Tudta? Így verik át a menekültplakátok

Egyszerű tippek és fortélyok következnek az idegengyűlölet kialakítására, fenntartására és gerjesztésére. A párizsi merényletet bevándorlók követték el? A bevándorlási válság kezdete óta több mint 300-an haltak meg terrortámadásban? És emelkedik a nők elleni zaklatások száma is? Lássuk, hogy vezetnek meg a kormányplakátok!                                                                                                                                                                                                                                                                                  

migráns kormány idegen bevándorlók fidesz MO hazugság hazudjhatudsz idegengyűlölet

Kép forrás: 444.hu

Pár napja jelentek meg a bevándorlással kapcsolatos népszavazást felvezető plakátok (pontosabban plakáttervek). Ezek a közpénzből elkészült demagóg üzenetek – melyek néhány napon belül felváltják a kormány korábbi üzeneteit – remekül illeszkednek a Fidesz csúcsra járatott kormányzati kommunikációjába, és nem mellesleg nagyszerűen segítik elő az idegengyűlölet további fokozódását. De lássuk, milyen lenyűgöző eszközöket vetnek be a kormányon lévők a választópolgárok urnákhoz való elcsalogatásához.

1. Balladai homály

„Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni” – hívja fel a figyelmünket az egyik plakát szövege. Félelmetes, nemde? Egy városnyi bevándorló, ráadásul illegális. No de mennyi az annyi? Mennyi az a városnyi? Pálházán például 1060 fő lakik, míg Szegeden több mint 160-szor annyi.

migráns kormány idegen bevándorlók fidesz MO hazugság hazudjhatudsz idegengyűlölet

Nagyon jó politikai-kommunikációs eszköz, amikor nem mondunk konkrétumokat, helyette homályosan fogalmazunk (természetesen a saját érdekünknek megfelelően). Az említett feliratnál például azon kívül, hogy nem tudjuk meg, mennyi az „egy városnyi”, nem világos az időtartam sem. Ennek a módszernek pedig az az előnye, hogy nehéz vele vitába szállni.

2. Látszatösszefüggések, hamis ok és okozat

Ha az érvelés azt sugallja, hogy mivel A-t B követi, B oka csakis A lehet, akkor az úgynevezett hamis ok és okozat nevezetű érvelési hibáról. A probléma, hogy csak azért, mert két eseménynek, adatnak van némi köze egymáshoz, még nem feltétlenül okozta az egyik a másikat. Bár a kormány nyilván másképp gondolja mindezt:

migráns kormány idegen bevándorlók fidesz MO hazugság hazudjhatudsz idegengyűlölet

Önmagában abból a tényből, hogy egyre több bevándorló kerül Európába, még egyáltalán nem következik, hogy ezek az emberek mind nőmolesztálók vagy terroristák (pláne nálunk). Ahhoz, hogy ilyen konklúziókat levonhassunk, jóval mélyrehatóbb vizsgálatra lenne szükség: nem elég csupán két eseményt időrendi sorrendbe állítani, majd abból sejtetni egy, a céljainknak kényelmesen megfelelő törvényszerűséget. (Emellett további adalék, hogy a fenti plakát üzenetének alátámasztására semmiféle statisztikai adatunk nincs).

3. Egyszerű, mezei hazugság

A harmadik kormányzati eszköz vagy módszer valószínűleg senkit sem lep meg. Ebben semmi újdonság nincs, már nyilván mindenki hozzászokott a tényhez, hogy a politikusok, a kormányzati szóvivők hazudnak, akár csak ezen plakátok szövegei. Lássunk egy példát:

migráns kormány idegen bevándorlók fidesz MO hazugság hazudjhatudsz idegengyűlölet2015. november, Párizs: 128 áldozat
2016. március, Brüsszel: 34 áldozat
2016. július, Nizza: 84 áldozat

Ez így összesen 246 halálos áldozatot jelent, ami természetesen rendkívül tragikus.

A probléma az egész plakátkampánnyal mindezeken túl, hogy mondanivalója és célja nem más, mint az abszolút, gátlástalan idegengyűlöletet magyar fejekbe történő bevésése. Ez szemmel láthatólag igen hatékonyan működik. Sajnos.

Képek forrása: kormany.hu

A blog követése Facebookon.

53 Tovább

„A tanulás...ne sugalljuk azt, hogy szórakozás” – avagy állítsátok meg Balázs Gézát!

Ne sugalljuk azt, hogy a tanulás szórakozás, mert az élet sem az? Nincs értelme az élményközpontú tanulásnak a magyar közoktatásban? Legyen az iskola szenvedés, ha már az élet is az? Balázs Géza egy előadásának rövid részlete került fel az internetre. Van baj, nem is kicsi, pláne, hogy ez az ember igen nagy befolyással bír. Remélhetőleg pedagógiai kérdésekben kevésbé, mint nyelvészetiekben.

Balázs Géza oktatás közoktatás MO pedagógia tanulás tanítás

Az élményalapú pedagógiáról fogalmazott meg elég markáns véleményt Balázs Géza, ami két napja került fel az internetre (egy kiváló nyelvész, Kálmán László jóvoltából). Íme:

Nehéz szavakat találni. A felvételből két dolog tűnik ki világosan, egyrészt a stílusnak, másrészt a tartalomnak köszönhetően:

1. Balázs Géza az élményalapú pedagógiától elborzad, mert a tanulás nem szórakozás, ahogy az élet sem az.

2. Balázs Géza az élményalapú pedagógiától különösen elborzad, ha az nyelvtanórán jelentkezik.

Tehát B.G. szerint a tanulásnak nem szabad szórakoztatónak vagy játékosnak lennie, mert hiszen az élet sem az! Értik, ugye? Ha az élet kínlódás és szenvedés, akkor erre készítsen fel az oktatás is, és hát mi ennek a legjobb módja? Természetesen, ha a tanulás is kínlódás és szenvedés.

Hol hibádzik B.G. gondolatmenete? Egyfelől azt mondja, ne sugalljuk azt, hogy a tanulás szórakozás, mert az élet sem az. Na már most, azért mert az élet nem szórakozás, attól még a tanulás lehet az, a kettő között ilyen vonatkozásban nincs kapcsolat, és egyébként is: az élet nehézségeire, kihívásaira játékosan is fel lehet készíteni a diákokat. Különösképpen, ha belegondolunk abba az elsőre csak kevesek számára szembeszökő dolgoba, hogy: ők bizony gyerekek. (Arról nem is beszélve, hogy az életnek csak egy része tartozik a „nem szórakozás” Balázs-féle kategóriájába).

Balázs Géza oktatás közoktatás MO pedagógia tanulás tanítás

Másfelől érdemes elgondolkoznunk az állítás azon aspektusán, hogy B.G. ezzel tulajdonképpen az életre szeretné felkészíteni a gyerekeket. Ez nem egy rossz ötlet, már pár száz éve is megfogalmazódott néhányakban. No de az lenne a legjobb módja ennek, hogy ha az élet idehaza egy kínlódás, akkor az iskolai is legyen az? Ez nagyjából olyan, mintha úgy készítenénk és világosítanánk fel a gyerekeinket az erőszakos cselekményekre, cselekményekről, hogy jól megverjük őket, vagy elvesszük az értékeiket.

Az meg csak hab a tortán, hogy épp a nyelvtanóra szórakoztatóvá tételén akad fenn a nyelvművelő úr. Tudniillik a nyelvtan az egyik, ha nem a legkevésbé kedvelt tárgy ma Magyarországon. Miért? Éppen azért, mert a legkevésbé szórakoztat, távol áll a gyerekektől, mivel rengeteg elvont szabályt kell megtanulniuk, ahelyett, hogy játékos formába öntve – merthát a nyelvészeti dolgokkal elég sok ilyet lehet (l. pl. szituációs gyakorlatok a stílusnál, különböző szövegek átírása, reklámszöveg készítése, internetes kommunikáció és a helyesírás összekapcsolása) – tanulnának. A grammatikai szabályok magoltatása helyett a kommunikációt kellene a középpontba állítani, már csak azért is, mert jóval több haszna van, mint az előbbinek. És ha ilyen irányba tolódna a nyelvtanóra, az minden kétséget kizáróan sokkal élményalapúbbá tenné az egészet – ez azonban B.G. szerint nem jó irány.

Balázs Géza oktatás közoktatás MO pedagógia tanulás tanítás

Zárásképp. Nem az a baj, hogy Balázs Géza hülyeségeket beszél (nyelvészettel és pedagógiával kapcsolatban egyaránt). A baj az, hogy olyan pozícióból teszi mindezt, amiben semmi keresnivalója: egy ennyire tudománytalan és társadalmi szempontból káros nézeteket valló embernek nem lenne szabad például a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vagy a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda elnökének lennie (csak, hogy néhányat említsek). Azért nem, mert amit a Balázs Géza-félék képviselnek – amellett, hogy pedagógiailag és nyelvészetileg elképesztően tudománytalan és elavult – hihetetlenül káros a társadalom egészére nézve, ugyanis a társadalmi különbségek és egyenlőtlenségek növekedését legitimálja. Ehhez pedig kap egy intézményi hátteret iszonyú anyagi támogatással, ami nemcsak, hogy elősegíti azt, hogy az ehhez hasonló baromságait terjessze, még a jó szándékú, a társadalom jobbá tételén igyekvő emberek munkáját is megnehezíti, ellehetetleníti (pl. társadalmi méretű agymosással a médiaszerepléseken vagy a pályázati pénzek számukra kedvező irányba való terelgetésén keresztül).

A blog követése Facebookon.

4 Tovább

Én és a TB-m

Mi történik, ha nem fizetik már utánunk az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Mi lesz a TB-vel, ha külföldön vállalunk munkát? Lehet-e két országban társadalombiztosításunk? Kaphatunk-e mentességet? Ezúttal kicsit elkanyarodunk a blog fő profiljától és egy személyesebb hangvételű, kevésbé tudományos poszt következik. Ennek két oka van. Az egyik a megadott tematika. A másik a frissen szerzett tapasztalatok egészségügy témakörben.

enesazegeszsegugy TB egészségügy MO

Kép forrása: http://hir.cc/

1. Ha már nem fizetik utánunk

A bejelentett munkavállalóknak gyakorlatilag semmi gondjuk az egészségügyi szolgáltatási járulékkal: a fizetésükből automatikusan levonják, ezzel letudva. Ám nem mindenki van ilyen egyszerű helyzetben. Például nem ritka, hogy a fiatal felnőtt az iskolapadot elhagyva azzal szembesül, hogy hiába keres, egyszerűen nem talál munkát. Ilyenkor folytatódik a keresés, ami akár évekig is eltarthat. Csakhogy két állásinterjú között gyakran elfelejtkeznek egy fontos dologról: a TB-ről.

Amit érdemes tudni a frissen végzett diákoknak, hogy

a diákigazolvány érvényességének (matrica lejárta) végétől számított 45 napig még van TB-jük.

Ám ezután megszűnik. Ugyanez áll azokra, akiknek a munkaviszonyuk megszűnt:

a munkaviszony megszűnésétől számított 45 napig még nem kell fizetni a járulékot.

enesazegeszsegugy TB egészségügy MO

2. Ha nincs miből fizetnünk

Persze felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem fizeti utánunk senki a TB-t. Nos, ez esetben magunknak kell fizetnünk, ám van egy-két módja, hogy megússzuk. Elvileg

mentességet élveznek azok, akik gyes, gyed, nyugdíj, vagy ápolási díjra jogosultak, a munkanélküli segélyben részesülők, illetve a szociálisan rászorult személyek is.

Saját tapasztalat viszont, hogy az ezeken a kategóriákon kívül esők is kaphatnak mentességet. Jómagam az egyetem befejezése után (2014 eleje) pár hónappal igényeltem a mentesítést, és meg is kaptam egy évre. Ehhez csupán a megfelelő hivatalba (okmányiroda) kell bemenni és kitölteni egy űrlapot.

enesazegeszsegugy TB egészségügy MO

3. Ha külföldre megyünk dolgozni/tanulni

Nekem az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását javasolták, és természetesen én ki is váltottam azt. Csakhogy (sajnos én nem néztem utána) 

az Európai Egészségbiztosítási Kártyát csak az veheti igénybe, aki Magyarországon jogosult egészségügyi ellátásra (az Erasmusoknak pl. ez teljesen jó).

Vagyis én például teljesen feleslegesen váltottam ki. Ha tehát külföldön vállalunk munkát, és ott fizetik utánunk az említett járulékot, akkor ott kell kérnünk ilyet, ha itthon akarunk igényelni bizonyos eü-s szolgáltatásokat.

