1000 nő véleménye: mit vegyen fel egy férfi az első randin?

Mennyivel könnyebb lenne az első randira való készülődés, ha legalább azt tudnánk, hogy mit vegyünk fel, nem igaz? Van egy jó hír a férfi olvasók számára: immáron tudjuk. 1000 nőt kérdeztek meg a témával kapcsolatban. 1000 nő véleménye egyszerűen, öltözködéshez nem értő férfiak számára is könnyedén érthetően.                                                                                                                           

azelsosprint férfi-nő első randi párkapcsolat szerelem love

Mivel nem egy divatblogról lévén szó, jelen poszt nem tartalmaz konkrét márkákat, divattudományi szakterminusokat. Sokkal inkább egyszerű, alapvető tanácsokat nyújt első randira készülő vagy azt tervezgető férfiaknak, akik azon tanakodnak, hogy mit vegyenek fel ezen alkalomra.

Nem a ruha teszi az embert – tartja a mondás. Ez igaz is, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy – akár tetszik, akár nem – lényeges információforrás más személyek, különösen a leendő nagy ő számára. Éppen ezért nem árt odafigyelnünk, hogy mit is veszünk fel az első randira. Férfiként ehhez egy 1000 nő bevonásával készült kérdőíves vizsgálat nyújt nagyszerű támpontot. Azon férfiak számára, akiket a részletek helyett a lényeg érdekel, annak íme a legfontosabb tanulság a témát illetően. A kérdőívből teljesen egyértelműen kiderült, hogy

a legjobb választás az első randira a közönséges póló. A nők 94%-a ebben szeretné látni a partnerét az első randin.

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy ez a ruhadarab milyen. A legfontosabb két faktor (az elsőt a nők 56%-a, a másodikat 46%-a tartotta a legfontosabbnak) a következő:

a leglényegesebb, hogy tiszta és vasalt legyen a férfia ruhája, a második, hogy illeszkedjen hozzá.

azelsosprint férfi-nő első randi párkapcsolat szerelem love

A harmadik helyen a színek, illetve azok harmóniája végzett (szerzői megjegyezés: az egyszínűség nem jó, de még rosszabb, ha 3-4 színnél többfélét visel az ember magán). Óriási örömhír a blog szerzőjéhez hasonló, divathoz a legkevésbé sem értő férfiak számára, hogy:

a nők 84%-t a legkevésbé sem érdekli az, hogy milyen márkájú a férfi ruhája.

Az már annál inkább, hogy milyen színű az adott ruhanemű. Ha biztosra akarunk menni, akkor válasszuk a feketét. Ezt a válaszadók 66%-a jónak tartotta. A második helyezett a kék volt 48%-kal. Vagyis

első randira fekete vagy kék színű ruhadarabokat aggasson magára!

azelsosprint férfi-nő első randi párkapcsolat szerelem love:

Hihetetlenül érdekes, hogy mit mond el a férfiról a ruhája az első randevún. Nem a ruha teszi az embert? Ugyan. Négy személyiséggel kapcsolatos dimenziót vizsgáltak a kutatásban, amit a ruházat alapján kellett megtippelni. Ezek a következőek voltak: szexuális tapasztalat, intelligencia, arrogancia, „férj-faktorság” (mennyire alkalmas férjnek). Az eredmény dióhéjban:

Ha szexuális vonzerejét szeretné növelni, válassza a farmer-póló-sportkabát szettet. Ha feleséget akar, vegyen fel öltönyt. Ha intelligensebbnek szeretne tűnni, akkor is. Ha arrogánsnak: szmoking.

További fontos információ lehet az első randijukra készülő férfitársaknak, hogy a kutatásban részt vevő hölgyek:

  • csupán 4% szerette volna öltönyben látni partnerét az első randin (szmokingban 1% ugyanez az arány)
  • majdnem fele (48%) a póló és farmer ruhaegyüttest preferálta ebben a szituációban, ám 46% a póló sportkabát/sportzakó kombinációt
  • 74% a 18 és 29 év közötti korosztályból a póló és farmer ruhakombinációra szavazott

Szóval akkor: hogyan is öltözködjünk férfiként az első randin?

Csábítóként így:

azelsosprint férfi-nő első randi párkapcsolat szerelem love

Férjjelöltként így:

azelsosprint férfi-nő első randi párkapcsolat szerelem love

Entellektüelként meg emígy:

azelsosprint férfi-nő első randi párkapcsolat szerelem love

Sok sikert, uraim!

Képek forrása: www.sonofatailor.com

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

A tartós párkapcsolat 3 agyi alappillére

A kiegyensúlyozott tartós párkapcsolat fenntartása egyáltalán nem egyszerű feladat. Számos tényező okoz nehézséget a pároknak, amiket a felek sokszor nehezen tudnak kezelni. Íme 3 olyan jellemző, ami az aggyal kapcsolatos, és amire érdemes odafigyelnünk, ha szeretnénk boldogok lenni a párunkkal.

párkapcsolat szerelem férfi-nő kapcsolat párok love

Kép forrása: http://www.jamesvincent.life/

A kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolat sokak számára csupán álom: nagyon sokan élnek boldogtalan kapcsolatban a párjukkal. Ennek több oka is lehet, de ezúttal nem ezzel foglalkozunk, hanem az ellenkező oldal felől közelítünk. Megnézzük, hogy mit mond a tudomány a boldog, tartós párkapcsolatokkal kapcsolatban, avagy: mik a legfontosabb agyi feltételei a boldog, hosszútávú párkapcsolatoknak?

Először is nézzük meg, hogy mi történik az agyunkban, amikor boldogok vagyunk! A kiindulópont, hogy

az agy ún. ventrális tegmentális területe (VTA) dopamint termel, amit eljuttat az agy többi területére. Ennek következtében eufóriaérzetünk és sok-sok pozitív érzetünk támad.

párkapcsolat szerelem férfi-nő kapcsolat párok love

Mindez származhat egy ölelésből, érintésből vagy csókból – azaz rövid időintervallumra vonatkozik, tehát nem feltétlen a hosszú párkapcsolatok jellemzője. Ám van három olyan agyműködéssel kapcsolatos tényező, ami a hosszú távú, boldog párkapcsolatok sajátja. Ezek a következőek Helen Fisher biológiai antropológus szerint:

1. Empátia a másik fél irányába

2. A stressz és az érzelmek kontrollálása

3. Pozitív illúziók (tehát felülemelkedni azokon a dolgokon, amiket nem szeretünk a másikban)

Tehát ezekre érdemes odafigyelnünk, ha tartósan boldog párkapcsolatot szeretnénk. Ez nyilván nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, de egy-egy kapcsolat sem az. Szóval hajrá!

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

4 meglepő pszichológiai ok, amiért valaki szerelmes lesz Önbe

„Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem”. Ha az előbbiben nem is, az utóbbiban igen sokat tud segíteni a pszichológia. Négy olyan – első ránézésre igen furcsa – ok következik, amik igen nagymértékben növelik a szerelembeesés valószínűséget. És nem utolsósorban az Ön párkeresési hatékonyságát.                                                                                                                  

szerelem love szenvedély párkapcsolat szerelmes párkeresés

Ha valami egészen biztos, akkor az az, hogy a szerelem elég fura dolog. Azt már tudjuk, hogy mi történik a hosszú párkapcsolatokban, és az sem titok, hogy mik azok a külső jegyek, melyek alapján a nők és a férfiak vonzónak tartják az ellentétes nem képviselőit. Ezek között voltak egészen meglepő dolgok, úgymint a vörös ruha vagy a limbális gyűrű szerepe. Ám ezek közel sem olyan meglepőek, mint a most következő 4 ok, ami miatt valaki szerelembe esik.

1. Úgy nézünk ki, mint a szülei

Tudjuk, hogy a szülők nagyon fontos szerepet töltenek be az életünkben. Nemcsak az öröklött tulajdonságokat kapjuk tőlük, hanem a különféle tanult elemeket is, úgymint a konfliktuskezelési mintákat, nyelvhasználatot,a különböző káros dolgokhoz való viszonyt stb. Vagy épp annak determinálását, hogy kibe leszünk szerelmesek.

A St Andrews-i Egyetem kutatói  azt találták, hogy sokkal jobban vonzódunk azokhoz a személyekhez, akik hasonlítanak a szüleinkhez. Pontosabban az ellenkező nemű szülőnkre hasonlító személyekhez, leginkább a szem és a haj színét tekintve.

szerelem love szenvedély párkapcsolat szerelmes párkeresés

Diana hercegnő és menye, Kate Middleton

2. Három alapvető dologban való egyezés

A szállóigével ellentétben az ellentétek nem vonzzák egymást, legalábbis hosszútávon nem. A hasonlóság bizonyos dolgokban borzasztóan fontos, ha párkapcsolatról van szó. A híres kanadai pszichiáter, Eric Berne szerint ez elsősorban a következő három területen van jelen a legjobb kapcsolatokban:

1. Értékek, szokások és hiedelmek

2. Érzelmi vonzalom

3. Problémákon való közös munkálkodás

Tehát, ha azt szeretnénk, hogy valaki számára a „nagy ő”-t jelentsük, akkor az előbbiekben felsoroltakban nem árt hasonlónak lenni. Persze teljes egészében ez nem lehetséges, hiszen ahány család annyi különböző érték, felfogás, minta stb.

3. Egymás szemének hosszas bámulása

A szem a lélek tükre, mondják, de gondolta volna, hogy a szerelembe esésnél is nagyon fontos szerepet játszik? És nem csupán azokban az esetekben, ha valakinek nagyon szép a szeme.

Joan Kellerman pszichológus vizsgálatában 72 párt alakított ki egyetemi hallgatókból, akiket arra kért, hogy nézzenek egymás szemébe két percen keresztül. Ennek eredménye az lett, hogy a szenvedélyes szerelem érzése a másik iránt megnőtt a hallgatókban, azaz, hogy a hosszas szemkontaktus képes szerelemre lobbantani idegeneket is.

szerelem love szenvedély párkapcsolat szerelmes párkeresés

4. Legyen kutyája

A mondás, hogy a kutya az ember legjobb barátja teljesen új értelmet nyer a szerelem kontextusában, legalábbis a Michigani Egyetem vizsgálatát nézve. A kísérletben nőknek kellett teljesen ismeretlen férfiakat megítélniük történetek/képek alapján, az eredmény pedig az lett, hogy vonzóbbnak találták – hosszú távú kapcsolat szempontjából – a kutyás férfiakat, mint a kutya nélküliekét. Ennek oka: ha van egy kisállata az embernek, akkor azt feltételezik róla öntudatlanul is, hogy felelősségteljes, boldog, nyugodt, gondoskodó, valamint képes a kötelezettségvállalásra. Mindez pedig ugyebár nem egy utolsó szempont a szerelemben.

Forrás: Businessinsider

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

A legfontosabb dolog a párkapcsolatban

Tippeljen! Ön szerint mi a legfontosabb dolog egy párkapcsolatban? A belga pszichoterapeuta, Esther Perel szerint alapvetően egy dolog. A cikkből kiderül, hogy mi az, illetve hogy miért hiányzik ez a legtöbb kapcsolatból.

                                                                                                                                                                                                                                                               

párkapcsolat szerelem bizalom love hazugságra való vakság

Kép forrása: www.thegloss.com

Esther Perel szakterülete a párkapcsolatok, azon belül pedig a párkapcsolati biztonság és szabadság között fennálló feszültség. A belga származású pszichoterapeuta egy rövid videóban elmondta, hogy mi az az egy elem, ami szerinte a legfontosabb egy párkapcsolatban:

Bizony-bizony, az az egy dolog nem más, mint

a bizalom.

Valószínűleg sokan számítottak erre a válaszra. A bizalom fogalma többféleképpen értelmezhető. Perel szerint az arra való képességünk, hogy együtt éljünk azzal, amit sosem fogunk tudni. Vagyis az abban való feltétel nélküli hit, hogy a másik úgy fog megnyilvánulni, viselkedni, ahogyan azt várjuk tőle. Éppen ezért nem ellenőrizzük semmilyen formában, nem hívogatjuk, nem nézünk bele a telefonjába – mindezek szükségességet nem érezzük. Természetesen az kétségtelen, hogy ez egy borzasztóan félelmetes állapot, ugyanis ezzel a szabadsággal a saját biztonságunk kerül veszélybe – vagy legalábbis így érezzük.

párkapcsolat szerelem bizalom love hazugságra való vakság

Kép forrása: http://www.soc.ucsb.edu/

Fontos azonban, hogy a fenti állapot nem összekeverendő egy másik, bizalommal kapcsolatos fogalommal: a hazugságra való vaksággal. Ez az a jelenség, amikor

az illető egyszerűen nem érzékeli (vagy nem akarja érzékelni) azokat a jeleket, melyekből azt a következtetést kellene levonnia, hogy a számára fontos személy visszaélt a bizalmával.

Ez azért nagyon gyakori (és nem csak párkapcsolatokban l. pl. politika, család), mert olyan esetekben, amikor érzelmileg és egzisztenciálisan függünk valakitől, akkor veszteséggel járna, ha megszüntetnénk vele a kapcsolatot. Ezért inkább nem is vesszük figyelembe, hogy ártott nekünk, elárult minket.

Hogy miért olyan nehéz megbíznunk valakiben? A válasz nem egyszerű, talán nincs is valódi válasz rá, mindenesetre több tényező játszik nagyon fontos szerepet a bizalom kialakításában és megtartásában. Például a családi minta, kötődési stílus, személyes tapasztalatok, személyiség, kontextus. Nem mindegy, hogy mit láttunk és kaptunk a szüleinktől, nem mindegy, hogy ők  mennyire teremtettek bizalommal teli légkört a fontosabb kapcsolataikban. Ahogy az sem, hogy mi magunk milyen tapasztalatokat szereztünk e téren.

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Mi történik szakításkor az agyunkban?

A szakítás általában egy rendkívül fájdalmas folyamat, mind a szakítást kezdeményező fél, mind pedig az otthagyott fél számára. Depresszió, levertség, fizikai fájdalom, önmagunk elhagyása – néhány a jellegzetes tünetek közül. De mi áll mindennek a hátterében? Mi játszódik le az agyunkban szakításkor?                                                                                                                        

szerelem szakítás kapcsolat párlapcsolat love heartbreak

Forrás: www.pdpics.com

A szerelem nem egyszerű dolog, ahogy egy szakítás megélése, feldolgozása sem. Persze egyesek könnyebben túlteszik magukat rajta, míg mások akár évekig is a hatása alatt állnak. Megint mások kapcsolatból kapcsolatba ugrálnak, mert az új partnertől várják, hogy meggyógyítsa beteg, összetört szívüket, azt persze figyelmen kívül hagyva, hogy így csupán felületi kezelés érnek el (és természetesen csak átmeneti boldogságot kapnak, hosszú távút nem). Persze érthető ez a hozzáállás is: a szakítás nagyon fájdalmas, épp ezért nehéz vele szembenézni.

Egy kutatás például azt találta, hogy az exünk képeinek nézegetése során aktiválódik az agyunk azon területe, amely összekapcsolódik a kokainfüggőség és a fizikai fájdalommal. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ugyanazt az érzést éljük át, mintha elvonási tüneteink vagy valós fizikai fájdalmaink lennének.

szerelem szakítás kapcsolat párlapcsolat love heartbreak

Forrás: www.flickr.com

A szerelem olyan kémiai anyagokat – nevezetesen oxitocint és dopamint – szabadít fel az agyunkban, amelyek a boldogságérzetet növelik. A szakítással azonban ezeknek a szintje rohamosan csökken, míg ezzel párhuzamosan a stresszért felelős hormon, a kortizol szintje hirtelen megemelkedik. Ez utóbbi felel a szakítással gyakran együtt járó hányingerért, szorongásért, testsúlyváltozásért és fejfájásért, valamint számos hasonló tünetért.

Mindezeken felül nem ritkán egyéb fizikai panaszok is jelentkeznek. A magas stressz vagy a traumatikus élmény kihatással van a szívre is, a jelenséget pedig 'broken heart syndrome'-nak (azaz összetört szív szindrómának) hívják. A test ilyenkor olyan hormonokat termel, melyek megzavarják a szív szabályos pumpáló képességét, aminek következtében szívrohamhoz hasonló tünetek produkál a testünk.

Vagyis a szerelem és a szakítás szinte pontosan úgy működik, mint a droghasználat. A szerelem érzése maga a drog, a szakítás pedig a megvonás, ami nyilvánvalóan elvonási tüneteket fog okozni. A kérdés csak az, hogy mindezt hogyan kezeljük.


 

A blog követése Facebookon.

0 Tovább
«
12

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek