A nárcisztikus személyek általában szebbnek, okosabbnak és sokkal fontosabbnak tartják magukat a többi embernél. De hogyan fedezheti fel az ilyen személyeket a Facebookon lévő ismerősei között? Netalán tán Ön is az? Sokat posztol, keveset lájkol? Nyíltan dicsekszik eredményeivel? Ismerősei száma kiugróan magas? Van egy rossz hírünk…

Facebook FB nárcizmus nárcisztikus

Egy korábbi posztban már megismerkedtünk a nárcisztikus személyekre jellemző fő vonásokkal, illetve a nárcizmus két típusával. Ezúttal azt nézzük meg, az ilyen típusú személyek hogyan viselkednek a Facebookon, illetve hogy mindezt miért teszik.

Az emberek többségének alapvető igénye, hogy figyeljenek rá, dicsérjék, szeressék őt vagy különlegesnek tartsák. Külső megerősítésre, visszacsatolásra van szükségük van – nagyon sokra, mert máskülönben nem hiszik el, hogy valóban értékesek. A közösségi oldalak korszakában ez még inkább felerősödött. Az emberek mániákusan vágynak az elismerésre, arra, hogy az ismerősök minél többször nyomják meg a lájk-gombot, ha valamit kitesznek az üzenőfalra. Ez persze nem véletlen: a Facebook felülete éppen ezt támogatja és használja ki, tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy nárcizmusra serkent. De vajon megállapítható az ismerőseink Facebook-viselkedéséből (és a sajátunkból), hogy nárcisztikusak-e?

Facebook FB nárcizmus nárcisztikus

Egy angol nyelvű, pszchológiával kapcsolatos blog egyik bejegyzése szerint igen, méghozzá egészen könnyedén. Nincs más dolgunk, mint a következő 12 pontot leellenőrizni, és ha többet is ugaznak vélünk ismerősünkre vagy magunkra nézve, akkor jó eséllyel nárcizmussal van dolgunk:

  1. Gyakran posztol az üzenőfalán, de csak nagyon ritkán reagál mások posztjaira.

  2. Ám ha az adott poszt érinti, akkor szinte azonnal reagál valamilyen formában (lájk, hozzászólás stb).

  3. Addig reagál aktívan a visszacsatolásokra/visszacsatolást küldő személyek dolgaira, amíg ők is, aztán inaktívvá válik (hiszen nem nyer semmit a „kapcsoaltból”)

  4. Szeret szelfiket posztolni, ám nem akármilyeneket, hiszen csak a legelőnyösebb képeket teszi ki magáról. Így igen ritka, hogy spontán fotókat láthatunk az oldalán.

  5. Posztjai gyakran grandiózusak és ismétlődőek. Amire büszke vagy valamilyen pozitív tulajdonságáról ad tanúbizonyságot, azt az összes ismerősének tudnia kell – azonnal.

  6. Lehetetlenül magas az ismerőseinek száma. Ez nem véletlen, hiszen bárkit bejelöl és bárki ismerősnek jelölését elfogadja (a legdurvábbak még hirdetést is képesek feladni ismerősszerzés végett)

  7. Ám nem mindenkinek a mennyiség számít. Egyes nárcisztikus személyek a minőségre hajtanak, hiszen mennyivel jobb és kielégítőbb, ha egy stabil rajongói kör lelkesedik értünk.

  8. Ha hiányolja a pozitív megerősítéseket, visszacsatolásokat, akkor nemes egyszerűséggel kiköveteli magának.

  9. Egyenlőtlen kommunikációt folytat: rengeteg információt oszt meg magáról, de ugyanezen fajta információk a másikról nem érdeklik (vagy egész egyszerűen csak nem reagál az üzenetekre és kommentekre)

  10. Felkéri a barátokat/követőket, hogy közösen utáljanak, támadjanak valakit, akit kevésbé kedvel.

  11. Nyíltan dicsekszik, valójában kérkedik az eredményeivel, teljesítményével, legújabb tárgyaival – gyakorlatilag bármivel, ami számára jelentőséggel bír.

  12. A kedvelései arra szolgálnak, hogy a „közönsége” a legjobb arcát láthassa, vagyis csak azt lájkolja, ami jó színben tünteti fel. Persze a való életben ezekhez vajmi kevés köze van.

+1 Ordít a posztjairól, hogy azt akarja velük elérni: „figyeljetek rám és szeressetek!” Ha jobban megvizsgáljuk a bejegyzéseit, gyakorlatilag azt látjuk, hogy mindig minden jó, tökéletes az életében (meg természetesen ő is)

Facebook FB nárcizmus nárcisztikus

Ezek közül nyilvánvalóan nem szükséges mindnek teljesülnie, hogy nárcisztikus személyiségről beszélhessünk: már 5-6 a fenti tulajdonságokból is árulkodó. Egyes szakemberek szerint ilyen ismerősök esetében érdemes a legradikálisabb eszközökhöz folyamodni: törölni az illetőt. Mások megengedőbbek, és csupán az érintettek külön csoportba sorolását javasolják, azaz, hogy minél kevesebb információt osszunk meg velük, és kapjunk tőlük. Miért? Mert az ilyen emberek könnyedén felhasználhatják a rólunk gyűjtött információkat ellenünk, illetve hozzájuk viszonyítva sokkal rosszabb képet festhetünk magunkról és az életünkről, mint ami a valóság. Úgyhogy érdemes erre is figyelnünk!


 

A blog követése Facebookon.