Kézfertőtlenítő a táskában, WC-ülőke letakarása, a levegő visszatartása, ha valaki tüsszent vagy köhög – néhány azon klasszikus szokások közül, melyeket a baktériumok elkerülése végett sokan alkalmaznak. De vajon hatásosak-e ezek? Megvédének-e minket a baktériumfóbiás rutinok a kórokozóktól? Avagy elkeserítő információk baktériumfóbiások számára.                                                  

egészség betegség baktérium kórokozó test tévhit szokás tüsszentés köhögés fertőzés fertőtlenítés baktériumfóbia

Nyilvánvalóan mindannyian szeretnénk elkerülni a különböző betegségeket, és ezért sok-sok dolgot meg is teszünk. Többek között különféle szokásokkal igyekszünk megvédeni magunkat a mindenhol ránk leselkedő baktériumtól. Természetesen teljesen feleslegesen, ugyanis ezen szokások egy jelentős része kevésbé vagy egyáltalán nem működik. Íme egy lista azokról a baktérium-elkerülő és -elhárító szokásról, melyeket igen gyakran alkalmazunk, ám valószínűleg semmit sem érnek.

Tömegközlekedés elkerülése

Rövid válasz: A legtöbb tömegközlekedési eszközön található baktérium ártalmatlan az egészségre.

egészség betegség baktérium kórokozó test tévhit szokás tüsszentés köhögés fertőzés fertőtlenítés baktériumfóbia

Több kutatás is foglalkozott már a témával, egy korábbi vizsgálat például a New York-i metrókon megtalálható baktériumfajtákat dokumentálta. Ez alapján az ottani metrókon közel 600 különböző baktérium fordul elő – azonban a legtöbbjük az egészségre ártalmatlan. Ez nem is olyan meglepő. hiszen körülöttünk valójában mindent baktériumok borítanak, nem mellesleg: a testtömegünkből kb. 3 kilót csak a baktériumok tesznek ki (az más kérdés, hogy influenzaszezonban nagyobb az esélye annak, hogy tömegközlekedéssel utazva elkapunk valamilyen fertőzést).

Az az elképzelés, hogy a tárgyaknak tökéletesen tisztának, sterilnek kell lenniük, csupán tévhit, ugyanis szükségünk van a baktériumokra a létezéshez. A hétköznapi kórokozók (melyek pl. a bőrünkön, a belekben vagy a háziállatok testén vannak) egy jelentős része fontos és hasznos a szervezetnek. Különösen gyermekkorban, amikor az immunrendszer még kialakulófélben van.

Levegő visszatartása/száj eltakarása, amikor körülöttünk tüsszentenek, köhögnek

Rövid válasz: No chance. A tüsszentéskor vagy köhögéskor kilövellt baktériumok sebessége annyira nagy, hogy gyakorlatilag semmi esélyünk kivédenünk őket.

egészség betegség baktérium kórokozó test tévhit szokás tüsszentés köhögés fertőzés fertőtlenítés baktériumfóbiaAmikor valaki tüsszent vagy köhög anélkül, hogy eltakarná a száját vagy az orrát, akkor nem történik más, mint nagy mennyiségű baktérium kilövellése, méghozzá igen nagy sebességgel. A tüsszentés részecskéi megközelítőleg 320 km/h sebességgel hagyják el a testünket, a köhögés részecskéi pedig kb. 80 km/h-val. Vagyis annak az esély, hogy időben reagáljunk ilyen helyzetekben, nagyon minimális. Mire ugyanis a szája elé teszi a kezét vagy visszatartja a lélegzetét, addigra a baktériumok már rég odaértek. Az említettek módszerek alkalmazása maximum annyit eredményez, hogy nem lélegzi be azokat a baktériumokat, melyek közvetlenül az arca előtt vannak.

Kézfertőtlenítő bárhol bármikor

Rövid válasz: a kézfertőtlenítő készítmények semmivel sem pusztítanak el több baktériumot, mint a vízzel és a szappannal történő kézmosás., illetve csupán néhány kórokozó ellen hatásosak.

egészség betegség baktérium kórokozó test tévhit szokás tüsszentés köhögés fertőzés fertőtlenítés baktériumfóbiaAz utóbbi években rendkívül divatossá vált a különféle kézfertőtlenítő készítmények használata. Azzal azonban a használók kevésbé vannak tisztában, hogy a kézfertőtlenítők nem ölnek meg minden baktériumot, sőt az ártalmas baktériumoknak csak igen csekély részét képesek elpusztítani. Például a norovírus-fertőzésért (ami egy igen kellemetlen, hasmenéssel járó gyomor-bélrendszeri megbetegedés) felelős kórokozó, ami leggyakrabban fertőzött táplálékkal terjed, teljesen immunis a kézfertőtlenítőkkel szemben. Ha nincs lehetőségünk kezet mosni, amikor ez kifejezetten indokolt lenne, akkor persze hasznos eszköz lehet, egyébként teljesen felesleges.

A WC-ülőkét letakarni

Rövid válasz: felesleges a WC-ülőkét letakarni, különösen az illemhelyiségben található WC-papírral, ugyanis ezen sokkal több baktérium található, mint magán az ülőkén.

egészség betegség baktérium kórokozó test tévhit szokás tüsszentés köhögés fertőzés fertőtlenítés baktériumfóbiaA nyilvános illemhelyiségek sok esetben nem éppen a leghigiénikusabb helyek közé tartoznak, nem véletlen alakult ki az a szokás, hogy letakarjuk az ülőkéjüket. Azonban ez a szakemberek szerint teljesen felesleges, mivel egyrészt a a vírusok (pl. a HIV vagy a herpesz) egészen nehezen vészelik át az emberei testen kívül töltött időt. Másrészt ez a szokás nagyon gyakran az illemhelyiségben található WC-papírral segítségével történik, ami sokkal kevésbé higiénikus, mint ha a bőrünk az ülőkével érintkezne. Ennek oka, hogy az ülőke anyaga, felülete és kialakítása sokkal kevésbé alkalmas arra, hogy a baktériumok megtelepedjenek rajta, mint a papír esetében.

Habár a WC-ülőkék, a többi szilárd felülethez hasonlóan tartalmazhatnak baktériumokat, de ahhoz, hogy fertőzést okozzanak, meg kell érinteni, majd a szemhez vagy szájhoz továbbítani ezeket. Mindaddig viszont, míg megmossa a kezét a dolga végeztével, nagy baj nem történhet. Ha azonban biztosra akar menni, akkor válassza inkább a guggolós módszert.

Ajtók nyitása anélkül, hogy érintkezne a kezünk a kilinccsel

Rövid válasz: felesleges, mivel a korlátokon és ajtókilincseken található baktériumok nagy része teljesen ártalmatlan az egészségre.

egészség betegség baktérium kórokozó test tévhit szokás tüsszentés köhögés fertőzés fertőtlenítés baktériumfóbiaAz ajtó- és ablakkilincsek, korlátok nagyon jó helynek tűnnek a baktériumok számára, mivel rengetegen használják őket. Azonban az igazság az, hogy ezek többsége ártalmatlan és kevésbé potenciális fertőzésforrás – ellenben például az ember kezén található kórokozókkal. Továbbá, ha a törlőkendőt, mellyel a kilincset fogta, berakja a zsebébe, akkor csak áthelyezi a baktériumokat egy másik helyre, ahol később úgyis megérinti őket.

Felhasznált Források
Bill Saporito (2015): Why I'm Breaking Up With Hand Sanitizer.
Ebrahim Afshinnekoo et. al. (2015): Geospatial Resolution of Human and Bacterial Diversity with City-Scale Metagenomics.
Samantha Lee – Erin Brodwin (2016): All Your Germaphobic Habits Are Pretty Much Useless.

A blog követése Facebookon.