Miért nem kéne sokáig aludnunk hétvégén?

Ki ne szeretné kipihenni az egész heti rohanást a hétvége során, igaz? Szinte mindenki szeret pár órácskával többet aludni ilyenkor, hiszen sokkal több időnk van ilyesmire, mint hét közben. Ám van egy rossz hír a hétvégén néhány órával többet szunyókálók számára.                                                                                                                                                                                                                  

Gondolta volna, hogy ha néhány órával többet töltünk az álmok földjén hétvégente, akkor az hosszútávon káros hatással van a szervezetünkre? Többek között erre hívja fel a figyelmünket egy nemrégiben megjelent kutatás beszámolója.

A kutatócsoport 447 ember alvási mintázatát vette alapul, valamint az egészségügyi állapotukat értékelték, ami elsősorban a vércukor- és koleszterinszint változásának felmérését jelentette. A résztvevők nagy részének alvási mintázata hétvégére megváltozott, hiszen a legtöbben tovább maradtak fenn éjszaka, viszont nappal tovább is aludtak. Természetes dolog, nemde? Ám úgy néz ki, hogy ez a változás káros a szervezetünkre nézve. Ugyanis

minél nagyobb a különbség a hét közben és a hétvégén alvásra fordított óraszám között, annál nagyobb a valószínűsége a koleszterinek a trigliceridek (neutrális zsírok) növekedésének, amik pedig a szívbetegség előjelei hosszútávon

A jelenség hátterében egyébként az ún. szociális jet lag (időzónaváltás vagy eltolódás) jelensége áll, ami a cirkadián ritmussal van összefüggésben. A cirkadián ritmus a növények, állatok, gombák és egyes baktériumok biológiai aktivitásainak nappali és éjszakai összehangolásáért felelős, vagyis a napi biológiai órát jelenti. Ez habár beépített, úgy van „beállítva”, hogy a környezeti változásokhoz képes legyen alkalmazkodni. És ez történik akkor is, amikor picikét tovább szundítunk a hétvégén, ám – amint arra a vizsgálat rávilágít – ennek hosszú távú következményei károsak lehetnek egészségünkre nézve.

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Kellemes karácsonyi ünnepeket!

Minden kedves blogolvasónak boldog, békés ünnepeket kívánok! Az ünnepek alatt a blog szünetel egy kicsit, aztán karácsony után újra jelentkezem.

karácsony ünnepek

Köszönöm az eddigi olvasói aktivitást, megosztásokat, segítséget, egyszóval mindennemű támogatást. Nemsokára újra találkozunk.

0 Tovább

A boldog emberek tovább élnek?

Közismert tény, hogy az emberek egy jelentős része úgy véli , hogy a boldog emberek tovább élnek. De vajon mi a tudomány álláspontja? Bizonyított tény vagy csak egyszerű tévhit, hogy a boldog emberek tovább élnek? Egy nemrég megjelent kutatás eredményeiből választ kapunk.                                                                                                                                                                                                  

boldogság happy élet boldogság és hosszú élet hossz élet titka

Happy :) (forrás: http://www.loried.net/)

Gyakran mondjuk, gondoljuk, hogy a boldog emberek tovább élnek, mint boldogtalan társaik. Ám nagyon úgy néz ki, hogy ez csupán egy tévhit, ugyanis egy nemrég publikált kutatás eredményei nem éppen ezt támasztják alá.

Egy brit kutatócsoport egy nagyszabású nyomon követéses vizsgálat keretein belül közel 1 millió brit nőről gyűjtött adatokat egy évtizeden keresztül. Ezek többek között a nők egészségügyi állapotára, közérzetére, betegségeire, illetve egyes esetekben a halálukra vonatkoztak. A kutatás egyik nem várt eredménye pedig, hogy

a boldogtalan nők nem élnek kevesebb ideig.

Amikor a kutatók a vizsgálat során elhalálozott nők boldogságszintjét nézték, nem találtak szignifikáns különbséget a boldog és boldogtalan alanyok elhalálozási arányában. Ez azért érdekes, mert a korábbi kutatások épp az ellenkező eredményre jutottak. Egy idei kutatás például azt találta, hogy a boldogtalan emberek 14%-kal nagyobb eséllyel halnak meg a kutatás időtartama alatt, mint azok, akik nagyon boldognak tartják magukat.

Ám felmerül egy probléma az előbb említett kutatási eredményekkel. Nevezetesen az, hogy nem lehet eldönteni, hogy a boldogság implikálja az egészséget vagy a rossz egészség vezet a boldogtalansághoz. Nem véletlen, hogy a Carnegie Mellon Egyettem professzora, Baruch Fischhoff a témával kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy a boldogság egy nagyon ingoványos terület, éppen ezért minden boldogsággal kapcsolatos eredményt érdemes fenntartásokkal kezeleni.

Mindenesetre – ellentétes kutatási eredmények ide vagy oda – egy valamire nem árt figyelnünk. Ha hosszabb lesz az életünk a boldogságtól, ha nem, tény, hogy a boldogság az egyik, ha nem a legfontosabb dolog az ember életében. Ugyanis

a boldogság az egyetlen olyan dolog, amelyet önmagáért keresünk, minden más célunk – a hatalmi törekvésektől kezdve a szépségen át egészen az anyagi jólétig – a boldogságnak van alárendelve.

Zárásképp ide kívánkozik Abraham Lincoln gondolata: „a végén majd nem az számít, hogy mennyi éved volt az életedben, hanem hogy mennyi élet volt az éveidben”.

A blog követése Facebookon.

2 Tovább

Ennél jobb optikai illúzió nem létezik

Felesleges lenne bármit is írni, valószínűleg ez a legdurvább optikai illúzió, amit valaha is látott. Az anamorfikus illúzió csúcsa videón – némi magyarázattal, plusz egy nagyon híres festménnyel.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

optikai optikai csalódás optikai illúzió illúzió da vinci szem holbein követekNagyjából egy hete jelent meg a Youtube-on egy videó, amely egy olyan optikai csalódást tár elénk, amit ritkán látni, és ami alapján igencsak megkérdőjelezhetjük az észlelésünk határait.

A jelenség neve anamorfikus illúzió, aminek lényege, hogy egy torzított perspektívát szükséges alkalmaznunk ahhoz, hogy „helyreállítsuk” a képészlelést. Vagyis, ha élőben tekintené meg valaki azt, amit a videón lát, azonnal tudná, hogy ez csupán egy papírdarab.

De ne higgyük, hogy a módszer újkeletű. A festészetben anamorfózisnak hívják azokat a felismerhetetlenné torzított képeket, melyek csakis egy speciális látószögből értelmezhetőek. Ezt általában Leonardo da Vinci nevéhez kötjük, azaz már a 15. században megjelenik ez a fajta optikai illúzió, jóllehet nem ilyen magas szinten:

optikai optikai csalódás optikai illúzió illúzió da vinci szem holbein követek

Leonardo da Vinci anamorfikus „szeme” (Forrás: petermerlincane.files.wordpress.com)

A leghíresebb anamorfózis egyébként Holbein Követek című képén található. Kitalálja, hogy mi van a két férfi lába előtt?optikai optikai csalódás optikai illúzió illúzió da vinci szem holbein követek

Igen, ez bizony egy koponya:

optikai optikai csalódás optikai illúzió illúzió da vinci szem holbein követek

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Menekülj menekült, Magyarországon nincs maradásod!

Mit gondolnak a magyarok a menekültekről? Mennyire vagyunk elutasítóak és miért? Milyen érdekcsoportokat, személyeket gyanúsítunk a migráció támogatásával? Egy friss felmérés adataiból megtudtuk a választ. Megdöbbentő helyzetkép Magyarországról menekültügyben.                                                                                                                                                                 
terror terrorista menekült migráns menekültügy kormány fidesz kormányzati kommunikáció iszlám előítélet

Kép forrása: http://d.ibtimes.co.uk/

Úgy látszik, hogy a kormányzati kampány menekültügyben kezd célba érni: a magyarok egy jelentős része fél a bevándorlóktól és egyre többen hisznek el különféle konspirációs elméletek az üggyel kapcsolatban. Például, hogy a zsidók vagy Soros György személyesen áll a háttérben – derült ki a Medián HVG számára készített kutatásából. Nézzük a leglényegesebb adatokat!

Az első igen sokatmondó információ, hogy

a megkérdezettek 21%-a véli úgy, hogy a menekült kérdés a legfontosabb társadalmi probléma.

Csupán két dolgot találtak égetőbbnek a magyar emberek: a gazdasági helyzetet és a munkanélküliséget. Ezzel szemben az egészség- vagy oktatásügy jóval hátrébb szerepelt napjaink legmeghatározóbb problémáinak listáján. Persze a menekültügy valóban fontos társadalmi kérdés, már csak azért is, mert

a válaszadók 83%-a utasítja el a menekültek befogadását,

szemben a szeptemberben mért 66%-kal. Ennél is megdöbbentőbb, hogy

a magyarok 56%-a úgy gondolja, hogy a muszlimok fognak többsége kerülni Európában, mindezt úgy, hogy ránk kényszerítik a vallásukat és a kultúrájukat, 46 % pedig „elég valószínűnek” tartja, hogy hazánkat is eléri a terror.

Ez a fajta félelem nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük azokat az adatokat, hogy mennyire tartja a magyarság a menekülteket általában inkább követelődzőnek, agresszívnak. Szavazótáborok szerint nem meglepő módon a Jobbik áll az élen 83%-kal, akit a Fidesz szimpatizánsok követnek 68%-kal, majd a párt nélküliek 65-tel. Az MSZP hívei 40%-ban, az egyéb ellenzékiek 31%-ban gondolják ugyanezt, míg

a teljes népesség 63%-a tartja inkább követelődzőnek és agresszívnak a menekülteket.

És hogy kik szervezik és támogatják a menekülthullámot? A magyarok szerint bizonyos személyek, érdekcsoportok vagy országok. Például a zsidók és/vagy Soros György. A gyanúsítottak listáján szerepel még az Egyesült Államok, Izrael, és az Iszlám Állam.

Hogy miért rendkívül szomorú mindez? Azért, mert mindebből világosan látszik, hogy a választópolgárok milyen könnyedén manipulálhatóak. Nem kell más hozzá, mint megfelelő kommunikáció, egy jó ideológia és némi félelemkeltés.

Tény, hogy a menekültek között voltak terroristák. Ám ettől még nem minden menekült terrorista. Tény, hogy a menekültek között vannak agresszív és követelődző személyek is. De ettől még nem mindegyik menekült agresszív és követelődző. Az is tény, hogy rengeteg probléma van ebben az országban, és ahogy ez lenni szokott ilyen esetekben ezekért hajlamos az ember idegen csoportokat, személyeket hibáztatni. Létrehozva ugyanis egy külső ellenséget lehetőség nyílik a belső feszültség látszólagos feloldására, a frusztrációt – amit persze nem ez a csoport generál – az érintett csoport tagjaira kivetítve. De ez még nem oldja meg az eredeti problémát.

A blog követése Facebookon.

5 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek