Milyen lesz a világ 2015 után?

Internetre kapcsolódó ruhák, 3D nyomtatóval készített autók és műszervek, vezető nélküli járművek, mesterséges intelligencia – néhány azon technológiai változások közül, melyekkel 2015 után várnak ránk. Legalábbis a szakértők jóslatai szerint. Körkép a következő néhány év legnagyobb technológiai változásiról.                                                                                                          

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

A The World Economic Forum’s Global Agenda Council on the Future of Software & Society legfrissebb jelentése szerint 2025 környékére óriási mértékű változások fognak bekövetkezni a technológiai fejlődés több területén. Több mint 800 vezetőt és szakembert kérdeztek meg ezzel kapcsolatban a technológiai szektorból, íme a leglényegesebb újítások (zárójelben a várható évszámmal).

A lakosság 90%-a fog korlátlan és ingyenes adattárolással rendelkezni (2018)

2018-ra már jó eséllyel nem kell azon töprengenünk, hogy melyik filmet töröljük a merevlemezükről ahhoz, hogy legyen elég helyünk a többi adatnak. A szakértők szerint ugyanis 3 éven belül már az emberek többsége korlátlan és ingyenes tárhellyel fog rendelkezni. Ez már csak azért is valószínű, mert néhány szolgáltató (pl. Google Photos, Amazon) már most is korlátlan tárhelyet kínál felhasználóinak. Hogy mi mindennek az oka? Egyszerű: a merevlemezek mérete egyre nő, ellenben az áruk csökken, így több adatot tárolnak az emberek és cégek, mint valaha.

Az első robot gyógyszerész(et) (2021)

A feldolgozóiparban már régebb óta jelen van a robottechnika, nem meglepő tehát, hogy egyre több szolgáltatási ágazatba szivárog be. A válaszadók azt jósolták, hogy az USA- ban 2021-re várható az első olyan robot, amely el tudja látni majd egy patikus feladatát.

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

10%-a a populációnak ruhán keresztül csatlakozik az internetre (2022)

A szakértők úgy vélik, hogy 2022-re már nem csupán mobiltelefonokon, laptopokon vagy tableteken, hanem a ruhánkon keresztül is csatlakozni fogunk az internetre. Pontosabban a lakosság 10%-a fog. Ez nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy már napjainkban is rengeteg olyan tárgyat adnak el (pl. órákat, gyűrűket), amelyek képesek csatlakozni az internetre, annak ellenére, hogy az eredeti funkciójukhoz képest ez igen meglepő.

10%-a a populációnak szemüvegen keresztül csatlakozik az internetre (2023)

A másik meglepő internethez csatlakozó eszköz a ruhák mellett az olvasószemüveg lesz. A megkérdezettek 86 százaléka úgy gondolja, hogy nagyjából 2023-ra az internethez való csatlakozás egy viszonylag jellemző módja lesz ez.

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

5%-a a termékeknek 3D nyomtatóval készül majd

Ahogy a merevlemezek, úgy a nyomtatók esetében is az történik, hogy egyre olcsóbban tudunk egyre fejlettebb és jobb eszközöket vásárolni. Ez lehetővé teszi, hogy a fogyasztók egyre inkább elfogadják az új technológiákat, köztük a 3D nyomtatást is. A 3D nyomtatókra való kereslet az elmúlt években rohamosan nő, 2014-ben például 133 ezer ilyen nyomtatót értékesítettek, ami 68%-os növekedést jelent a 2013-as évhez képest.

Az első 3D nyomtatóval készített autó (2022)

Sok-sok autógyártó cég már használja a 3D nyomtatást, mivel ez a technológia már van annyira fejlett, hogy segítségével hatékonyabban hozzanak létre egyedi alkatrészeket, prototípusokat. Legutóbb például az Audi mutatta be az ezzel a technikával létrehozott járművét:

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

Forrás: mashable.com

Az első transzplantáció egy 3D nyomtatóval készített májjal (2024)

A 3D nyomatókat nemcsak az autóiparban, hanem az egészségügyben is alkalmazzák, például csontok pótlására vagy különféle implantátumok gyártására. És a szakértői jóslatok szerint 2024-re már a különböző belső szervek előállítására is sor kerül e technológiával, ami hatalmas mértékű fejlődést jelentene az egészségügy (és úgy általánosságban az emberiség) számára.

Kereskedelmi forgalomba kerül az első beültethető mobil (2025)

A mobilunkhoz való, sok esetben már így is beteges kötődés teljesen új szintre kerül 2025-re, mivel a szakemberek szerint ekkora várható az első beültethető telefon. A jelentés szerint ez nem csak azt jelenti majd, hogy sosem hagyjuk el a kedves kis eszközt. Olyan dolgokra is képes lesz a készülékkel, mint például az egészségügyi állapotunk felmérése vagy az agyhullámainkon keresztül történő kommunikáció.

80%-ra nő a digitális jelenlét az online térben (2023)

Egyre több ember rendelkezik virtuális identitással, ami a jóslatok szerint még tovább nő az elkövetkezendő években. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a virtuális élet egyre inkább összekapcsolódik az emberek fizikai valójával. Elég csak a Facebookra gondolnunk.

A világ népességének 90%-a hord magánál szuperszámítógépet (2023)

Az okostelefonok és tabletek használata rohamtempóban nő szerte a világon, aminek egyik legfőbb oka, hogy az áruk csökken, ám a sebességük és teljesítményük egyre nő. Kényelmesek, praktikusak, nem véletlen, hogy 2017-re várhatóan a lakosság több mint fele fog rendelkezni ilyen készülékkel. 2023-ra pedig mintegy 80%-a a teljes populációnak.

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

Alapjog lesz az internethez való hozzáférés (2024)

A megkérdezettek 79%-a úgy véli, hogy 2024-re a világ nagy részén stabil és rendszeres lesz az internethez való hozzáférés. A technikai óriások napról-napra újabb ötletekkel állnak elő, hogy elősegítsék az internettel nem rendelkezők online világba történő bekapcsolódását: a Facebook például drónokat alkalmaz, míg a Google óriási légballonokat az internet sugárzására a világ távoli részein.

Mesterséges intelligenciával (AI) alkalmazása a szellemi munkák terén

A mesterséges intelligencia már számos területen került alkalmazásra, beleértve a szellemi munka helyettesítést is. Még a legjobban fizetett és megbecsült szakmák, amilyen például az orvos, pénzügyi vezető vagy felső igazgató, jelentős mértékben automatizálhatóak bizonyos részfolyamatokat tekintve. És ez előbb-utóbb valószínűleg be is fog következni. A szakértők szerint az egyik legnagyobb fordulópont 2025-re várható, amikorra a vállalati ellenőrzések 30%-át mesterséges intelligencia segítségével fogják végezni. Továbbá 2026-ra már AI-gépek is „csatlakoznak” a vállalati igazgatótanácsokhoz, mivel képesek tárolni a régebbi tapasztalatok, sémák komplex egészét, és az alapján hozni megfelelő döntéseket.

A vezető nélküli autók számának növekedése

Az automatizált járművek nagy előnye, hogy jelentős mértékben képesek növelni a biztonságot, hatékonyabbak az üzemanyag-kibocsájtás csökkentésében, illetve új utakat nyitnak a szállítás, szállítmányozás területén. A szakértői vélemények szerint az USA-ban 10% lesz a vezető nélküli autók aránya még 2026 előtt.

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Miért nem kéne sokáig aludnunk hétvégén?

Ki ne szeretné kipihenni az egész heti rohanást a hétvége során, igaz? Szinte mindenki szeret pár órácskával többet aludni ilyenkor, hiszen sokkal több időnk van ilyesmire, mint hét közben. Ám van egy rossz hír a hétvégén néhány órával többet szunyókálók számára.                                                                                                                                                                                                                  

Gondolta volna, hogy ha néhány órával többet töltünk az álmok földjén hétvégente, akkor az hosszútávon káros hatással van a szervezetünkre? Többek között erre hívja fel a figyelmünket egy nemrégiben megjelent kutatás beszámolója.

A kutatócsoport 447 ember alvási mintázatát vette alapul, valamint az egészségügyi állapotukat értékelték, ami elsősorban a vércukor- és koleszterinszint változásának felmérését jelentette. A résztvevők nagy részének alvási mintázata hétvégére megváltozott, hiszen a legtöbben tovább maradtak fenn éjszaka, viszont nappal tovább is aludtak. Természetes dolog, nemde? Ám úgy néz ki, hogy ez a változás káros a szervezetünkre nézve. Ugyanis

minél nagyobb a különbség a hét közben és a hétvégén alvásra fordított óraszám között, annál nagyobb a valószínűsége a koleszterinek a trigliceridek (neutrális zsírok) növekedésének, amik pedig a szívbetegség előjelei hosszútávon

A jelenség hátterében egyébként az ún. szociális jet lag (időzónaváltás vagy eltolódás) jelensége áll, ami a cirkadián ritmussal van összefüggésben. A cirkadián ritmus a növények, állatok, gombák és egyes baktériumok biológiai aktivitásainak nappali és éjszakai összehangolásáért felelős, vagyis a napi biológiai órát jelenti. Ez habár beépített, úgy van „beállítva”, hogy a környezeti változásokhoz képes legyen alkalmazkodni. És ez történik akkor is, amikor picikét tovább szundítunk a hétvégén, ám – amint arra a vizsgálat rávilágít – ennek hosszú távú következményei károsak lehetnek egészségünkre nézve.

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Kellemes karácsonyi ünnepeket!

Minden kedves blogolvasónak boldog, békés ünnepeket kívánok! Az ünnepek alatt a blog szünetel egy kicsit, aztán karácsony után újra jelentkezem.

karácsony ünnepek

Köszönöm az eddigi olvasói aktivitást, megosztásokat, segítséget, egyszóval mindennemű támogatást. Nemsokára újra találkozunk.

0 Tovább

A boldog emberek tovább élnek?

Közismert tény, hogy az emberek egy jelentős része úgy véli , hogy a boldog emberek tovább élnek. De vajon mi a tudomány álláspontja? Bizonyított tény vagy csak egyszerű tévhit, hogy a boldog emberek tovább élnek? Egy nemrég megjelent kutatás eredményeiből választ kapunk.                                                                                                                                                                                                  

boldogság happy élet boldogság és hosszú élet hossz élet titka

Happy :) (forrás: http://www.loried.net/)

Gyakran mondjuk, gondoljuk, hogy a boldog emberek tovább élnek, mint boldogtalan társaik. Ám nagyon úgy néz ki, hogy ez csupán egy tévhit, ugyanis egy nemrég publikált kutatás eredményei nem éppen ezt támasztják alá.

Egy brit kutatócsoport egy nagyszabású nyomon követéses vizsgálat keretein belül közel 1 millió brit nőről gyűjtött adatokat egy évtizeden keresztül. Ezek többek között a nők egészségügyi állapotára, közérzetére, betegségeire, illetve egyes esetekben a halálukra vonatkoztak. A kutatás egyik nem várt eredménye pedig, hogy

a boldogtalan nők nem élnek kevesebb ideig.

Amikor a kutatók a vizsgálat során elhalálozott nők boldogságszintjét nézték, nem találtak szignifikáns különbséget a boldog és boldogtalan alanyok elhalálozási arányában. Ez azért érdekes, mert a korábbi kutatások épp az ellenkező eredményre jutottak. Egy idei kutatás például azt találta, hogy a boldogtalan emberek 14%-kal nagyobb eséllyel halnak meg a kutatás időtartama alatt, mint azok, akik nagyon boldognak tartják magukat.

Ám felmerül egy probléma az előbb említett kutatási eredményekkel. Nevezetesen az, hogy nem lehet eldönteni, hogy a boldogság implikálja az egészséget vagy a rossz egészség vezet a boldogtalansághoz. Nem véletlen, hogy a Carnegie Mellon Egyettem professzora, Baruch Fischhoff a témával kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy a boldogság egy nagyon ingoványos terület, éppen ezért minden boldogsággal kapcsolatos eredményt érdemes fenntartásokkal kezeleni.

Mindenesetre – ellentétes kutatási eredmények ide vagy oda – egy valamire nem árt figyelnünk. Ha hosszabb lesz az életünk a boldogságtól, ha nem, tény, hogy a boldogság az egyik, ha nem a legfontosabb dolog az ember életében. Ugyanis

a boldogság az egyetlen olyan dolog, amelyet önmagáért keresünk, minden más célunk – a hatalmi törekvésektől kezdve a szépségen át egészen az anyagi jólétig – a boldogságnak van alárendelve.

Zárásképp ide kívánkozik Abraham Lincoln gondolata: „a végén majd nem az számít, hogy mennyi éved volt az életedben, hanem hogy mennyi élet volt az éveidben”.

A blog követése Facebookon.

2 Tovább

Ennél jobb optikai illúzió nem létezik

Felesleges lenne bármit is írni, valószínűleg ez a legdurvább optikai illúzió, amit valaha is látott. Az anamorfikus illúzió csúcsa videón – némi magyarázattal, plusz egy nagyon híres festménnyel.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

optikai optikai csalódás optikai illúzió illúzió da vinci szem holbein követekNagyjából egy hete jelent meg a Youtube-on egy videó, amely egy olyan optikai csalódást tár elénk, amit ritkán látni, és ami alapján igencsak megkérdőjelezhetjük az észlelésünk határait.

A jelenség neve anamorfikus illúzió, aminek lényege, hogy egy torzított perspektívát szükséges alkalmaznunk ahhoz, hogy „helyreállítsuk” a képészlelést. Vagyis, ha élőben tekintené meg valaki azt, amit a videón lát, azonnal tudná, hogy ez csupán egy papírdarab.

De ne higgyük, hogy a módszer újkeletű. A festészetben anamorfózisnak hívják azokat a felismerhetetlenné torzított képeket, melyek csakis egy speciális látószögből értelmezhetőek. Ezt általában Leonardo da Vinci nevéhez kötjük, azaz már a 15. században megjelenik ez a fajta optikai illúzió, jóllehet nem ilyen magas szinten:

optikai optikai csalódás optikai illúzió illúzió da vinci szem holbein követek

Leonardo da Vinci anamorfikus „szeme” (Forrás: petermerlincane.files.wordpress.com)

A leghíresebb anamorfózis egyébként Holbein Követek című képén található. Kitalálja, hogy mi van a két férfi lába előtt?optikai optikai csalódás optikai illúzió illúzió da vinci szem holbein követek

Igen, ez bizony egy koponya:

optikai optikai csalódás optikai illúzió illúzió da vinci szem holbein követek

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek