Rasszista szemüveget mindenkinek!

Gondolkodott már azon, amikor idegen embereket nézett az utcán, hogy vajon milyen emberek is lehetnek valójában? Elképzelte már, hogy a szomszéd, a postás vagy az előadó milyen lehet a magánéletében? És milyen sztereotípiák mentén tette mindezt? A téma kapcsán itt egy videó arról, hogyan működik a rasszista szemüveg.

rassz rasszizmus diszkrimináció előítélet sztereotípia racist rasszista szemüveg migráns

„Szerte a világban aggasztóan könnyen találhatunk bizonyítékot a rasszizmus, a szexizmus és más »izmusok« elterjedésére – vagyis a fajon, etnikumon, koron, nemen, szexuális preferencián alapuló előítéletekre” – írja Smith és Mackie Szociálpszichológia c. könyvében (2004: 259. o). Sajnos a szerzőpárosnak igaza van a több mint egy évtizeddel ezelőtt megjelent műben, a helyzet pedig napjainkra sem változott, sőt. Nem kell messzire mennünk, elég csak a migránsokkal kapcsolatban kialakult közvélekedésre gondolni.

Furcsa dolog a rasszizmus. Különösen azért, mert ha jobban belegondolunk, valójában mindenki kisebbségi helyzetben van a maga módján, hiszen nem csak bőrszín, rassz, vagy nem alapján lehet diszkriminálni. A testsúly, az öltözet, a foglalkozás, de még a hajszín is lehet egy-egy sztereotip gondolat vagy a hátrányos megkülönböztetés alapja. Na persze ebbe bele sem gondolnak azok, akik más emberekkel szemben diszkriminatív módon járnak el. Minderről egy nagyon szemléletes, bár kevésbé ismert videó kering az interneten:

Nem igazán kell hozzáfűzni semmit, a videó magáért beszél. Sajnos azonban a sztereotípiák nem érzékelhetőek fizikailag, úgy mint a rasszista szemüveg. Csupán rejtetten vannak jelen, de a működési elvük rendkívül hasonlatos: aki felveszi, nem a valóságot látja, hanem egy nagyon valóságosnak tűnő, ámde fiktív képet.

A blog követése Facebookon.

7 Tovább

Miért más színű a pénisz és a mellbimbó, mint a test többi része?

A kérdés, ami mindig foglalkoztatta, de sosem merte megkérdezni: miért más a nemi szervünk, illetve a mellbimbónk színe, mint a test többi részéé? Van-e erre tudományos magyarázat, és ha igen, mi? És hogy jön ez a különféle betegségekhez?                                                                                                                                                                                                                                                      

miért más színű a pénisz? miért más színű a nemi szerv? miért más színű a mellbimbó? pénisz mellbimbó nem szerv vagina pigment

Valószínűleg sokakban megfogalmazódott már a címben szereplő kérdés, bár feltehetőleg odáig csak kevesen jutottak el, hogy választ is keressenek rá. De ami késik nem múlik. Tudományos alapokon nyugvó válasz arra, hogy miért más színűek a nemi szervek és a mellbimbók, mint a test többi részén lévő bőrfelületek.

Mint sok minden más dolog esetébe, itt is a nemi hormonok állnak a háttérben. A hormonszint ugyanis több szempontból is meghatározza a külsőnket, például a másodlagos nemi jellegért (pl. arc- és fanszőrzet) és a bőr pigmentációjáért felelős. Pigmentációról akkor beszélhetünk, amikor az androgén hormonok (pl. a tesztoszteron) reakcióba lépnek a pigment- vagy festéksejtekkel (melanociták), és a bőr elkezdi a sötét színű pigmentek (melanin) termelését. Ez az anyag határozza meg a bőrünk és a hajunk színét, az említett testrészeken pedig nagyobb mennyiségben fordulnak elő, mint máshol.

miért más színű a pénisz? miért más színű a nemi szerv? miért más színű a mellbimbó? pénisz mellbimbó nem szerv vagina pigment

Amikor a pubertáskorba lépünk, akkor a nemi hormonok termelése megnövekszik. Mivel ezek szabályozzák a pigmenttermelést, hatással vannak bőrünk színére is: az érintett területeken megnövekszik a melanintermelés, azaz nem történik más, mint fokozott pigmentáció. Ugyanarról a hatásról beszélhetünk, mint amikor egy szőke kisgyerek haja az évek során szépen lassan bebarnul.

Mindezeken kívül sajnos van még egy kevésbé megnyugtató lehetőséges magyarázat is a nemi szervek és a mellbimbók színének különbözőségére. Egészségügyi problémákra is utalhat, ha a bőrünk színe sötétebb ezeken a területeken, ugyanis ez a fajta színváltozás lehetséges akkor is, ha magas a cukorszintünk, vagyis cukorbetegség jele is lehet a jelenség. Ám szerencsére ez a ritkábbik eset.

Forrás: DailyMail.

A blog követése Facebookon.

2 Tovább

Tippek és lehetőségek pályakezdő íróknak

Rendhagyó cikk következik, ami nem vág ugyan a blog témájához, de egy pályázati felhíváshoz igen, úgyhogy megpróbáljuk. A feladat: a munkavállalók, munkakeresők hiteles információkkal történő ellátása. Az általam választott téma pedig mi más is lehetne, mint maga az írás. Tippek, trükkök, tanulságok kezdő és tapasztaltabb íróknak egyaránt.

írás hogyan legyek író írás fázisai író írói lét írói munka írói állás cikkíró írói rutin

Bizonyára sokak fejében él egy olyan kép az íróról, hogy némi kávé, cigaretta és alkohol társaságában másnaposan leül antik írógépe mellé, gondolkodik órákon át, és a megfelelő pillanatban elkezd gépelni, majd ír és ír. Nos, ki kell ábrándítsam a kedves olvasót: a valóság ennél sokkal unalmasabb és kevésbé lélegzetelállító. Ugyanis az igazi író nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy megvárja míg megjön az ihlet. Valamelyik író azt mondta egyszer:

„az író legjobb barátja nem az ihlet, hanem a rutin”

Vagyis az író akkor is ír, ha nem akar. Az író ír, ha van kedve, ha nincs, ha rossz napja van, ha nem. Ám hogy mindezt megértsük – mint minden másban – el kell jutnunk egy olyan pontra, ahol kellő tapasztalat társul az elképzeléseink mellé. Ez általában egy hosszú folyamat, melynek vannak tipikus állomásai – legalábbis ezen sorok szerzőjének tapasztalatai szerint.

írás hogyan legyek író írás fázisai író írói lét írói munka írói állás cikkíró írói rutin

1. állomás: A lelkes kezdő író

Először is fontos tisztáznunk valamit: az író alatt elsősorban nem a klasszikus, amerikai filmekben megjelenő bestseller-írókra gondolok. Tudniillik nagyon ritka az, hogy valaki idáig eljusson, aminek fő oka, hogy akármennyire is jó valaki, megfelelő kapcsolatok nélkül nem fogja elérni, hogy egyetlen könyvön dolgozzon, és ezért fizessék. A szépirodalomnál ugyanez áll. Úgyhogy marad a cikkírás.

Az ember kezdőként jobb híján az álláskereső oldalakon kutat, és azt tapasztalja, hogy viszonylag sok írói (elsősorban cikkírói) munkát talál.

Kevésbé ismert oldalak adnak fel hirdetéseket, és tárt karokkal fogadják a jelentkezőket. Szinte biztos, hogy ha jelentkezünk, akkor megkeresnek egy munkalehetőséggel. A probléma az, hogy nem nagyon akarnak fizetni.
Hogy miért van mégis folyton cikkírójuk? Mert a kezdő író (és munkavállaló) naiv, ezért mindent elhisz. Miután elküldött egy-két irományt, közlik vele, hogy nagyon jól ír, és újabb cikkeket várnak tőle, aztán különféle módokon hitegetik, de fizetést továbbra sem fog kapni. Jómagam több ilyen lapnál (pl. elsoosztaly.hu) is megfordultam. A séma mindenhol ugyanaz volt: „még nem tudunk alkalmazni hivatalosan, de hamarosan”. Persze a hamarosan sosem jön el, viszont egy dolog miatt érdemes mégis kipróbálni ezt a lehetőséget: rutin- és referenciaszerzés végett.

írás hogyan legyek író írás fázisai író írói lét írói munka írói állás cikkíró írói rutin

2. állomás: A referenciával, alaptapasztalattal rendelkező író

Miután kiábrándultunk a fizetés nélküli írópályából, elkezdhetünk komolyabb oldalak felé kacsingatni.

A nagyobb lapok nagyon ritkán adnak fel álláshirdetést, ezért nem tehetünk mást, mint hogy önkényesen elküldjük az önéletrajzunkat a szerkesztőségükre. Megnyugtatásképp: jó eséllyel még válaszolni sem fognak.

Néhány éve szétküldtem az önéletrajzomat (bölcsész diploma, 3-4 kisebb lapnál referencia) a nagyobb oldalakhoz (pl. Index, HVG, 444 stb.), de egyik helyről sem érkezett visszajelzés. Ugyanezt megtettem miután a Nyelv és Tudomány állandó szerzője voltam fél éve, és hasonló eredményre jutottam. Egy válasz érkezett, valami olyasmi, hogy önéletrajzát elmentettük, ha úgy alakul keressük. Nyilván nem kerestek azóta sem.

3. állomás: a fizetett „border-line” író

Idővel az ember egyre bátrabb és tapasztaltabb lesz álláskeresés terén. Ez az írónál azt is jelentheti, hogy már nem csupán klasszikus írói munkákban gondolkozik, hanem más írással kapcsolatos területeket is észrevesz, amikért már fizetnek is. Ilyen például a marketing.
2014-től kezdve kezdtem el dolgozni a Hestia Kft.-nél, ahol elsősorban marketingesként tevékenykedtem. Ekkor tudatosult bennem, hogy

egy írónak nem csak szépirodalmi vagy publicisztikai szövegek megalkotására kell képesnek lennie.

Egy jó marketingszöveg vagy pályázat megírása éppoly értékes és kihívásokkal teli, mint egy novelláé vagy egy cikké. Ehhez azonban elengedhetetlen az érintett terület nagyon alapos ismerete, amihez a lehető legjobb út a szakmai tapasztalat szerzése, de ehhez egy cég kell, ami alkalmaz minket. Csakhogy nem fognak alkalmazni, éppen a szakmai tapasztalat hiánya miatt. Farkába harapó kígyó.

írás hogyan legyek író írás fázisai író írói lét írói munka írói állás cikkíró írói rutin

4. állomás: a fizetett rutiníró

Ha ezeket az állomásokat végigjártuk, akkor már valószínűsíthető, hogy kellő tapasztalattal rendelkezünk az írásban. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk szinte bármiről írni, legfeljebb egy-egy téma feldolgozása több időt vesz igénybe. Ugyanis

az írás egyik legfontosabb mozzanata az anyaggyűjtés. Ez megkerülhetetlen, nagyjából olyan, mint egy szobafestőnek az anyagbeszerzés.

De ne szaladjunk így előre! Az írás ennél sokkal összetettebb folyamat. A Nyelv és Tudománynál szerzett tapasztalataim alapján a következő lépcsőkből áll:

1. Témák keresése (minél több, annál jobb, ugyanis a megírt anyagokból lesz pénzünk)
2. Témák ajánlása (általában mi ajánlunk témákat, nem készen kapjuk azokat)
3. Kutatómunka, anyaggyűjtés
4. Vázlatkészítés
5. Újabb anyaggyűjtés
6. Maga az írás
7. Ellenőrzés
8. Határidő betartása

írás hogyan legyek író írás fázisai író írói lét írói munka írói állás cikkíró írói rutin

Hunter S. Thompson munka közben (Forrás: sarahwilson.com)

És itt kell visszakanyarodnunk az elején leírtakhoz: rutin. Ezek a lépcsők eleinte rengeteg időt vesznek igénybe, ebből kifolyólag nem is tudunk túl sok cikket megírni. Viszont a rutin segítségével egyre gyorsabban valósíthatóak meg az adott részfeladatok, így egyre több cikket tudunk vállalni. Végül fontos tudnunk mindennek a hivatalos oldaláról is. Íróként három formában lehet tevékenykedni, amikről tudok:

megbízási szerződéssel (ez teljesen korrekt, teljesítményalapú bérezés, befizetett járulékok)
számlaképes vállalkozóként (ez gyakori kérés, de anyagilag nem biztos, hogy megéri nekünk, mivel a teljesítménytől függ a fizetésünk)
alkalmazottként (ez ritkább, nem véletlen)

Kötetlen életforma, nincs főnök, se munkaidő – ez részben igaz is, de ha nincs kellő önfegyelme az embernek, akkor ez nem előnyként, hanem épp ellenkezőleg, hátrányként jelenik meg az írói munkában. A határidő ugyanis gátat szab a kötöttségek nélküli létnek. „A legszebb múzsa a határidő" – írja Varró Dániel. Úgyhogy mielőtt úgy döntenénk, hogy írói pályára lépnünk, gondoljuk át, hogy képesek vagyunk-e arra, hogy önmagunk főnökei legyünk és megfelelően osszuk be az időnket. No és azt is meg kell érteni, hogy az írás mint munka már nem csupán egy jó hobbi. Legtöbbször nem szórakoztat, nem élvezi kimondottan az ember. Munka.

írás hogyan legyek író írás fázisai író írói lét írói munka írói állás cikkíró írói rutin

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

David Bowie ikonikus szemeinek titka

3 napja hunyt el a legendás zenész, David Bowie. Számtalan cikk jelent meg a tragikus hírről, ám a legenda felemás, éppen ezért titokzatos szemeivel csak kevesen foglalkoztak. Tényleg különböző színű szemei voltak Bowie-nak? Ha igen, ha nem: miért?                                                                                                                                                                                                                                    

David Bowie anisocoria heterokrómia szemek felemás szemek Blackstar

„At the centre of it all, your eyes, your eyes”, azaz „Mindennek a közepe: a szemeid, a szemeid” – így hangzik a David Bowie utolsó albumán szereplő címadó dal, a Blackstar refrénje. Ha nem is mindennek, de a zenészlegenda megjelenésének mindenképp központi eleme volt a felemás szempár, ami a védjegyévé vált. De miért voltak ilyenek David Bowie szemei?

Könnyen azt hihetné az ember, hogy Bowie jellegzetes szempárjának hátterében a (teljes) heterokrómia nevű elváltozás állt. Ez az a ritka jelenség, amikor egyazon egyednél az egyik írisz színe különbözik a másikétól, például az egyik kék a másik barna. Csakhogy David Bowie-nak nem volt heterokrómiája.

Bowie esetében egy másik szokatlan jelenségről beszélhetünk, melynek neve

anisocoria, azaz amikor a két pupilla átmérője, tágassága és reakciója között különbség van.

Ez Bowie-nál a bal pupillát érintette, ami maradandóan kitágult nála egy gyerekkori verekedés következtében. A történet egészen 1962-ig nyúlik vissza, amikor Bowie egyik legjobb barátjával, George Underwooddal ugyanannak a lánynak kezdett el udvarolni, ám Underwood volt a gyorsabb, és randira hívta a lányt, aki igent mondott. Ez nem tetszett Bowie-nak, ezért bosszúból felhívta a barátját, hogy közölje, a lány nem akar vele találkozni. Később persze kiderült, hogy mindez hazugság volt, ezért összeverekedtek, és Bowie pupillamozgató izmai megsérültek, így lett David Bowie szeme örökre felemás. Vagyis valójában nem is különböző színűek voltak a szemei, csupán másképpen reagáltak, tágultak az azonos színű pupillái a fényváltozásra.

Forrás: The Conversation

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

A kölni történések margójára

Nemrég került napvilágra a hír, mely szerint nagy létszámú migránscsoportok inzultáltak, molesztáltak és szexuálisan zaklattak fiatal nőket Hamburgban és Kölnben. Erre sokan az „ezért engedjük be ezeket az állatokat?” felkiáltással reagáltak. Mi meg egy tanulságos 2015-ös videóval.                                                                                                                                                                               

menekültek migráns kölni szilveszter bevándorlók bevándorlás

Sok-sok hírportál foglalkozott a kölni esettel, azzal a hírrel, hogy egy nagyjából ezer fős, migránsokból álló csoport molesztált, meglopott és zaklatott nőket Kölnben és Hamburgban szilveszter éjjelén. Nem véletlen, hogy mindez csak jóval később látott napvilágot: a migránsokkal szembeni előítéletek, az irántuk érzett gyűlölet már így is több, mint elég. Az eset pedig csak olaj a tűzre.

Amit ezek a személyek (szándékosan kerülöm a férfi és az ember szót) tettek mélységesen megvetendő és alávaló. Ezt nem lehet szépíteni, megmagyarázni: undorító. Ámde: meg lehet-e ítélni a magyar lakosság egészét ismertebb politikusaink tevékenysége által? Mondhatjuk-e, hogy a magyarok mindegyike tolvaj, csak azért, mert a politikusaink lopnak? Ugyanez a helyzet a migránsokkal is: nem ismerjük az összes embert közülük, nem szabad általánosítanunk (arról nem is beszélek, hogy a tettesek már jó pár éve Németországban élnek a közlemények szerint).

Mindezek fényében tekintsünk meg egy videót, aminek eredetileg semmi köze nem volt az említett eseményekhez, ám így újból aktualitással bír. Az üzenet: „Minden vallás védelmezi a nőket. A nők védelmezése maga a vallás.”

A blog követése Facebookon.

1 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek