Már két napja, hogy Kövér László gender-őrületétől hangos az internet. De mi is az a gender? Mit is akar Kövér a magyar férfiaktól és nőktől? Tényleg a nők önmegvalósításának csúcsa a szülés? Mire gondolhatott a szerző?                                                                                                                                                                       

kövér lászló gender fidesz gender-őrület társadalmi nem nők szülés szüljél férfi nemek nemi szerepek nemek harcaA FIDESZ nemrég tartott tisztújító kongresszusa nagy meglepetéseket tartogatott, pláne ami Kövér László beszédét illeti. A magyar Országgyűlés elnökének beszéde rendkívül nagy felháborodást váltott ki az emberek, különösen a nők körében, ami elsősorban ezen soroknak köszönhető:

„nem akarjuk a gender-őrületet, azt szeretnénk, ha fiaink férfiak lehetnének, a nők pedig szülhetnének […] Azt szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legnagyobb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk”

De mi az a gender, és hogy függ össze azzal, hogy a fiaink férfiak legyenek, illetve hogy az asszonyaink szüljenek? A lányaink önmegvalósításának csúcsa tényleg a gyerekszülés? Lássuk hát, hogy mire gondolhatott, és hogy mit mondott Kövér László.

Amiről Kövér László beszélt, a gender egy angol eredetű szó, melynek alapvető jelentése:

társadalmi nem.

Ennek lényege, hogy a biológiai nemre ráépül (vagy inkább rátelepül) egy viselkedésmód a szocializáció során, ami a különböző embereket nővé vagy férfivá teszi társadalmi értelemben. Tehát a gender nem más, mint a társadalmi elvárásoknak megfelelő vagy társadalom által elvárt szereprepertoár, amit a szocializációnk során sajátítunk el. Hogy világos legyen:

az, hogy mi van az ember lába között biológiailag determinált, ám az, hogy ehhez milyen viselkedésformák társulnak már társadalmi elvárás,

amit a felnőttek fokozatosan tanítanak meg, közvetítenek a felnövekvő gyermek felé. A lányokat rózsaszín ruhába öltöztetik, a fiúkat kékbe. A lányok babáznak, míg a fiúk autóval játszanak.. A lányok sírnak, vagy inkább sírhatnak, de a fiúknak azt nem szabad, mert „milyen katona lesz úgy belőlük?” Ezek társadalmi elvárások, sztereotípiák, minták, melyeknek megfelelően nevelik a szülők gyerekeiket, ami teljesen természetes folyamat.

A fentiekből tehát az következik, hogy a gender lényegében az, amit a társadalom elvár a két nem képviselőinek tagjaitól. Kövér ezt abban látja, hogy a férfiak maszkulin vonásokat öltenek magukra, a nők pedig utódot hoznak a világra, és ezt az önmegvalósításuk csúcsának tartják. Ám arról megfeledkezik, hogy

a társadalom által elvárt szerepek mindkét nem esetében folyamatosan változnak, átalakulnak.

kövér lászló gender fidesz gender-őrület társadalmi nem nők szülés szüljél férfi nemek nemi szerepek nemek harcaTény: a nők szülnek. Ez biológiailag meghatározott, ez az ő biológiai szerepük része, a férfi erre nem képes. Ám az, hogy ez az önmegvalósításuk csúcsa legyen, finom szólva is nevetséges, lenéző és divatjamúlt felfogás – nem véletlenül váltott ki közfelháborodást. A nő ugyanúgy dolgozik, alkot és tudományos tevékenységet folytat, mint a férfi, miért lenne hát a szülés az önmegvalósításának csúcsa?

Ami pedig a férfiakat illeti, érdekesség, hogy már a 70-es évektől kezdődően megjelenik egyfajta feminin férfiideál. Első hangzásra paradoxnak tűnhet, de éppen a maszkulin vonásain dolgozgató férfiegyedek által történik mindez. Tudniillik az, hogy egy férfi foglalkozik a testével mint olyannal, az egy feminin jegy, ami nagyon sokáig a nők privilégiuma volt. A férfi a társadalmi szerepének megfelelően nem foglalkozott a testével, nem dolgozott a testén, nem nézte az izma formáját, nagyságát, csak végezte a dolgát: dolgozott és gyereket nemzett. Ám ezen időszak elmúlt, ráadásul egy aféle szerepfelcserélődésről beszélhetünk. A társadalmi szerepek mindkét nem esetében megváltoztak.

Összegzésképpen: nem az a gender-őrület, hogy a nő – urambocsá – nem a szülésben látja az önmegvalósítását. Nem is az, ha elfogadjuk, hogy női és férfi (amit egyébként nem tudunk meg, hogy mi az elnök úr szerint) szerep megváltozott. Hanem az, hogy olyan társadalmi szerepeket akar valaki rákényszeríteni emberekre, ami már évtizedek óta nem aktuális, és még ennek hangot is ad. Zárszóként pedig álljon itt József Attila Klárisok című versrészletének Knausz Imre által aktualizált átirata:

Rózsa a holdudvaron,
aranyöv derekadon.
Genderkötél,
genderkötél nyakamon.

(A "nőktől rettegő feminin férfi" dalaiból)

A blog követése Facebookon.