A kérdés, ami mindig foglalkoztatta, de sosem merte megkérdezni: miért más a nemi szervünk, illetve a mellbimbónk színe, mint a test többi részéé? Van-e erre tudományos magyarázat, és ha igen, mi? És hogy jön ez a különféle betegségekhez?                                                                                                                                                                                                                                                      

miért más színű a pénisz? miért más színű a nemi szerv? miért más színű a mellbimbó? pénisz mellbimbó nem szerv vagina pigment

Valószínűleg sokakban megfogalmazódott már a címben szereplő kérdés, bár feltehetőleg odáig csak kevesen jutottak el, hogy választ is keressenek rá. De ami késik nem múlik. Tudományos alapokon nyugvó válasz arra, hogy miért más színűek a nemi szervek és a mellbimbók, mint a test többi részén lévő bőrfelületek.

Mint sok minden más dolog esetébe, itt is a nemi hormonok állnak a háttérben. A hormonszint ugyanis több szempontból is meghatározza a külsőnket, például a másodlagos nemi jellegért (pl. arc- és fanszőrzet) és a bőr pigmentációjáért felelős. Pigmentációról akkor beszélhetünk, amikor az androgén hormonok (pl. a tesztoszteron) reakcióba lépnek a pigment- vagy festéksejtekkel (melanociták), és a bőr elkezdi a sötét színű pigmentek (melanin) termelését. Ez az anyag határozza meg a bőrünk és a hajunk színét, az említett testrészeken pedig nagyobb mennyiségben fordulnak elő, mint máshol.

miért más színű a pénisz? miért más színű a nemi szerv? miért más színű a mellbimbó? pénisz mellbimbó nem szerv vagina pigment

Amikor a pubertáskorba lépünk, akkor a nemi hormonok termelése megnövekszik. Mivel ezek szabályozzák a pigmenttermelést, hatással vannak bőrünk színére is: az érintett területeken megnövekszik a melanintermelés, azaz nem történik más, mint fokozott pigmentáció. Ugyanarról a hatásról beszélhetünk, mint amikor egy szőke kisgyerek haja az évek során szépen lassan bebarnul.

Mindezeken kívül sajnos van még egy kevésbé megnyugtató lehetőséges magyarázat is a nemi szervek és a mellbimbók színének különbözőségére. Egészségügyi problémákra is utalhat, ha a bőrünk színe sötétebb ezeken a területeken, ugyanis ez a fajta színváltozás lehetséges akkor is, ha magas a cukorszintünk, vagyis cukorbetegség jele is lehet a jelenség. Ám szerencsére ez a ritkábbik eset.

Forrás: DailyMail.

A blog követése Facebookon.