4. Ha két helyen is fizetik utánunk

No de mi van akkor, ha két országban is fizetnek utánunk TB-t? Lehet-e két országban társadalombiztosításunk? A Rövid válasz: nem. A hosszabb változat: régen lehetett, most már nem. Mindenképpen csak egy országban lehet TB-nk, ezt több hivatalban is (belföldön és külföldön is) kihangsúlyozták. Ami persze nagyon kellemetlen, illetve értelmetlen, de ez a helyzet.

enesazegeszsegugy TB egészségügy MO

5. Ha elmaradásunk van

A fenti néhány pont nem ismerete sajnos azzal járhat, hogy tartozásunk lesz az állam felé. Ilyenkor a rendszer jelzi („piros a lámpánk”), hogy nem fizetünk TB-t. Ez még a kisebbik baj, de ha ez ki is derül, akkor bizony rendeznünk kell restanciánkat. Ebből egy igen szép összeg jöhet össze, amit ugyebár nem mindnyájan tudunk zsebből kifizetni, hiába van viszonylag jó munkahelyünk. Mi a teendő? Miután kitöltöttük az űrlapot (16T1011 Adat- és változásbejelentő lap), még két dolgot tehetünk:

lehet kérni mérséklést, avagy részletfizetést.

Erről részletesebben nem tudok beszámolni, annyi biztos, hogy kérvényt kell írni. Mindenesetre, amint megtörtént, folytatódik a poszt. Addig is mindenkinek egészségügyi szolgáltatásoktól mentes napot kívánok!

A blog követése Facebookon.

5 Tovább

7 ok, amiért a szúnyogok egyeseket jobban szeretnek, mint másokat

Lassacskán itt a jó idő, elkezdődik a vízparti programok szezonja, amit igencsak gyakran megkeserítenek a szúnyogok. De miért van az, hogy egyeseket jobban szeretnek ezek a vérszívók, mint másokat? Íme 7 tudományos tény, ami megmagyarázza a dolgot.                                                                                                                                                                                                                                                szúnyog szúnyogcsípés vérszívók miért? moszkitó

Úgy érzi, hogy Önt valahogy sokkal jobban kedvelik a szúnyogok, mint másokat? Okoztak már álmatlan éjszakákat ezek a kis vérszívók, mialatt másokat ugyanabban a szobában tökéletesen békén hagytak? Ne aggódjon: nincs egyedül. Sajnos vannak olyanok, akiket ilyen-olyan okoknál fogva jobban szeretnek a szúnyogok. Lássuk mi az a 7 tudományosan igazolt dolog, ami miatt így van ez.
 

1. A nullás vércsoport

Egy 2004-es kutatás arra világított rá, hogy a nullás vércsoportú emberek sokkal nagyobb arányban vannak kitéve a szúnyogok okozta kellemetlenségeknek. Egészen pontosan a nullás vércsoportú egyénekre (relatív százalékosan) való leszállás 83,3% volt, míg az A vércsoportúakra 46,5%.
 

2. A terhesség

Legalábbis a maláriát hordozó szúnyogok körében. Egy vizsgálat szerint kétszer annyira vonzóak a gyermeket váró nők, mint azok, akik nincsenek áldott állapotban – szúnyogszemmel nézve. Valószínűsíthető, hogy ennek az oka a terhesség alatt bekövetkező élettani és viselkedésbeli változások. Ez viszont jó, mivel ki lehet dolgozni erre épülő preventív stratégiákat.

szúnyog szúnyogcsípés vérszívók miért? moszkitó


3. Az alkohol

Egy kis mintavételű kutatás eredményének értelmében az alkoholfogyasztás is befolyásolja a szúnyogcsípések számának változását. A vizsgálatban jelentősen megnőtt a szúnyog azon embereken való landolás, akik fogyasztottak sört. Úgyhogy óvatosan a tóparti sörözésekkel, Hölgyek, urak!
 

4. Az emberi szagok

Egy másik vizsgálat az emberi test által kibocsájtott szagokat találta vétkesnek a témával kapcsolatban. Hogy pontosan ki van veszélyben az egyelőre nem egyértelmű, ám annyi bizonyos, hogy különbség van szag alapján is abban, hogy kit szeretnek jobban a vérszívók.
 

5. A bőrön élő baktériumok

Egy furcsának tűnő kutatási eredmény is szerepel a listán: minél nagyobb a változatosság a bőrön élő baktériumok tekintetében, annál kevésbé szeretik a szúnyogok az illetőt. Erre egy 2011-es vizsgálat hívta fel a figyelmet, ami sok-sok baktériumfajtát megnevez, de ebbe inkább nem mennék bele.
 

6. Szén-dioxid kilégzése

Volt egy kutatás, ami a baktériumok és szagok helyett inkább a szén-dioxid kilégzésének szerepét nézte meg szúnyogcsípés témakörben. Az eredmény az lett, hogy a szúnyogok jobban szeretik azokat, akik magasabb szén-dioxid-kibocsájtással rendlkeznek a légzés során. Ide tartoznak egyébként a terhes nők is.

szúnyog szúnyogcsípés vérszívók miért? moszkitó


7. Az edzés és a verejték

Végezetül. Több kutatás is megerősítette azt az elképzelést, hogy a komolyabb fizikai mozgás következtében fellépő verejtékezés növeli a vonzerőnket, ha a szúnyogok szemszögéből nézzük. Pontosabban az ekkor termelődő tejsav az, ami ránk irányítja a figyelmet. Úgyhogy csínján a folyóparti futásokkal, és az intenzív tóparti mozdulatokkal!

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

1 Tovább

Kiss László, tudod, hogy nincs bocsánat

A hét vezetői hírei közé tartozott, hogy Kiss László egy csokor virág, illetve Gyárfás Tamás és Hargitai András kíséretében bocsánatot kért Takáts Zsuzsannától, akit 1961-ben erőszakolt meg két másik játékostársával. A volt úszóedző bocsánatkérési stratégiája nem éppen a legmegfelelőbb volt. Megnézzük, miért.                                                                                                         

bocsánat bocsánatkérés Kiss László erőszak MO

Kép forrása: Tibiatya

A magyar úszóválogatott volt szövetségi kapitánya, Kiss László 1961-ben két úszótársával megerőszakolta Takáts Zsuzsannát. 55 évvel a történtek után, Kiss végül elnézést kért egykori áldozatától. A bocsánatkérés igen bizarra sikeredett sikeredett, íme:

Kiss László öltönyben és ingben, virággal a kezében betoppant Takáts ügyvédjének irodájába, mintha csak nőnapi köszöntőre érkezne. Aztán – miután Takáts Zsuzsanna bemutatkozott – azt mondta áldozatának, hogy

„most nem a 20, hanem a 75 éves Kiss László kér bocsánatot. Az ítélet megtette a magáét”

Tekintsük el attól, hogy egyáltalán megbocsájtható-e egy ilyen undorító tett. Inkább azt nézzük meg, hogy hol hibádzik Kiss bocsánatkérése! Először is a bocsánatkérés rendkívül formális. Ez azt jelenti, hogy a bocsánatkérés aktusa hiába történik meg, érezhetően hiányzik a tett megbánása:

a külső kényszer, nem pedig a belső motiváció váltja ki a sajnálkozást.

A másik probléma, hogy alapvető elemei hiányoznak a bocsánatkérésnek. Egy korábbi posztban már tárgyaltam, hogy hogy néz ki a hatékony bocsánatkérés. Ez a következő elemeket tartalmazza:

1. Sajnálkozás kifejezése
2. Elmagyarázni, hogy mit rontottunk el
3. Felelősség elismerése
4. Megbánás tényének kinyilvánítása
5. Hiba korrigálásának felajánlása
6. Megbocsájtás kérése

Ezek közül a leglényegesebb elem a harmadik, vagyis a felelősség elismerése. Kiss László többek közt éppen ez marad el. Habár

a bocsánatkérés szóban, formálisan végbemegy, a valódi felelősségvállalás tökéletesen el van mismásolva.

Egy őszinte, talán picikét elfogadhatóbb bocsánatkérés a következőképp hangzott volna:

„Nagyon sajnálom asszonyom, hogy 20 éves koromban egy ilyen gusztustalan dolgot tettem. Egy barom voltam, erre nincs mentség. Kérem ha képes rá, fogadja el bocsánatkérésemet.”

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek