Itt a lista a világ legmagasabb 10 nemzetéről

Mit gondol, hol élnek a legdaliásabb férfiak a világon? És vajon melyik nemzet lányai a legmagasabbak a földtekén? Egy 100 évet átölelő kutatás most választ adott ezekre a kérdésekre. Lássuk hát, hogy mely országokban élnek a legmagasabb férfiak és a legmagasabb nők.                                                                                                                                                                                                              magasság férfi-nő legmagasabb nemzetek

Pár napja egy igen átfogó, az emberi magassággal kapcsolatos elemzés eredményeit publikálták az egyik szakfolyóiratban. A kutatás 187 ország növekedési tendenciáit követte 100 éven keresztül. Ezáltal olyan érdekes adatok is napvilágra kerültek, mint például, hogy a föld legalacsonyabb férfiai Kelet-Timorban élnek, ahol az átlagmagasság 160 cm. Vagy, hogy a guatemalai nők átlagban 150 cm-re nőnek napjainkban, ami 10 cm-es növekedés az 1914-es adatokhoz képest, amikor is még csak 140 cm volt a magasságuk.

A lista élén az európai nemzetek szerepelnek, az egyetlen nem európai csoport, akiknek sikerült az első 25 közé jutnia, az az ausztrál férfiak. Furcsa, hogy az USA fiainak és lányainak sem sikerült bekerülnie a top 25-be, annak ellenére, hogy egykoron harmadik, ill. negyedik helyen is szerepeltek: ők most csupán 37. és 42. helyen állnak. No de lássuk, hogy hol élnek a legmagasabb hölgyek és férfiak a világon!

Elsőként jöjjenek a hölgyek növekvő sorrendben (zárójelben a 100 évvel korábbi helyezésük):

10. Ukrajna (43)

9. Fehéroroszország (42)

8. Litvánia (41)

7. Dánia (11)

6. Szlovákia (26)

5. Szerbia (93)

4. Csehország (69)

3. Észtország (16)

2. Hollandia (38)

1. Lettország (28)

És íme a férfiak (zárójelben a 100 évvel korábbi helyezésük):

10. Csehország (24)

9. Izland (6)

8. Szerbia (30)

7. Horvátország (22)

6. Bosznia-Hercegovina (19)

5. Dánia (9)

4. Lettország (13)

3. Észtország (4)

2. Belgium (33)

1. Hollandia (12)

magasság férfi-nő legmagasabb nemzetek

Vagyis, ha például magas polcok és szekrények vannak a házában, akkor érdemes egy holland férfit vagy egy lett nőt keresnie, ha biztosra akar menni. A holland férfiak ugyanis átlagosan 183 cm-re, a lett nők pedig 170 cm-re nőnek. Na és Magyarországon? Nos, idehaza a férfiak esetében nagyjából 177 cm, míg a nőknél 166 cm körül van az átlagmagasság.

A blog követése Facebookon.

2 Tovább

Milyen gyakran kell(ene) ágyneműt cserélnünk?

Gondolkodott már azon, hogy milyen időközönként lenne érdemes cserélnie az ágyneműjét? Minden bizonnyal néhányszor már megfordult a fejében. Megnyugtatásképp: jó eséllyel az Ön ágyneműje is gusztustalan, akárcsak mindenki másé. Hogy miért, kiderül a következő posztból.                                                                                                                                                                                    

ágy ágynemű hálószoba gusztustalan baktérium

Korábban már szó volt már a blogon, hogy milyen gusztustalan is a törülközőnk vagy épp a mobiltelefonunk, illetve hogy milyen sűrűn kellene ezeket tisztítani. Ezúttal az ágyneművel kapcsolatban nézzük meg ugyanezt, hasonlóan megdöbbentő tényeket közölve, mint korábban. Tudja meg, hogy miért is gusztustalan az ágyneműje, és hogy milyen gyakran kellene kimosnia azt.

Először is lássuk, hogy miért mondhatjuk, hogy nagy valószínűséggel nem túl bizalomgerjesztő az ön ágyneműje sem – legalábbis, ha közelebbről szemügyre vesszük. A kényelmetlen igazság a témáról, hogy

az ágyunk telis-tele van gombákkal, baktériumokkal, testi váladékokkal, földszármazékkal, bőrsejtekkel, pollennel és porral.

ágy ágynemű hálószoba gusztustalan baktérium

Más szóval: az ágyneműnk közelebbről nézve undorító. Nem hiszi? Íme néhány adat ezzel kapcsolatban. Egy átlag ember 26 gallon, azaz nagyjából 118 liter izzadtságot termel évente amíg az ágyában van. Ennek következtében az ágyunk az egyik legideálisabb hely a gombák szaporodására.

A poratkák szintén nagyon kedvelik az ágyunkat, és nem ritkán orrdugulást okoznak és/vagy súlyosbítják a meglévő allergiát. A legrosszabb helyzetben pedig azok az emberek vannak, akik az ágyukban esznek. Ugyanis az ételmaradékok rendkívül vonzóak a különféle bogarak számára, például a csótányok vagy a hangyák számára. De akkor milyen sűrűn is kellene kimosnunk az ágyneműnket? A szakértők szerint

körülbelül hetente kell ágyneműt cserélni ahhoz, hogy az említett elemeket a minimális szinten tartsuk.

Magukkal a párnákkal és takarókkal már más a helyzet, ezeket elég félévente kitisztítani. Szóval összeségében: irány a hálószoba, majd a mosógép!

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

 

0 Tovább

Illusztrációk a nők és férfiak közötti különbségekről: sztereotípia vagy valóság?

A férfi hallgat, a nő pedig sír, amikor konfliktushelyzetbe kerül. Egy nő annyi csomaggal utazik el egy hétvégére, amennyivel egy férfi egy egész évre. Ilyen és ehhez hasonló különbségekről, vagy inkább sztereotípiákról készült egy egészen vicces képsorozat. Nézzük meg ezt és az ezekhez tartozó tudományos magyarázatokat, elgondolásokat.

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

„Évezredeken keresztül a férfiak a nap végén hazatértek a vadászatból, és az estét azzal töltötték, hogy a tüzet bámulták […] A modernkor férfija is szívesen bámulja a nap végén a tüzet, de már olyan eszközök bevonásával, mint a sajtó, a könyvek, a távkapcsolók.” – írja a Pease-házaspár Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő? c. nagy sikerű könyvükben. Hogy miért teszi mindezt? Mert számára ez egyfajta feszültségoldás, ugyanaz, mint a nők számára a problémák kibeszélése. Ez egy alapvető különbség a női és férfi nem képviselői között. Ilyen és ehhez hasonló különbségeket (némely esetekben sztereotípiákat) az alábbi képsorozat. A férfi oldala zöld, a nőé rózsaszín:

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

Preferenciák

A kép azt mutatja, hogy a férfiaknak a szex, míg a nőknek a szerelem/intimitás a lényegesebb. Sztereotípia lenne? Nem egészen, habár rengeteg ellenpéldával találkozunk a hétköznapok során. Azonban alapvetően, ösztönösen a férfi az utódnemzésre van kódolva, a nő pedig a az utódgondozásra. A férfi a fajfenntartás szempontjából akkor a leghatékonyabb, ha minél több nőt termékenyít meg, így megsokszorozva génjei továbbélésének esélyét. Ezzel szemben a nő épp fordítva gondolkodik, ugyanis a biológiai tényezők miatt jóval nagyobb hátrányban van e téren, hiszen a maximális utódnemzés korlátozva van nála.

Énkép

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

A férfi sokkal jobbnak, míg a nő sokkal rosszabbnak látja magát a tükörben, mint ami a valóság. Ez valóban jellemző, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez az utóbbi évtizedekben elkezdett megváltozni elsősorban a férfi oldaláról. A klasszikus szerepek elkezdtek felcserélődni, a férfi elkezdett olyan módon foglalkozni a testével, mint ahogy azt korábban a csak a nő. Például gyúr. A hagyományos férfimodell nem tesz ilyet, nem foglalkozik a testével, mint olyannal, őt az nem érdekli. Nem méregeti a különféle izmait, így nincs is olyan jellegű problémája, hogy elégedetlen legyen a testével.

Legjobb fegyver

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

Ki ne tapasztata volna már, hogy a férfi hallgatással reagál konfliktushelyzetben, a nő pedig sírással. Ezek tipikus reakciók, melyek gyökerei a gyerekkorban, illetve az akkor történő szocializációban keresendők. Mit mondunk például, ha egy fiú elesik és megüti magát: „a fiúk nem sírnak” meg „katonadolog”. Bezzeg, ha a lány esik el: „jajjj, mutasd, bibis lett?” meg „adok rá gyógypuszit, vagy bekenjük”. Persze ennek megvan a maga evolúciós oka is, amit már a bevezetésben leírtam.

Csend esetén

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

Amíg a férfi hallgat, addig a nő a szakítástól kezdve a megcsaláson át mindenre gondol okként. Ha a nő hallgat, akkor a férfi egyetlen dologra gondol: arra, hogy hallgat a nő. Ez annak köszönhető, hogy a férfiak racionálisabbak a kommunikációban, azaz kevésbé gondolkodnak elvontan. Nem keresik az esetleges indirekt szándékokat a megnyilatkozások mögött, pusztán a szó szerinti jelentést veszik alapul. Tankönyvi példa, hogy a nő azt mondja „úgy fázom”. Ezzel burkoltan azt közli a férfival, hogy „kérlek csukd be az ablakot”, persze nagyon gyakori, hogy férfi csak annyit reagál: „akkor vedd fel a felsődet”. Ez egy igencsak gyakori konfliktusforrás, és biztos sokaknak ismerős az az érv a férfi szájából, hogy „akkor miért nem azt mondod?!” vagy „mi vagyok én, gondolatolvasó?”

Figyelem és kommunikáció

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

férfi és nő nemek nemek közti különbségek sztereotípiák nem

A nők többsége intuitívebb, ösztönösebb, mint a férfi nem képviselői. Ők inkább racionálisan próbálnak közeledni a problémákhoz, analitikusabban gondolkodnak, és a lényegest el tudják határolni a mellékes részletektől. Ezért jobban tudnak koncentrálni a dolgokra. Ám nem több dologra. A nők agya ellenben tágabb képet fog fel, a dolgokat összefüggéseikben látja, a férfiak pedig többnyire megpróbálják figyelmen kívül hagyni az összefüggéseket, hogy el tudjanak vonatkoztatni tőle. A nők agyának két féltekéje között szorosabb a kapcsolat, így a verbális és nem verbális információkat és érzelmi tartalmakat könnyebben fel tudják fogni, kapcsolatba tudják hozni egymással. Persze a két félteke fejlettebb információcseréje hátrányokkal is jár: csorbul a koncentrációs készség, csökken a gondolkodás hatékonysága.

Forrás: 9gag

A blog követése Facebookon

2 Tovább

Miért más színű a pénisz és a mellbimbó, mint a test többi része?

A kérdés, ami mindig foglalkoztatta, de sosem merte megkérdezni: miért más a nemi szervünk, illetve a mellbimbónk színe, mint a test többi részéé? Van-e erre tudományos magyarázat, és ha igen, mi? És hogy jön ez a különféle betegségekhez?                                                                                                                                                                                                                                                      

miért más színű a pénisz? miért más színű a nemi szerv? miért más színű a mellbimbó? pénisz mellbimbó nem szerv vagina pigment

Valószínűleg sokakban megfogalmazódott már a címben szereplő kérdés, bár feltehetőleg odáig csak kevesen jutottak el, hogy választ is keressenek rá. De ami késik nem múlik. Tudományos alapokon nyugvó válasz arra, hogy miért más színűek a nemi szervek és a mellbimbók, mint a test többi részén lévő bőrfelületek.

Mint sok minden más dolog esetébe, itt is a nemi hormonok állnak a háttérben. A hormonszint ugyanis több szempontból is meghatározza a külsőnket, például a másodlagos nemi jellegért (pl. arc- és fanszőrzet) és a bőr pigmentációjáért felelős. Pigmentációról akkor beszélhetünk, amikor az androgén hormonok (pl. a tesztoszteron) reakcióba lépnek a pigment- vagy festéksejtekkel (melanociták), és a bőr elkezdi a sötét színű pigmentek (melanin) termelését. Ez az anyag határozza meg a bőrünk és a hajunk színét, az említett testrészeken pedig nagyobb mennyiségben fordulnak elő, mint máshol.

miért más színű a pénisz? miért más színű a nemi szerv? miért más színű a mellbimbó? pénisz mellbimbó nem szerv vagina pigment

Amikor a pubertáskorba lépünk, akkor a nemi hormonok termelése megnövekszik. Mivel ezek szabályozzák a pigmenttermelést, hatással vannak bőrünk színére is: az érintett területeken megnövekszik a melanintermelés, azaz nem történik más, mint fokozott pigmentáció. Ugyanarról a hatásról beszélhetünk, mint amikor egy szőke kisgyerek haja az évek során szépen lassan bebarnul.

Mindezeken kívül sajnos van még egy kevésbé megnyugtató lehetőséges magyarázat is a nemi szervek és a mellbimbók színének különbözőségére. Egészségügyi problémákra is utalhat, ha a bőrünk színe sötétebb ezeken a területeken, ugyanis ez a fajta színváltozás lehetséges akkor is, ha magas a cukorszintünk, vagyis cukorbetegség jele is lehet a jelenség. Ám szerencsére ez a ritkábbik eset.

Forrás: DailyMail.

A blog követése Facebookon.

2 Tovább

Genderkötél nyakadon, Kövér László szabadon

Már két napja, hogy Kövér László gender-őrületétől hangos az internet. De mi is az a gender? Mit is akar Kövér a magyar férfiaktól és nőktől? Tényleg a nők önmegvalósításának csúcsa a szülés? Mire gondolhatott a szerző?                                                                                                                                                                       

kövér lászló gender fidesz gender-őrület társadalmi nem nők szülés szüljél férfi nemek nemi szerepek nemek harcaA FIDESZ nemrég tartott tisztújító kongresszusa nagy meglepetéseket tartogatott, pláne ami Kövér László beszédét illeti. A magyar Országgyűlés elnökének beszéde rendkívül nagy felháborodást váltott ki az emberek, különösen a nők körében, ami elsősorban ezen soroknak köszönhető:

„nem akarjuk a gender-őrületet, azt szeretnénk, ha fiaink férfiak lehetnének, a nők pedig szülhetnének […] Azt szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legnagyobb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk”

De mi az a gender, és hogy függ össze azzal, hogy a fiaink férfiak legyenek, illetve hogy az asszonyaink szüljenek? A lányaink önmegvalósításának csúcsa tényleg a gyerekszülés? Lássuk hát, hogy mire gondolhatott, és hogy mit mondott Kövér László.

Amiről Kövér László beszélt, a gender egy angol eredetű szó, melynek alapvető jelentése:

társadalmi nem.

Ennek lényege, hogy a biológiai nemre ráépül (vagy inkább rátelepül) egy viselkedésmód a szocializáció során, ami a különböző embereket nővé vagy férfivá teszi társadalmi értelemben. Tehát a gender nem más, mint a társadalmi elvárásoknak megfelelő vagy társadalom által elvárt szereprepertoár, amit a szocializációnk során sajátítunk el. Hogy világos legyen:

az, hogy mi van az ember lába között biológiailag determinált, ám az, hogy ehhez milyen viselkedésformák társulnak már társadalmi elvárás,

amit a felnőttek fokozatosan tanítanak meg, közvetítenek a felnövekvő gyermek felé. A lányokat rózsaszín ruhába öltöztetik, a fiúkat kékbe. A lányok babáznak, míg a fiúk autóval játszanak.. A lányok sírnak, vagy inkább sírhatnak, de a fiúknak azt nem szabad, mert „milyen katona lesz úgy belőlük?” Ezek társadalmi elvárások, sztereotípiák, minták, melyeknek megfelelően nevelik a szülők gyerekeiket, ami teljesen természetes folyamat.

A fentiekből tehát az következik, hogy a gender lényegében az, amit a társadalom elvár a két nem képviselőinek tagjaitól. Kövér ezt abban látja, hogy a férfiak maszkulin vonásokat öltenek magukra, a nők pedig utódot hoznak a világra, és ezt az önmegvalósításuk csúcsának tartják. Ám arról megfeledkezik, hogy

a társadalom által elvárt szerepek mindkét nem esetében folyamatosan változnak, átalakulnak.

kövér lászló gender fidesz gender-őrület társadalmi nem nők szülés szüljél férfi nemek nemi szerepek nemek harcaTény: a nők szülnek. Ez biológiailag meghatározott, ez az ő biológiai szerepük része, a férfi erre nem képes. Ám az, hogy ez az önmegvalósításuk csúcsa legyen, finom szólva is nevetséges, lenéző és divatjamúlt felfogás – nem véletlenül váltott ki közfelháborodást. A nő ugyanúgy dolgozik, alkot és tudományos tevékenységet folytat, mint a férfi, miért lenne hát a szülés az önmegvalósításának csúcsa?

Ami pedig a férfiakat illeti, érdekesség, hogy már a 70-es évektől kezdődően megjelenik egyfajta feminin férfiideál. Első hangzásra paradoxnak tűnhet, de éppen a maszkulin vonásain dolgozgató férfiegyedek által történik mindez. Tudniillik az, hogy egy férfi foglalkozik a testével mint olyannal, az egy feminin jegy, ami nagyon sokáig a nők privilégiuma volt. A férfi a társadalmi szerepének megfelelően nem foglalkozott a testével, nem dolgozott a testén, nem nézte az izma formáját, nagyságát, csak végezte a dolgát: dolgozott és gyereket nemzett. Ám ezen időszak elmúlt, ráadásul egy aféle szerepfelcserélődésről beszélhetünk. A társadalmi szerepek mindkét nem esetében megváltoztak.

Összegzésképpen: nem az a gender-őrület, hogy a nő – urambocsá – nem a szülésben látja az önmegvalósítását. Nem is az, ha elfogadjuk, hogy női és férfi (amit egyébként nem tudunk meg, hogy mi az elnök úr szerint) szerep megváltozott. Hanem az, hogy olyan társadalmi szerepeket akar valaki rákényszeríteni emberekre, ami már évtizedek óta nem aktuális, és még ennek hangot is ad. Zárszóként pedig álljon itt József Attila Klárisok című versrészletének Knausz Imre által aktualizált átirata:

Rózsa a holdudvaron,
aranyöv derekadon.
Genderkötél,
genderkötél nyakamon.

(A "nőktől rettegő feminin férfi" dalaiból)

A blog követése Facebookon.

1 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek