Van, aki ritkábban, és van, aki sűrűbben vált törölközőt. De ki cselekszik helyesen? Aki heti rendszerességgel mossa ki törölközőjét, vagy aki több hetet is vár ezzel? Mi a kényelmetlen igazság a törölköző-tisztántartás ügyében?                                                                                                                                                                                                                                                                                             

törölköző törölközőmosás törölköző mosása tisztaság törölköző tisztántartása

Többé-kevésbé ismert tény, hogy a törölközőnk sok-sok baktériumnak és gombának ad otthont. Ehhez jönnek még az elhalt bőrsejtek, illetve a az anyagcsere nyomán keletkező váladékok. Egyszóval a kellemetlen igazság, hogy a törölközőnk igencsak undorító.

A törölközőnk az egyik legoptimálisabb közeg a baktériumok tenyésztésére, ugyanis nedves, meleg és semleges PH-értékű. Mindemellett az elhalt bőrsejtek és az egyéb sejttörmelékek nagyszerű táplálékforrást biztosítanak a mikrobáknak. Ezek legtöbbje nem árt nekünk, mivel a saját testünkből származnak, ám ha valakivel netalántán megosztanánk a törölközőnket, akkor máris kapcsolatba kerülünk más szervezetek organizmusaival (pl. a Staphylococcus nevű baktériummal). Ez keléseket és fertőzéseket okozhat, ezért szokták a közös törölköző használatának kerülését javasolni a szakemberek.

Na de akkor mi is az igazság? Milyen gyakran kéne kimosnunk ezt a baktériumtenyészetet, amit törölközőnek hívunk? A tudósok nem heti vagy napi időtartamot jelölnek meg, hanem a használat számához kötik a törölközőcsere időpontját, méghozzá:

maximum 3 használat után a mosógépbe kéne hajítanunk a törölközőnket.

És ehhez jön még, hogy két használat között mindig meg kell szárítani, mivel a nyirkos törölköző a baktériumtenyésztés melegágya. Vagyis összességében elmondható, hogy feltehetőleg az Ön törölközője is undorító, és valószínűleg nem mossa kellő rendszerességgel. Itt a videó, amiből mindezt tudjuk:

A blog követése Facebookon.