Az izzadás egy teljesen természetes, ám sokszor nagyon kellemetlen biológiai folyamat. Pláne, ha az ember olyan típus, aki az átlagosnál jobban izzad. De mi áll ennek hátterében? Miért van az, hogy egyesek sokkal intenzívebben verejtékeznek, mint mások? Íme négy lehetséges magyarázat.                                                                                                                                                                                

izzadás testhő miért?

Itt a nyár, kánikula van, odafigyelünk a folyadékpótlásra, és: izzadunk. Ki-ki a maga módján, egyesek intenzívebben, míg mások kevésbé. Az izzadás a testhőmérsékletünk szabályozásának egy természetes eszköze: megóvja testünket attól, hogy az túlmelegedjen. De vajon miért van az, hogy különböző mértékben izzadunk? Íme 4 tudományos indok.

Here's why some people sweat more than others
Don't sweat it!
h

1. Nem

A férfiak rendszerint sokkal jobban izzadnak, mint a nők (ez azért érdekes, mert a nők rendelkeznek több verejtékmiriggyel). Persze ettől még a hölgyek is ugyanúgy fent tudják tartani az egészséges belső testhőmérsékletet, csupán a bőrük jóval hatékonyabban választja azt ki. Mindezek hátterében nagy valószínűséggel az áll, hogy a nők teste kevesebb vizet tartalmaz, mint a férfiaké.
 

2. Edzés

Minél többet edz valaki, minél jobb kondiban van, annál kevésbé hajlamos az izzadásra. Természetesen ez a két nemnél elkülönítve értendő, azaz az előző pont prioritást élvez. Vagyis, ha egy férfi rendszeresen edz, még akkor is többet fog izzadni, mint egy nő. Viszont két azonos neműnél az edzettebb fél fog kevésbé verejtékezni
 

3. Testsúly

Minél inkább túlsúlyos valaki, annál inkább verejtékezik. Ennek pofonegyszerű a magyarázata: a túlsúlyosaknak nagyobb testet kell lehűteniük. A tüdejük azonban nem nagyobb, mint egy átlagemberé, vagyis a „többlethőt” bőrön át kell eltávolítaniuk. Ráadásul a nagyobb testű embereknek több energiára van szüksége egy-egy aktuálisan végzett tevékenység végrehajtásához, ami pedig több hőt termel.

4. Genetika

A genetika is befolyásolja az izzadást. Nem egészen 3 százaléka a lakosságnak például fokozott izzadásban (hyperhidrosis) szenved, ami abnormális, nagy mennyiségű izzadtságtermelődést jelent az egész bőrfelületen vagy egyes testrészeken. Ennek ellentéte, amikor valaki képtelen izzadni (anhidrózis), ami egy genetikai mutáció eredménye, és még a fokozott izzadásnál is ritkábban fordul elő.

A blog követése Facebookon.