3 napja hunyt el a legendás zenész, David Bowie. Számtalan cikk jelent meg a tragikus hírről, ám a legenda felemás, éppen ezért titokzatos szemeivel csak kevesen foglalkoztak. Tényleg különböző színű szemei voltak Bowie-nak? Ha igen, ha nem: miért?                                                                                                                                                                                                                                    

David Bowie anisocoria heterokrómia szemek felemás szemek Blackstar

„At the centre of it all, your eyes, your eyes”, azaz „Mindennek a közepe: a szemeid, a szemeid” – így hangzik a David Bowie utolsó albumán szereplő címadó dal, a Blackstar refrénje. Ha nem is mindennek, de a zenészlegenda megjelenésének mindenképp központi eleme volt a felemás szempár, ami a védjegyévé vált. De miért voltak ilyenek David Bowie szemei?

Könnyen azt hihetné az ember, hogy Bowie jellegzetes szempárjának hátterében a (teljes) heterokrómia nevű elváltozás állt. Ez az a ritka jelenség, amikor egyazon egyednél az egyik írisz színe különbözik a másikétól, például az egyik kék a másik barna. Csakhogy David Bowie-nak nem volt heterokrómiája.

Bowie esetében egy másik szokatlan jelenségről beszélhetünk, melynek neve

anisocoria, azaz amikor a két pupilla átmérője, tágassága és reakciója között különbség van.

Ez Bowie-nál a bal pupillát érintette, ami maradandóan kitágult nála egy gyerekkori verekedés következtében. A történet egészen 1962-ig nyúlik vissza, amikor Bowie egyik legjobb barátjával, George Underwooddal ugyanannak a lánynak kezdett el udvarolni, ám Underwood volt a gyorsabb, és randira hívta a lányt, aki igent mondott. Ez nem tetszett Bowie-nak, ezért bosszúból felhívta a barátját, hogy közölje, a lány nem akar vele találkozni. Később persze kiderült, hogy mindez hazugság volt, ezért összeverekedtek, és Bowie pupillamozgató izmai megsérültek, így lett David Bowie szeme örökre felemás. Vagyis valójában nem is különböző színűek voltak a szemei, csupán másképpen reagáltak, tágultak az azonos színű pupillái a fényváltozásra.

Forrás: The Conversation

A blog követése Facebookon.