Néhány tévhit a melegekről

Az Orbán-féle családdefiníció kritikája több olyan hozzászólót is megihletett, aki nem átallotta megosztani véleményét homoszexualitás témakörben. A melegeket gyerekkorukban molesztálták? Sérültek ezek az emberek? A homoszexualitás tanult viselkedési forma? Meggdöbbentő tévhitek a homoszexualitásról.

melegek homoszexualitás Orbán család tévhit

Kép forrás: bulistar.hu

Az előző, Orbán-féle családdefinícióról szóló poszt heves vitát váltott ki a blog olvasói között. Természetesen vita tárgyát képezte, hogy mit nevezhetünk családnak, s mit nem, és nem meglepő módon a meleg párok, illetve maga a homoszexualitás témaköre is előkerült. Sokak olyan súlyos tévhiteket fogalmaztak meg ennek kapcsán, hogy nem mehetek el mellette szó nélkül. Úgyhogy – heteroszexuális férfiként – kötelességemnek érzem szélesíteni szintén hetero férfitársaim látásmódját.

1. Tévhit: a melegek sérültek és/vagy megrontották őket gyerekkorukban

Az egyik hozzászóló, muschong a következőt írja:

„A homoszexuálisok túlnyomó többsége megsérült gyermekkorában, megrontás áldozatává vált. Erről amerikai kutatási eredmények tanúskodnak.”

Jelenleg nem tudok ilyesféle kutatásról, de gyaníthatóan nem is létezik az említett vizsgálat. Hogy miért? Mivel ezt tudományos igénnyel felmérni gyakorlatilag lehetetlen. Ennek oka, hogy nem tudunk reprezentatív mintát képezni, tudniillik a molesztálás ténye a legtöbb esetben rejtve marad.

Maga az állítás pedig egész egyszerűen nevetséges. Számos olyan eset van, amikor valakit molesztáltak gyerekkorában, mégsem lett meleg. Vagy: mi a magyarázat az egypetéjű ikerpárok esetében a különböző nemi identitásnak? Vagy: miért fordul elő a jelenség az állatvilágban (például a farkasoknál, pingvineknél stb.)

melegek homoszexualitás Orbán család tévhitA molesztálás/gyerekkori trauma nincs összefüggésben a szexuális identitással.

2. Tévhit: a média ront meg

Az előző hozzászólás ekképp folytatódik:

Ma már lehet, hogy a média ront meg – nem “normális”, a normálisnak statisztikai, általános vagy átlagos értelmében sem.

A média hatása legfeljebb annyiban befolyásoló tényező, hogy nagyobb tömegekhez jut el a témakör. Ám a média nem „ront meg”, attól senki sem lesz meleg, hogy ezt látja, hallja, maximum könnyebben felvállalják a melegek szexualitásukat, kevésbé kell titkolózniuk. Ha pedig a médiát hibáztatjuk a jelenség miatt, akkor érdemes felidézni az ókori görögöket, akik között szintén akadtak szép számmal melegek és biszexuálisok is.

melegek homoszexualitás Orbán család tévhit

3. Tévhit: a homoszexualitás tanult viselkedési forma

Egy Angéla Mérkell nevű felhasználó a következőt írja:

A homoszexualitás tanult viselkedési forma!!!
Bizonyos környezetben, élethelyzetekben (fiát egyedül nevelő édesanya, azonos neműek zárt közössége, tartós sikertelenség a másik neműeknél stb.) nagyobb valószínűséggel tör felszínre, de sohasem genetikai alapú!

Egyszerű az állítás cáfolata, elég csak ismét az ikergyerekek példáját alapul venni. De, hogy tudományosak maradjunk: az eddigi talán legnagyobb volumenű, a homoszexualitás öröklött vagy tanult voltát vizsgáló kutatás (íme, hivatkozva) egyértelműen kimutatta:

a homoszexualitás veleszületett, genetikus dolog.

Vagyis ez nem egy hóbort, nem egy választott dolog. Nem a média hatására kialakuló valami, és nem is egy mintakövetés. Kódolt – ezt kellene megérteni mindenkinek.


 

A blog követése Facebookon.

18 Tovább

Mi a család? És Orbán szerint?

Orbán Viktor egy portugál lapnak adott interjút a minap. Beszélt a bevándorlókról, az alaptörvényről, valamint a család fogalmáról is. Kiderült, hogy rengetegen nem is családban élünk. Főleg azok, akik a több ezer éves hagyományunkra fittyet hányva nem házasodnak össze. Vagy örökbefogadtak egy gyereket. Vagy homoszexuálisok.

orbán MO család párkapcsolat fidesz family

Orbán Viktor a portugál Expresso című lapnak adott interjút – számolt be róla a 444.hu. A „Magyarországot nem lehet a bevándorlók befogadására kényszeríteni” és a „remekül működő alaptörvényünk” panelek mellett a miniszterelnök úr beszélt még a családról. Pontosabban arról, hogy mi család és mi nem az ma Magyarországon. Íme:

„úgy véljük, hogy egy nemzet alapja a család, és ezt védeni kell. Világossá tesszük azt, hogy csak egy férfi és egy nő házasodhat össze és alapíthat családot […] a homoszexuálisok csinálhatnak, amit akarnak, de nem köthetnek az állam által elismert házasságot”

Valamint fontos kitétel az Orbán-féle definícióban, hogy:

„Ha egy ember egy másikkal él együtt és nem akarnak gyerekeket, nem ápolja a több ezer éves magyar hagyományt, amelynek értelmében a férfi és a nő házasodik. Ha egy férfi és egy nő együtt él, összeházasodik, gyerekeik születnek, ezt hívjuk családnak. Ez nem emberi jogi kérdés, hanem nevén nevezzük a dolgokat"

orbán MO család párkapcsolat fidesz family

Tehát az Orbán-féle meghatározás alapján nem tekinthetők családnak többek között:

 • a homoszexuálisok (még örökbefogadott, tisztességesen felnevelt gyerekkel sem)
 • a gyerek nélküli párok
 • gyereküket egyedül nevelő szülők
 • az egy vagy több gyerekkel rendelkező, ám nem házasságban élő párok
 • az egy vagy több örökbefogadott gyerekkel rendelkező párok, házastársak (még akkor sem, ha sajátjukként szeretik a gyereküket)

Viszont a meghatározás nem zárja ki például:

 • a gyerekeikkel nemtörődő, ámde együtt élő, házas szülőket
 • a gyerekeiket bántalmazó, molesztáló, ámde együtt élő, házas szülőket
 • a gyerekeiknek a lehető legrosszabb példát mutató (pl. alkoholizmus, egymás mellett élés stb.). de együtt élő, házas szülőket

orbán MO család párkapcsolat fidesz family

(Kép forrása: alfahír.hu)

De hogy némileg tudományosak is legyünk, tegyük fel a kérdést, hogy mi is a család. A szakirodalomban számos meghatározás létezik a fogalomra, még azonos tudományterületeken belül sincs konszenzus.

A szociológiában például a család szerkezetéből indulnak ki: ha csak két generáció (szülők, gyerekek) él együtt, akkor családmagról, vagyis nukleáris családról beszélhetünk, ha pedig kettőnél több generáció él együtt, akkor nagycsaládról van szó.

Ezzel szemben a néprajzi megközelítés a házasságból indul ki, eszerint a családok három típusát különbözteti meg:

 1. monogám család (egy férfi és egy nő házassága)
 2. poligám család (a házasságot egy férfi több nővel köti)
 3. poliandrén család (egy nő több férfival házasodik)

Végül egyes kutatók a családot a funkciók szerint próbálják megragadni, így a családra mint a társadalom olyan mikrostrukturális kiscsoportjára tekintenek, amely

 • önmagában is többnyire teljes rendszerként működik
 • tagjai (családtagok) egymással rendszeres, életvitelüket átszövő kapcsolatban vannak
 • folyamatos működésében a családtagokat pszichoszociális, létfenntartási és szellemi-kulturális értékek és érdekek kötik össze

Lehetne még számos meghatározást hozni példának a család fogalmára, ám jó eséllyel egy sem egyezne az Orbán-féle család fogalmával. Szerencsére. A probléma az, hogy az Orbán-féle felfogás roppantul igazságtalan, felháborító és sértő azokra nézve, akik tisztességesen, szeretetteljes légkörben, sokszor erőn felül nevelnek gyereket. Akár házasok, akár nem. Akár melegek, akár nem. Akár Orbán családmodelljét követik, akár nem.

A blog követése Facebookon.

34 Tovább

Szürrealista fotók a telefonfüggőségünkről

Napjában véve hányszor pillant a mobiljára? Óránként, negyedóránként? Mennyire érzi magát frusztráltan, ha nem nézhet a telefonjára? Az emberek többsége igencsak, mivel a kutatások szerint általánosságban naponta nagyjából 46-szor érintjük meg a telefonunk kijelzőjét. Erről készült egy szürrealista fotósorozat Antoine Geiger jóvoltából.

fotó mobil okostelefon képek telefon technológia

 

Az előző posztban arról írtam, hogy mennyire mocskos és gusztustalan a telefonunk, ám ennek ellenére mégis milyen gyakran szorítjuk az arcunkhoz. A fiatal francia fotós, Antoine Geiger éppen ezt jeleníti meg szürrealista fotói: Surfake (surface ’felület’ és fake ’hamis’ szavakból alkotott szójáték) című digitálisan módosított sorozata mindennapi mobilfüggőségünkre reflektál. És nem is akárhogy!

fotó mobil okostelefon képek telefon technológia

fotó mobil okostelefon képek telefon technológia

 

fotó mobil okostelefon képek telefon technológia

fotó mobil okostelefon képek telefon technológia

fotó mobil okostelefon képek telefon technológia

fotó mobil okostelefon képek telefon technológia

fotó mobil okostelefon képek telefon technológia

Még több fotó itt.

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

A kényelmetlen igazság arról, milyen gusztustalan az Ön telefonja is

Mit szólna, ha azt valaki azt mondaná, hogy gusztustalan a telefonja, és telis-tele van baktériumokkal? Elképzelhető, hogy nem örülne, pedig ez a szomorú igazság. Az egyik leggyakrabban használt, ám egyben leggusztustalanabb eszközünk a telefonunk.  A cikkből kiderül, miért, avagy: Ön milyen gyakran tisztítja a telefonját?                                                                           

mobil smartphone okostelefon mobiltelefon telefon baktériumok bektérium és telefon kórokozók mocskos telefon gusztustalan

Azt már tudjuk, hogy milyen gusztustalan a törülközőnk, illetve, hogy milyen gyakran kellene mosnunk azt ahhoz, hogy ne így legyen. No de mi a helyzet a telefonunkkal? A telefonnal, amely nélkül a legtöbben létezni sem tudnak. Ami olyannyira az életünk része, hogy nélküle kényelmetlenül, frusztráltan, sőt szabályosan rosszul érezzük magunkat. Szóval milyen mocskos is az egyik legfőbb függőségünk tárgya?

Napközben rengeteg baktérium és mindenféle kórokozóval érintkezünk. Amikor simogatjuk a kutyánkat, levisszük a szemetet, felvágjuk a húst, kezet fogunk másokkal – ezek a szituációk mind-mind potenciális kórokozóforrások.  Még számtalan ilyet lehetne sorolni, ám felesleges. A lényeg, hogy

a különféle baktériumokat átvisszük a különböző tárgyakra, amiket megérintünk, így a telefonunkra is.

Ez az oka, hogy az Ön telefonja is jó eséllyel gusztustalan.

mobil smartphone okostelefon mobiltelefon telefon baktériumok bektérium és telefon kórokozók mocskos telefon gusztustalan

Átlagosan egy amerikai polgár 46-szor érinti meg a telefonját naponta. Ám ez csak az átlag, tehát nem a fiatalabb generáció tagjaira vonatkozik. Ők ugyanis ennél jóval többször érnek a mobiljukhoz egy-egy nap. Ez a szociális viselkedésen és a reális énképen túl még az egészségünkre igen kedvezőtlenül hat, ugyanis számos baktérium és vírus tanyázik a mobilunkon. Egy ismert mikrobiológus, Philip Tierno szerint ezek elsősorban a bőrről, a légutakból és a fekáliából származnak.

Amikor telefonálunk, akkor mi ezt a baktériumtenyészetet szorítjuk az arcunkhoz. Nem véletlen, hogy sok-sok bőrgyógyász hívja fel a figyelmet arra, hogy a mobiltelefon használata hozzájárulhat a pattanásos bőr kialakulásához, meglétéhez.  De akkor milyen gyakran is kellene tisztítanunk a telefonunkat? A válasz igen sokatmondó, hiszen

minden este meg kellene tisztítanunk a telefonunkat.

Persze nem a különféle vegyszerekkel, amik tönkreteszik a mobilunkat. Léteznek speciális oldatok, amelyeket kimondottan erre a célra hoztak létre. Végül még egy jó tanács: ne hanyagoljuk el a kézmosást!

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon

0 Tovább

Tanárok! Kihasználtak és felhergeltek titeket!

Hogy kik? Nem, most nem Soros György volt. Nem is a bevándorlók, bár nekik is közük van a dologhoz. Kitalálta már? Rövid cikk következik a sztrájkoló tanárok és a velük kapcsolatos kormányzati állásfoglalás kapcsán.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

migráns pedagógussztrájk bevándorlók és pedagógusok tanár tanársztrájk tanárok MO fidesz kormányzati kommunikáció kormány kommunikációs csalfaságokA Fidesz ismét bevetette a már-már csúcsára járatott kormányzati kommunikációt. Ezúttal a következőt írták közleményükben:

„Tóbiás József és a szocialisták kormányzásuk alatt csökkentették a pedagógusok bérét és több tízezer pedagógust tettek utcára. Most is csak kihasználják és olyan balliberális civilszervezetekkel hergelik őket, akik eddig a bevándorlók mellett szerveztek tüntetéseket, nem a gyermekek és nem a pedagógusok fontosak számukra”

Azzal most nem kívánok foglalkozni, hogy az első mondat mennyiben igaz vagy sem. Nem párpolitikai érdekből, egész egyszerűen nem vagyok kompetens a témát illetően, és egyébként sem ez az érdekes számunkra. Sokkal inkább az, hogy mit állít a kormány idézett közleménye második mondatával.

Először is azt, hogy a szocialisták és a balliberális civilszervezetek csak kihasználják és hergelik a pedagógusokat. Ezzel implicit a következőt is kimondja: a pedagógusok irányíthatóak, manipulálhatóak. Ez persze elmondható szinte minden emberről, tehát végső soron igaz. Ámde: a pedagógusok nem ezért mentek ki az utcára, nem ezért álltak ki a szakadó esőben az oktatásért és legfőképpen nem ezért fogtak össze. Hanem azért, mert most telt be a pohár, eddig tűrtek.

migráns pedagógussztrájk bevándorlók és pedagógusok tanár tanársztrájk tanárok MO fidesz kormányzati kommunikáció kormány kommunikációs csalfaságok

Meggyőződésem, hogy ez egy, az ellenzéktől független lépés volt, egy nagyon bátor és önálló lépés, ami – habár elkerülhetetlen, hogy politikai vonatkozásai is legyenek – nem a politikáról szól.

A fő mondanivaló, hogy elég volt a társadalom és az oktatás szétzilálásából és tönkretételéből. Szeretnénk, ha az oktatásunk rendbe jönne, vagy legalábbis nem a szakadék felé tartana.

Az meg csak hab a tortán, hogy még a migránsokat is sikerült idekeverni, ráadásul szembeállítva őket a pedagógusokkal és a gyerekekkel. Gyakorlatilag a mondatszerkesztésből kitűnik az a mérhetetlenül manipulatív kommunikációs stratégia, amit a kormány alkalmaz. Figyeljük meg nagyon alaposan ezt a mondatrészt:

„olyan balliberális civilszervezetekkel hergelik őket, akik eddig a bevándorlók mellett szerveztek tüntetéseket,”

Tegyük fel, hogy elfogadjuk ezt az állítást (most az mindegy, hogy mennyire igaz vagy nem). És jön a csavar, a zseniális trükk (tényleg így gondolom): egy hiányzó kötőszó + a mondat további felének jelenidőbe történő áthelyezése. Íme:

"nem a gyermekek és nem a pedagógusok fontosak számukra."

migráns pedagógussztrájk bevándorlók és pedagógusok tanár tanársztrájk tanárok MO fidesz kormányzati kommunikáció kormány kommunikációs csalfaságok

Tá-dámmmm! Olvassuk össze! Bárhogy is kombinálunk, bárhogy is egészítjük ki a hiányzó részeket, a következőt fogjuk kapni.

Nem fontosak nekik a gyerekek és a pedagógusok (jelen), tehát/de/mert/és a bevándorlók voltak azok (múlt).

Azt látjuk, hogy a szembenállás mindenképp ott van, akármit is tegyünk. Ez így pedig egy borzalmas nagy megvezetés (ha finomkodni akarnék, és nem lennék biztos abban, hogy szándékos, azt mondanám, érvelési hiba).

A Fidesz hivatalos honlapján megtalálható mottóval (l. az említett közlemény oldalának fejléce) búcsúzom, egy apró kiegészítést hozzáfűzve:

Magyarország nem hagyja magát! Tanítani sem!

Aki lemaradt volna az eddigi történésekről, az OFOE honlapján olvashat egy nagyszerű összegzést.
 

A blog követése Facebookon.

3 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek