemes felidézni az ókori görögöket, akik között szintén akadtak szép számmal melegek és biszexuálisok is.

melegek homoszexualitás Orbán család tévhit

3. Tévhit: a homoszexualitás tanult viselkedési forma

Egy Angéla Mérkell nevű felhasználó a következőt írja:

A homoszexualitás tanult viselkedési forma!!!
Bizonyos környezetben, élethelyzetekben (fiát egyedül nevelő édesanya, azonos neműek zárt közössége, tartós sikertelenség a másik neműeknél stb.) nagyobb valószínűséggel tör felszínre, de sohasem genetikai alapú!

Egyszerű az állítás cáfolata, elég csak ismét az ikergyerekek példáját alapul venni. De, hogy tudományosak maradjunk: az eddigi talán legnagyobb volumenű, a homoszexualitás öröklött vagy tanult voltát vizsgáló kutatás (íme, hivatkozva) egyértelműen kimutatta:

a homoszexualitás veleszületett, genetikus dolog.

Vagyis ez nem egy hóbort, nem egy választott dolog. Nem a média hatására kialakuló valami, és nem is egy mintakövetés. Kódolt – ezt kellene megérteni mindenkinek.


 

A blog követése Facebookon.

18 Tovább

Mi a család? És Orbán szerint?

Orbán Viktor egy portugál lapnak adott interjút a minap. Beszélt a bevándorlókról, az alaptörvényről, valamint a család fogalmáról is. Kiderült, hogy rengetegen nem is családban élünk. Főleg azok, akik a több ezer éves hagyományunkra fittyet hányva nem házasodnak össze. Vagy örökbefogadtak egy gyereket. Vagy homoszexuálisok.

orbán MO család párkapcsolat fidesz family

Orbán Viktor a portugál Expresso című lapnak adott interjút – számolt be róla a 444.hu. A „Magyarországot nem lehet a bevándorlók befogadására kényszeríteni” és a „remekül működő alaptörvényünk” panelek mellett a miniszterelnök úr beszélt még a családról. Pontosabban arról, hogy mi család és mi nem az ma Magyarországon. Íme:

„úgy véljük, hogy egy nemzet alapja a család, és ezt védeni kell. Világossá tesszük azt, hogy csak egy férfi és egy nő házasodhat össze és alapíthat családot […] a homoszexuálisok csinálhatnak, amit akarnak, de nem köthetnek az állam által elismert házasságot”

Valamint fontos kitétel az Orbán-féle definícióban, hogy:

„Ha egy ember egy másikkal él együtt és nem akarnak gyerekeket, nem ápolja a több ezer éves magyar hagyományt, amelynek értelmében a férfi és a nő házasodik. Ha egy férfi és egy nő együtt él, összeházasodik, gyerekeik születnek, ezt hívjuk családnak. Ez nem emberi jogi kérdés, hanem nevén nevezzük a dolgokat"

orbán MO család párkapcsolat fidesz family

Tehát az Orbán-féle meghatározás alapján nem tekinthetők családnak többek között:

 • a homoszexuálisok (még örökbefogadott, tisztességesen felnevelt gyerekkel sem)
 • a gyerek nélküli párok
 • gyereküket egyedül nevelő szülők
 • az egy vagy több gyerekkel rendelkező, ám nem házasságban élő párok
 • az egy vagy több örökbefogadott gyerekkel rendelkező párok, házastársak (még akkor sem, ha sajátjukként szeretik a gyereküket)

Viszont a meghatározás nem zárja ki például:

 • a gyerekeikkel nemtörődő, ámde együtt élő, házas szülőket
 • a gyerekeiket bántalmazó, molesztáló, ámde együtt élő, házas szülőket
 • a gyerekeiknek a lehető legrosszabb példát mutató (pl. alkoholizmus, egymás mellett élés stb.). de együtt élő, házas szülőket

orbán MO család párkapcsolat fidesz family

(Kép forrása: alfahír.hu)

De hogy némileg tudományosak is legyünk, tegyük fel a kérdést, hogy mi is a család. A szakirodalomban számos meghatározás létezik a fogalomra, még azonos tudományterületeken belül sincs konszenzus.

A szociológiában például a család szerkezetéből indulnak ki: ha csak két generáció (szülők, gyerekek) él együtt, akkor családmagról, vagyis nukleáris családról beszélhetünk, ha pedig kettőnél több generáció él együtt, akkor nagycsaládról van szó.

Ezzel szemben a néprajzi megközelítés a házasságból indul ki, eszerint a családok három típusát különbözteti meg:

 1. monogám család (egy férfi és egy nő házassága)
 2. poligám család (a házasságot egy férfi több nővel köti)
 3. poliandrén család (egy nő több férfival házasodik)

Végül egyes kutatók a családot a funkciók szerint próbálják megragadni, így a családra mint a társadalom olyan mikrostrukturális kiscsoportjára tekintenek, amely

 • önmagában is többnyire teljes rendszerként működik
 • tagjai (családtagok) egymással rendszeres, életvitelüket átszövő kapcsolatban vannak
 • folyamatos működésében a családtagokat pszichoszociális, létfenntartási és szellemi-kulturális értékek és érdekek kötik össze

Lehetne még számos meghatározást hozni példának a család fogalmára, ám jó eséllyel egy sem egyezne az Orbán-féle család fogalmával. Szerencsére. A probléma az, hogy az Orbán-féle felfogás roppantul igazságtalan, felháborító és sértő azokra nézve, akik tisztességesen, szeretetteljes légkörben, sokszor erőn felül nevelnek gyereket. Akár házasok, akár nem. Akár melegek, akár nem. Akár Orbán családmodelljét követik, akár nem.

A blog követése Facebookon.

34 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek