Azok, akik a futást választják fő szabadidős tevékenységüknek, bizonyára nagyon jól tudják, hogy mennyire fontos a megfelelő futócipő kiválasztása. Ám azok már sokkal kevesebben vannak, akik azt is tudják, hogy milyen gyakran kellene lecserélni még a jó cipőket is, illetve hogy egyáltalán mi alapján érdemes választani a széles kínálatból.                                                                                                

futás mindennapi egészség láb cipő lábbeli sport

Aki rendszeresen fut, bizonyára tudja, hogy a futócipő milyen nagy hatással van a fizikai egészségre. De még csak nem is kell profi futónak lenni ahhoz, hogy belássuk, milyen fontos a jó lábbeli kiválasztása, hiszen egy kevésbé kényelmes vagy jó minőségű utcai cipő is számos egészségügyi kellemetlenséget tud okozni. Ez hatványozottan igaz a futócipők esetében. De milyen gyakran kellene lecserélnünk futócipőnket és mi alapján tanácsos újat választanunk?

Ami a cserét illeti, a szakemberek egyetértenek abban, hogy nem szabad megvárni, hogy tönkremenjen vagy szemmel látható problémák (lyukak, szakadások stb.) tarkítsák a cipőnk. De akkor mit figyeljünk? A témával kapcsolatban egy profi futókkal foglalkozó edző, John Henwood a következőt mondja:

ha a láb valamelyik részén fájdalom lép fel futás közben, annak nagyon gyakran a cipő az oka. Nem kellene több mint 300-400 mérföldet (480-640 km) futni egy futócipőben,

futás mindennapi egészség láb cipő lábbeli sport

Szóval, ha fájdalmat érez a lábában futás közben hosszútávon, akkor könnyen lehet, hogy a cipő a ludas. Persze nem árt egy ortopédust is felkeresni ezzel kapcsolatban.

Henwood további tanácsa, hogy ne márka, kinézet vagy eladói tanács alapján válasszunk futócipőt. Ha lehetséges, próbáljuk ki a cipőt futópadon, és vegyük videóra, hogy a láb hogyan viselkedik, amikor a talajra ér. Amelyik cipő kényelmes és stabilan tartja a lábát (elsősorban a bokát), megfelelő választás.

Felhasznált forrás
Web: http://www.businessinsider.com/when-should-buy-new-running-shoes-2016-11

A blog követése Facebookon.