Szex egy idegennel: 3 tudományos tény, amit nem tudott az alkalmi szexről

Szex egy általunk kevésbé ismert személlyel vagy egy teljesen idegennel? Egyesek még csak a gondolattól is undorodnak, míg mások rendszerint bonyolódnak egyéjszakás kalandokba. Ez eddig nem meglepő. Azonban van néhány olyan dolog, ami már annál a témát illetően. Milyen hatása van az alkalmi szexnek? Mennyi az esély rá, hogy komoly kapcsolat legyen belőle? Érdekességek az alkalmi szexről – tudományos alapon.

idegen szex alkalmi szex evolúciós pszichológia egyéjszakás szerelem férfi-nő

Kép forrása: http://lovelace-media.imgix.net/

Sokan ódzkodnak attól, hogy egy kevésbé ismert vagy egy teljesen idegen személlyel létesítsenek szexuális kapcsolatot. Ez persze érthető, hiszen sokak számára a szex egy nagyon bizalmas, intim dolog, amit képtelenek lennének egy számukra ismeretlen személlyel folytatni. Mások épp ellenkezőleg vannak ezzel: szinte lételemük az egyetlen éjszakára szóló intim együttlét. Vajon miért?

Az egyéjszakás kalandok ebben az évszakban különösen jellemzőek. Ennek oka, hogy a szexuális vágyért felelős hormonok (a dopamin és a szerotonin) szintje megemelkedik a napfény és a könnyedebb időtöltés hatására, ezáltal nyitottabbak leszünk a szexuális kalandokra. Ha egy ilyen élmény egy teljesen idegen személlyel történik, nem számít, hogy kik vagyunk valójában, ahogy a hibáink sem fontosak, és még igazi tétje sincs a dolognak. Mindezzel az emberek többnyire tisztában is vannak. Ám van három dolog, ami kevésbé ismert a téma kapcsán.

1. Egyeseknek kifejezetten jót tesz több dolog miatt is

Közismert, hogy egy jó szex – történjen az egy ismeretlennel vagy párunkkal – rendkívül pozitív élettani hatással bír. Azt is viszonylag sokan tudják, hogy egy idegennel folytatott szexuális aktus az önbizalomra is kedvezően hathat. Azonban van néhány kevésbé ismert pozitívuma is.

Egy Zhana Vrangalova nevű pszichológus által vezetett 2014-es vizsgálat arra mutatott rá, hogy

azok a személyek, akik az alkalmi szexre leginkább hajlamosak nagyobb önbecsüléssel, életörömmel és elégedettséggel rendelkeznek, a depresszió és a szorongás pedig jóval ritkább náluk.

Ezek az emberek általában extrovertáltak, impulzívak, attraktívak. Ja, és férfiak. Ám a lényeg a mi szempontunkból, hogy akik preferálják az alkalmi szexet, azok több pozitív hatással is számolhatnak. Ellenben azoknak, akiknek a viszonyulást negatív a dologhoz, jó eséllyel csalódás lesz, nem sok pozitívummal.

idegen szex alkalmi szex evolúciós pszichológia egyéjszakás szerelem férfi-nő

2. Az alkalmi szex gyakran hosszú távú kapcsolathoz vezet

Az idegenekkel folytatott szex egyik leginkább lényegi eleme, hogy nincs felelősség, elköteleződés, számadás és a többi. Akkor hogy mondhatnánk, hogy könnyen hosszú távú kapcsolathoz vezethet? A kérdésre a Colorado-i Egyetem antropológusa, Helen Fisher válaszol:

Fisher többek között azt mondja, hogy a megkérdezettei

arra a kérdésre, hogy „volt-e része olyan alkalmi szexben, ami hosszú távú kapcsolathoz vezetett?” 25-35%-a a nőknek és férfiaknak igennel válaszol. Vagyis az alkalmi szex sokszor valójában nem csak alkalmi.

Ennek oka a szakértő szerint, hogy a szex, a szerelem és a szeretet együtt működik, egymás kiváltói, mozgatórugói. Azaz az egyik, könnyen előhívhatja a másikat is, ezért is lehet veszélyes az alkalmi szex, ha az egyik fél nem tudja a helyén kezelni.

3. A nők és a férfiak szexuális bűntudata különbözik e téren (is)

A nők és a férfiak számos szituációban másképp gondolkodnak, viselkednek. Nincs ez másképp a a szexuális bűntudat területén sem, itt is több különbség van a nemek között. A közhiedelem úgy tartja, hogy a férfiak hajlamosabbak belebonyolódni egyéjszakás kalandokba, a nők kevésbé. Ez, ha evolúciósan nézzük, nem is meglepő, hiszen evolúciós gyökerekre vezethető vissza (erről itt). És vajon mi a helyzet azzal az izgalmas kérdéssel, hogy milyen különbségek vannak az érzelmi viszonyulás területén ebben a témában?

Egy 2013-as igen nagy volumenű kutatás érdekes eredményeket hozott az alkalmi kapcsolatokhoz való viszonyulást illetően. Ha dióhéjban akarjuk összefoglalni, akkor azt mondhatjuk, hogy

a férfiak sokkal jobban bánják, mint a nők, ha nem használnak ki egy alkalmi szexre való lehetőséget. A nők pedig ennek megfelelően sokkal jobban bánják, ha belemennek egy ilyen kalandba, nagyobb a bűntudatok ilyen téren.

idegen szex alkalmi szex evolúciós pszichológia egyéjszakás szerelem férfi-nő

Bővebben. A nők top3-as listája a szexuális bűntudatot illetően:

 1. A szüzesség nem megfelelő partnerrel való elvesztése (24%)
 2. Megcsalás (23%)
 3. A szexualitáshoz való túl gyors eljutás (20%)


A férfiaké ezzel szemben:

 1. Egy potenciális szexuális partner bátortalanságból adódó elvesztése (27%)
 2. A fiatalkori kalandok elmulasztása (23%)
 3. A független időszakok szexuális kihasználatlansága (19%)

Továbbá több nő (17%) érzett bűntudatot amiatt, hogy egy számára testileg nem vonzó partnerrel létesített szexuális viszonyt. Ugyanez az arány a férfiaknál csupán 10% volt. Érdekesség, hogy a vizsgálatba leszbikus, homoszexuális és biszexuális alanyokat is bevontak, és náluk is ugyanez a séma rajzolódott ki: a nők nagyobb arányban éreztek bűntudatot egy-egy alkalmi kapcsolat miatt. Hogy miért van ez így? Arra a kutatás vezetője, Martie Haselton válaszolt (ford.: sg.hu):

„A férfiaknak az evolúciós történetünkben minden kihagyott lehetőség egy szexuális kapcsolat létesítésére egy új partnerrel gyakorlatilag egy elszalasztott reprodukciós lehetőség – ami igen nagy veszteség evolúciós szempontból. A nőknek azonban a reprodukció sokkal nagyobb befektetést igényel minden egyes utód esetében, beleértve a terhesség kilenc hónapját, valamint a szoptatás várható további két évét. Az alkalmi szex következményei sokkal jelentősebbek a nőknél, mint a férfiak esetében”


 

A blog követése Facebookon.

5 Tovább

5+1 jó tanács, hogy az első randi jól sikerüljön

Izgatottság, hevesen zakatoló szív, izzadás, félelem – ha valóban fontos az első randevú, akkor a felsorolt tünetek gyakran jelentkeznek. Ezek ellen nem igazán tehetünk, ám vannak olyan dolgok, amelyeket befolyásolhatunk annak érdekében, hogy az első találkozás jó kimenetellel záruljon. Íme 5+1 jó tanács, tipp az első randihoz – ezúttal nem csak férfiaknak.                                                   

szerelem párkapcsolat azelsosprint első randi randevú randi férfi-nő

Kép forrása: http://www.express.co.uk

Az első randi sosem egyszerű, hiszen általában azzal a céllal vágunk bele, hogy meghódítsuk kiszemeltünket. Ehhez fontos, hogy elnyerjük az ő tetszését, ami természetesen nem azt jelenti, hogy egy fiktív képet kell kialakítanunk magunkról, habár sokan ezt teszik (ilyen esetekben jó eséllyel csalódás, boldogtalan párkapcsolat vagy hasonló negatív kimenetel lesz a vége). De hogyan alakíthatunk ki pozitív benyomást az első randin anélkül, hogy ne űznénk valamiféle színjátékot? Íme néhány tipp hozzá.

1. Nem a ruha teszi...?

A nők számára maga a megfelelő öltözködés általában nem jelent gondot – feltéve, ha eltekintünk a ruha kiválasztásának órákon át tartó dilemmájától. A férfiakra viszont gyakran épp a fordítottja igaz ennek, hiszen kevésbé okoz számukra fejtörést az egyes ruhaneműk megválasztása. És természetesen kevésbé eredményes is. Ám szerencsére ezen tudunk változtatni.

Nem arról van szó, hogy az első randira ingbe vagy valami a személyiségünktől egészen távol álló ruhadarabban kell elmenni. Átlapozni sem kell az összes e havi divatmagazint. Egy egyszerű, igényes (értsd: nem kinyúlt, nem koszos, nem szakadt stb.) póló, egy ápolt cipővel tökéletesen elegendő (erről bővebben az előző posztban olvashat).

szerelem párkapcsolat azelsosprint első randi randevú randi férfi-nő

Tipp: fekete vagy kék színű póló + ápolt megjelenés

2. Készülődés

Fontos lehet, hogy egy könnyed tervet készítsünk, mielőtt randira hívjuk szívünk választottját. Ide tartozik az időpont és megfelelő helyszín kiválasztása, az asztalfoglalás (ha szükséges), illetve a terv egyes részeinek adekvát kommunikálása a másik fél felé. Ez nagyjából annyit tesz, hogy megkérdezzük őt a terveinkről. Lásd: egy szusibár jó ötletnek tűnhet, de ha valaki rosszul van a japán konyha csodáitól, akkor lehet, hogy nem a legjobb választás. Ezért kell kideríteni, hogy a másik fél szereti-e a japán konyhát – lehetőleg indirekt módon, az előzetesen megszerzett információk alapján. Vagyis: oda kell figyelni a másik szavaira.

szerelem párkapcsolat azelsosprint első randi randevú randi férfi-nő

Tipp: egy vacsora után elfogyasztott ital állítólag 50%-kal megnöveli az esélyét a következő randinak.

3. Az időzítés

Bizonyára minden olvasó emlékszik olyan esetre, amikor kínosan hosszúra nyúlt egy-egy találkozója. Vagy épp ellenkezőleg: túl rövidre sikerült. A megfelelő időzítés nagyon fontos, nemcsak az érkezésnél, hanem a távozásnál is. Ha túl rövid a randevú, akkor nincs elég esélye a partnernek kellő információt szerezni rólunk és meggyőződni arról, hogy mi vagyunk az ideális választott számára (legalábbis a következő randi erejéig). Túl hosszú randi esetén pedig könnyen unalomba fulladhat két (részben) idegen találkozása, ami ugyebár erőteljesen gátolja a következő találkozás esélyét.

szerelem párkapcsolat azelsosprint első randi randevú randi férfi-nő

Tipp: Az ideális randi hossza nagyjából 2-2,5 óra (természetesen ez nem szentírás, csak iránymutató, ha jól érzi magát mindkét fél, nem kell felpattani az asztaltól, mert letelt az idő)

4. A viselkedés

Nagyon lényeges az első randin, hogy kedvesek, udvariasak legyünk, ám ne essünk át a ló túlsó oldalára. Vagyis az alapvető etikai szabályok betartása elengedhetetlen. Néhány fontosabb ezek közül első randira, amely mindkét nemet érinti:

 • Nem nyomkodjuk a telefonunkat, sőt: ha nem várunk valami életbe vágóan fontos hívást, nyugodtan ki is kapcsolhatjuk
 • A férfi fizet (ez társadalmi megszokás, elvárás), kivéve ha a nő valóban szeretne felezni
 • Nem vagyunk arrogánsak a pincérrel/személyzettel
 • A nő rendel először
 • Ha étterembe hívnak minket, akkor együnk is valamit, ne egy üveg vizet rendeljünk

szerelem párkapcsolat azelsosprint első randi randevú randi férfi-nő

Tipp: Az alapvető etikettszabályokat tartsuk be, de ne essünk túlzásokba

5. Első csók

Végezetül sosem szabad megfeledkeznünk a zárásról. Ennek egyik lehetséges megvalósítása, hogy miután hazakísértük a hölgyet, megcsókoljuk. Egy amerikai oldal, pontosabban az oldal felhasználóinak 50%-a szerint egy jó randi csókkal végződik. Persze nem szabad erőltetni, ez az a dolog, amit érzünk, hogy mikor kell megtenni. Vagy úgy járunk el, mint Woody Allen (3:53-tól):

Tipp: A férfi, ha nem biztos a dolgában, akkor finoman érintse meg a nő haját/fülét, és ha a nő hagyja ezt, nem fordul el a feje, akkor szabad a csók. A nők pedig segítsenek a félénkebb férfiaknak: adjanak egyértelmű jeleket, matassanak a zárnál a kulcsokkal, nézzenek mélyen a férfi szemébe, stb.

+1. Tabutémák, kommunikáció

Ez az a pont, amivel talán a legkönnyebb elszúrni az első randit. A jó beszélgetés alapja, hogy hagyjuk a másik felet is szóhoz jutni – ezt a férfiak sokszor elfelejtik, akárcsak a nők. Kérdezzünk olyat, amiről a másik szívesen beszél, ami boldogsággal tölti el, így jól fogja érezni magát. A zárt kérdések, azaz az igen-nemmel megválaszolhatóak helyett alkalmazzunk nyíltakat (pl. miért, hogyan kezdetűeket). Figyeljünk a másikra, és ismételjük el egy-egy mondatát, egy-egy gondolatát: ezzel biztosítjuk a figyelmünkről.

 • No meg persze kerüljük a klasszikus tabutémákat. Mik ezek? Néhány a teljesség igénye nélkül:
 • Előző barát/barátnő (ha esetleg szóba kerül, akkor inkább semlegesen nyilatkozzunk róla, de semmiképp se egyértelműen negatívan)
 • Politika
 • Sztereotípiák
 • Gyakori negatív megnyilvánulások másokra nézve

szerelem párkapcsolat azelsosprint első randi randevú randi férfi-nő

Tipp: Szinte biztosan jó téma és bármikor bevethető: mit vennél, ha nyernél a lottón? Hova utaznál legszívesebben, ha tehetnéd? Hogy képzeled el magad x év múlva?

Tipp2: Olyan témákat keressünk, amihez pozitívan állunk.

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

1000 nő véleménye: mit vegyen fel egy férfi az első randin?

Mennyivel könnyebb lenne az első randira való készülődés, ha legalább azt tudnánk, hogy mit vegyünk fel, nem igaz? Van egy jó hír a férfi olvasók számára: immáron tudjuk. 1000 nőt kérdeztek meg a témával kapcsolatban. 1000 nő véleménye egyszerűen, öltözködéshez nem értő férfiak számára is könnyedén érthetően.                                                                                                                           

azelsosprint férfi-nő első randi párkapcsolat szerelem love

Mivel nem egy divatblogról lévén szó, jelen poszt nem tartalmaz konkrét márkákat, divattudományi szakterminusokat. Sokkal inkább egyszerű, alapvető tanácsokat nyújt első randira készülő vagy azt tervezgető férfiaknak, akik azon tanakodnak, hogy mit vegyenek fel ezen alkalomra.

Nem a ruha teszi az embert – tartja a mondás. Ez igaz is, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy – akár tetszik, akár nem – lényeges információforrás más személyek, különösen a leendő nagy ő számára. Éppen ezért nem árt odafigyelnünk, hogy mit is veszünk fel az első randira. Férfiként ehhez egy 1000 nő bevonásával készült kérdőíves vizsgálat nyújt nagyszerű támpontot. Azon férfiak számára, akiket a részletek helyett a lényeg érdekel, annak íme a legfontosabb tanulság a témát illetően. A kérdőívből teljesen egyértelműen kiderült, hogy

a legjobb választás az első randira a közönséges póló. A nők 94%-a ebben szeretné látni a partnerét az első randin.

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű. Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy ez a ruhadarab milyen. A legfontosabb két faktor (az elsőt a nők 56%-a, a másodikat 46%-a tartotta a legfontosabbnak) a következő:

a leglényegesebb, hogy tiszta és vasalt legyen a férfia ruhája, a második, hogy illeszkedjen hozzá.

azelsosprint férfi-nő első randi párkapcsolat szerelem love

A harmadik helyen a színek, illetve azok harmóniája végzett (szerzői megjegyezés: az egyszínűség nem jó, de még rosszabb, ha 3-4 színnél többfélét visel az ember magán). Óriási örömhír a blog szerzőjéhez hasonló, divathoz a legkevésbé sem értő férfiak számára, hogy:

a nők 84%-t a legkevésbé sem érdekli az, hogy milyen márkájú a férfi ruhája.

Az már annál inkább, hogy milyen színű az adott ruhanemű. Ha biztosra akarunk menni, akkor válasszuk a feketét. Ezt a válaszadók 66%-a jónak tartotta. A második helyezett a kék volt 48%-kal. Vagyis

első randira fekete vagy kék színű ruhadarabokat aggasson magára!

azelsosprint férfi-nő első randi párkapcsolat szerelem love:

Hihetetlenül érdekes, hogy mit mond el a férfiról a ruhája az első randevún. Nem a ruha teszi az embert? Ugyan. Négy személyiséggel kapcsolatos dimenziót vizsgáltak a kutatásban, amit a ruházat alapján kellett megtippelni. Ezek a következőek voltak: szexuális tapasztalat, intelligencia, arrogancia, „férj-faktorság” (mennyire alkalmas férjnek). Az eredmény dióhéjban:

Ha szexuális vonzerejét szeretné növelni, válassza a farmer-póló-sportkabát szettet. Ha feleséget akar, vegyen fel öltönyt. Ha intelligensebbnek szeretne tűnni, akkor is. Ha arrogánsnak: szmoking.

További fontos információ lehet az első randijukra készülő férfitársaknak, hogy a kutatásban részt vevő hölgyek:

 • csupán 4% szerette volna öltönyben látni partnerét az első randin (szmokingban 1% ugyanez az arány)
 • majdnem fele (48%) a póló és farmer ruhaegyüttest preferálta ebben a szituációban, ám 46% a póló sportkabát/sportzakó kombinációt
 • 74% a 18 és 29 év közötti korosztályból a póló és farmer ruhakombinációra szavazott

Szóval akkor: hogyan is öltözködjünk férfiként az első randin?

Csábítóként így:

azelsosprint férfi-nő első randi párkapcsolat szerelem love

Férjjelöltként így:

azelsosprint férfi-nő első randi párkapcsolat szerelem love

Entellektüelként meg emígy:

azelsosprint férfi-nő első randi párkapcsolat szerelem love

Sok sikert, uraim!

Képek forrása: www.sonofatailor.com

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

A boldog párkapcsolat egy újabb titka

Bizalom, szex, anyagi biztonság – órákig lehetne sorolni, hogy mik azok a dolgok, amik fontosak egy párkapcsolatban. A Harvard Egyetem egyik pszichológusa viszont egy dolgot kiemel az összes ilyen dolog közül a kutatások alapján. Kitalálja, hogy mi lehet ez?                                                                                                                                                                                                           

szerelem párkapcsolat tipp csernus értékelés boldogság boldog

A jól működő, tartós és boldog párkapcsolat köztudottan ritka. Hogy miért? Többek között azért, mert az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a kapcsolatot ápolni és gondozni kell, és minden nap tenni érte. Csernus Imre például egy virághoz hasonlítja a párkapcsolatot, amit a két fél közösen ültet – csak aztán általában az egyik azt hiszi, hogy a másik gondozza, a másik pedig, hogy az egyik. Daniel Shapiro, tárgyalástechnikai szakember ezzel a gondolattal kapcsolatban fogalmazta meg az egyik, ha nem a legfontosabb dolgot a témával kapcsolatban. Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy

a leglényegesebb dolog a párkapcsolatban az értékelés.

A pedagógiában és a pszichológiában értékelésnek tekinthető mindenféle visszajelzés, visszacsatolás (legyen az verbális vagy nonverbális) a másik fél irányába. Így tehát maga a figyelem, az hogy meghallgatom a másik felet, részét képezi a boldog párkapcsolatnak. Ahogy az is, hogy elismerem és értékelem az illetőt.

szerelem párkapcsolat tipp csernus értékelés boldogság boldog

Ha például az egyik fél elmeséli, hogy ez és ez történt a munkahelyen – hívja fel a figyelmet Shapiro – nagyon nem mindegy, hogy hogyan reagálunk. Elkezdünk beszélni arról, hogy mi mit csináltam, elintézzük egy „tök jó”-val vagy miután meghallgattuk elismerő, dicsérő szavakat intézünk a partner felé? A kutatások azt mutatják, hogy

az értékelés hiánya az évek alatt egyre inkább tönkreteszi a kapcsolatot.

De hogyan értékeljük a másikat? Az egyik lényeges kritérium, hogy először is próbáljuk meg mindig megtalálni a jó dolgokat benne, koncentráljunk az értékeire vagy az adott szituációban előkerülő értékeire. A másik fontos dolog, hogy ne intézzük el egy-egy sablonos „ügyes vagy” vagy „ez nagyon jó” megnyilvánulással. Kérdezzünk és dicsérjünk változatosan!

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

A tartós párkapcsolat 3 agyi alappillére

A kiegyensúlyozott tartós párkapcsolat fenntartása egyáltalán nem egyszerű feladat. Számos tényező okoz nehézséget a pároknak, amiket a felek sokszor nehezen tudnak kezelni. Íme 3 olyan jellemző, ami az aggyal kapcsolatos, és amire érdemes odafigyelnünk, ha szeretnénk boldogok lenni a párunkkal.

párkapcsolat szerelem férfi-nő kapcsolat párok love

Kép forrása: http://www.jamesvincent.life/

A kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolat sokak számára csupán álom: nagyon sokan élnek boldogtalan kapcsolatban a párjukkal. Ennek több oka is lehet, de ezúttal nem ezzel foglalkozunk, hanem az ellenkező oldal felől közelítünk. Megnézzük, hogy mit mond a tudomány a boldog, tartós párkapcsolatokkal kapcsolatban, avagy: mik a legfontosabb agyi feltételei a boldog, hosszútávú párkapcsolatoknak?

Először is nézzük meg, hogy mi történik az agyunkban, amikor boldogok vagyunk! A kiindulópont, hogy

az agy ún. ventrális tegmentális területe (VTA) dopamint termel, amit eljuttat az agy többi területére. Ennek következtében eufóriaérzetünk és sok-sok pozitív érzetünk támad.

párkapcsolat szerelem férfi-nő kapcsolat párok love

Mindez származhat egy ölelésből, érintésből vagy csókból – azaz rövid időintervallumra vonatkozik, tehát nem feltétlen a hosszú párkapcsolatok jellemzője. Ám van három olyan agyműködéssel kapcsolatos tényező, ami a hosszú távú, boldog párkapcsolatok sajátja. Ezek a következőek Helen Fisher biológiai antropológus szerint:

1. Empátia a másik fél irányába

2. A stressz és az érzelmek kontrollálása

3. Pozitív illúziók (tehát felülemelkedni azokon a dolgokon, amiket nem szeretünk a másikban)

Tehát ezekre érdemes odafigyelnünk, ha tartósan boldog párkapcsolatot szeretnénk. Ez nyilván nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, de egy-egy kapcsolat sem az. Szóval hajrá!

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

0 Tovább
«
12

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek