Mit gondolnak a magyarok a menekültekről? Mennyire vagyunk elutasítóak és miért? Milyen érdekcsoportokat, személyeket gyanúsítunk a migráció támogatásával? Egy friss felmérés adataiból megtudtuk a választ. Megdöbbentő helyzetkép Magyarországról menekültügyben.                                                                                                                                                                 
terror terrorista menekült migráns menekültügy kormány fidesz kormányzati kommunikáció iszlám előítélet

Kép forrása: http://d.ibtimes.co.uk/

Úgy látszik, hogy a kormányzati kampány menekültügyben kezd célba érni: a magyarok egy jelentős része fél a bevándorlóktól és egyre többen hisznek el különféle konspirációs elméletek az üggyel kapcsolatban. Például, hogy a zsidók vagy Soros György személyesen áll a háttérben – derült ki a Medián HVG számára készített kutatásából. Nézzük a leglényegesebb adatokat!

Az első igen sokatmondó információ, hogy

a megkérdezettek 21%-a véli úgy, hogy a menekült kérdés a legfontosabb társadalmi probléma.

Csupán két dolgot találtak égetőbbnek a magyar emberek: a gazdasági helyzetet és a munkanélküliséget. Ezzel szemben az egészség- vagy oktatásügy jóval hátrébb szerepelt napjaink legmeghatározóbb problémáinak listáján. Persze a menekültügy valóban fontos társadalmi kérdés, már csak azért is, mert

a válaszadók 83%-a utasítja el a menekültek befogadását,

szemben a szeptemberben mért 66%-kal. Ennél is megdöbbentőbb, hogy

a magyarok 56%-a úgy gondolja, hogy a muszlimok fognak többsége kerülni Európában, mindezt úgy, hogy ránk kényszerítik a vallásukat és a kultúrájukat, 46 % pedig „elég valószínűnek” tartja, hogy hazánkat is eléri a terror.

Ez a fajta félelem nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük azokat az adatokat, hogy mennyire tartja a magyarság a menekülteket általában inkább követelődzőnek, agresszívnak. Szavazótáborok szerint nem meglepő módon a Jobbik áll az élen 83%-kal, akit a Fidesz szimpatizánsok követnek 68%-kal, majd a párt nélküliek 65-tel. Az MSZP hívei 40%-ban, az egyéb ellenzékiek 31%-ban gondolják ugyanezt, míg

a teljes népesség 63%-a tartja inkább követelődzőnek és agresszívnak a menekülteket.

És hogy kik szervezik és támogatják a menekülthullámot? A magyarok szerint bizonyos személyek, érdekcsoportok vagy országok. Például a zsidók és/vagy Soros György. A gyanúsítottak listáján szerepel még az Egyesült Államok, Izrael, és az Iszlám Állam.

Hogy miért rendkívül szomorú mindez? Azért, mert mindebből világosan látszik, hogy a választópolgárok milyen könnyedén manipulálhatóak. Nem kell más hozzá, mint megfelelő kommunikáció, egy jó ideológia és némi félelemkeltés.

Tény, hogy a menekültek között voltak terroristák. Ám ettől még nem minden menekült terrorista. Tény, hogy a menekültek között vannak agresszív és követelődző személyek is. De ettől még nem mindegyik menekült agresszív és követelődző. Az is tény, hogy rengeteg probléma van ebben az országban, és ahogy ez lenni szokott ilyen esetekben ezekért hajlamos az ember idegen csoportokat, személyeket hibáztatni. Létrehozva ugyanis egy külső ellenséget lehetőség nyílik a belső feszültség látszólagos feloldására, a frusztrációt – amit persze nem ez a csoport generál – az érintett csoport tagjaira kivetítve. De ez még nem oldja meg az eredeti problémát.

A blog követése Facebookon.