Gusztustalan a törölközője, avagy milyen sűrűn mossuk a törölközőnket?

Van, aki ritkábban, és van, aki sűrűbben vált törölközőt. De ki cselekszik helyesen? Aki heti rendszerességgel mossa ki törölközőjét, vagy aki több hetet is vár ezzel? Mi a kényelmetlen igazság a törölköző-tisztántartás ügyében?                                                                                                                                                                                                                                                                                             

törölköző törölközőmosás törölköző mosása tisztaság törölköző tisztántartása

Többé-kevésbé ismert tény, hogy a törölközőnk sok-sok baktériumnak és gombának ad otthont. Ehhez jönnek még az elhalt bőrsejtek, illetve a az anyagcsere nyomán keletkező váladékok. Egyszóval a kellemetlen igazság, hogy a törölközőnk igencsak undorító.

A törölközőnk az egyik legoptimálisabb közeg a baktériumok tenyésztésére, ugyanis nedves, meleg és semleges PH-értékű. Mindemellett az elhalt bőrsejtek és az egyéb sejttörmelékek nagyszerű táplálékforrást biztosítanak a mikrobáknak. Ezek legtöbbje nem árt nekünk, mivel a saját testünkből származnak, ám ha valakivel netalántán megosztanánk a törölközőnket, akkor máris kapcsolatba kerülünk más szervezetek organizmusaival (pl. a Staphylococcus nevű baktériummal). Ez keléseket és fertőzéseket okozhat, ezért szokták a közös törölköző használatának kerülését javasolni a szakemberek.

Na de akkor mi is az igazság? Milyen gyakran kéne kimosnunk ezt a baktériumtenyészetet, amit törölközőnek hívunk? A tudósok nem heti vagy napi időtartamot jelölnek meg, hanem a használat számához kötik a törölközőcsere időpontját, méghozzá:

maximum 3 használat után a mosógépbe kéne hajítanunk a törölközőnket.

És ehhez jön még, hogy két használat között mindig meg kell szárítani, mivel a nyirkos törölköző a baktériumtenyésztés melegágya. Vagyis összességében elmondható, hogy feltehetőleg az Ön törölközője is undorító, és valószínűleg nem mossa kellő rendszerességgel. Itt a videó, amiből mindezt tudjuk:

A blog követése Facebookon.

2 Tovább

B. É. Ú. K. 

Néhány ez évi elgépeléssel kívánok boldog és sikerekben gazdag új évet a blog olvasóinak:

Atrocicás (atrocitás)
Hozzádadó szemlélet (hozzáadó szemlélet)
súlyelemzés (súlyemelés)
honalap (honlap – egy szövegen belül 3x)
mellékezetes (emlékezetes)
szexualitársa (szexualitása)
meglapozottnak (megalapozottnak)
mindneki (mindenki - ez a leggyakoribb elgépelés a mai napig)

Találkozunk a következő évben is:
Mindenki másképp egyforma

0 Tovább

4+1 hatékony tanulási stratégia az újévre

Miután a szilveszteri buli kábulatából magukhoz tértek, a hallgatók gőzerővel koncentrálnak a tanulásra, hiszen kezdődik a vizsgaidőszak második felvonása. Íme 4+1 stratégia, amivel eredményesebbek lehetnek, persze nemcsak ők, hanem bárki, aki tanulásra adja a fejét a következő esztendőben.

tanulás tanulási módszerek tanulási technikák hatékony tanulást pomodoro reflektálás felidézés fogalmi háló tudás tanuló diák tanulókártya tudni life lonf learning LLL

Az, hogy mit kell megtanulnunk általában adott, ám az, hogy hogyan, nem mindig egyértelmű. Az iskolában ugyanis legtöbbször csupán a megtanulandó ismereteket közlik, arra viszont kevésbé fektetnek hangsúlyt, hogy milyen módszereket, stratégiákat alkalmazzon a tanuló. Sebaj: íme 4+1 hatékony tanulási stratégiai, amivel valóban eredményesebbé tehető a tanulási folyamat

.

1. Tanulókártyák, avagy erőltesd meg magad a felidézésnél

Ez talán az egyik legkevésbé szórakoztató stratégia a tanulásban, de tény, hogy az egyik leghatékonyabb is. Különösképpen akkor, ha nagy mennyiségű információt, ismeretjellegű tudást kell elsajátítanunk. Hogy miért? Mert nagyjából ugyanúgy működik, mint a súlyemelés:

feszegetni kell a határokat, hogy a teherbírásunk egyre nagyobb legyen.

Ezt tehetjük úgy, hogy kikérdezzük vagy kikérdeztetjük magunkat, de alkalmazhatunk szókártyákat is. Ennek lényege, hogy a kártya egyik oldalán az adott fogalom, kulcsszó van, a másikon pedig annak kifejtése, definíciója.

2. Az egyszerű információk csapdája

Ha számunkra egyszerű dolgokat tanulunk, akkor gyakori, hogy átsiklunk lényeges információk felett. Itt nem kell feltétlenül könyvekben található ismeretekre gondolnunk. Elég csak felidéznünk egy olyan hétköznapi esetet, mint amikor megkeressük az interneten azt a címet, ahova szeretnénk eljutni. Utca, házszám, esetleg csengő – és hopp, mikor már majdnem odaértünk, már nem is emlékszünk pontosan az információkra. Éppen ezért

érdemes még az egyszerű, könnyű tananyagrészeknél is vissza-visszatérni az egyes részegységek főbb pontjaihoz

vagy még jobb, ha kulcsszavakból álló jegyzetet készítünk. Ilyenkor ugyanis elkerülhető az a hiba, hogy felszínesen tanulunk meg valamit.

tanulás tanulási módszerek tanulási technikák hatékony tanulást pomodoro reflektálás felidézés fogalmi háló tudás tanuló diák tanulókártya tudni life lonf learning LLL

3. Új ismeretek régi tudáselemekhez való kapcsolása

Bizonyára már mindenkinek volt olyan élménye, hogy egy teljesen új ismeret megtanulásánál eszébe jutott valami olyasmi, hogy „ez olyan, mint” vagy „ez azzal van összefüggésben, hogy”. Ez azért lehetséges, mert mindannyian rendelkezünk egy úgynevezett fogalmi hálóval, amiben az információkat egymáshoz kapcsoljuk. Akárcsak egy halászhálónál, úgy

a mi fogalmi hálónknál is az a leghatékonyabb, ha minél apróbbak a lyukak, vagyis ha az új ismereteket képesek vagyunk hozzákapcsolni a már meglévő tudáselemekhez.

Ennek az egyik legjobb módja a tanulás szempontjából, ha hétköznapi példák segítségével sajátítjuk el az új anyagot.

4. Reflektálás

Talán néhányan ismerik azt az anekdotát, amikor a professzor meséli a kollégáinak az előző kurzusán történteket: elmondtam a tételt, és láttam a hallgatóim szemén, hogy nem értik. Elmondtam nekik még egyszer, és láttam, hogy még mindig nem értik. Aztán elmondtam harmadszor is, és akkor végre én magam is megértettem.

Ha reflektálunk arra, amit éppen végzünk – legyen az a tanulás vagy a munkánk – akkor jóval nagyobb hatékonyságot tudunk elérni az adott dologban.

tanulás tanulási módszerek tanulási technikák hatékony tanulást pomodoro reflektálás felidézés fogalmi háló tudás tanuló diák tanulókártya tudni life lonf learning LLL

Egy idei kutatás például azt mutatta ki, hogy azok a munkavállalók, akik 15 percre reflektáltak az aznapi feladatvégzésükre, 22,8%-kal jobb teljesítményt nyújtottak, mint a kontrollcsoport tagjai. Hogy miért nem szoktuk ezt megtenni? Egész egyszerűen azért, mert úgy érezzük, hogy időpocsékolás, hiszen ilyenkor nem a konkrét feladatvégzés történik. Az igazság azonban az, hogy a reflektálás segítségével sokkal jobban elmélyíthető a tudásunk, így könnyebb lesz előhívnunk.

+1 A paradicsom

Létezik egy tanulástechnikai módszer, amelyet sajnos nagyon kevesen ismernek, pedig rendkívül eredményesen tanulhatunk a segítségével. Ennek aneve pomodoro, ami olaszul paradicsomot jelent. A módszer végtelenül egyszerű: kijelöli az ember, hogy mit fog csinálni, és csak azzal foglalkozik 20-25 percig, majd 5 perc szünetet tart, amikor tilos a feladattal kapcsolatos dolgokkal foglalkozni, és ismét jön egy 20-25 perces blokk, és így tovább, 4-5-ször megismételve, majd egy nagyobb szüntet tartva. Az időt mérni kell, és amint letelik a kijelölt idő, azonnal váltani. A trükk annyi, hogy

abban a 20-25 percben nem kalandozunk el másfele, nincs e-mail, Facebook, Youtube, csakis az adott feladat.

Gondoljunk csak bele: mennyi mindent csinálunk, ha nekiülünk tanulni vagy bárminemű olyan feladatot végezni, amit nem igazán akarunk. Lefőzünk egy kávét, kimegyünk dohányozni, chatelünk, elkalandozunk az internet érdekesebb és kevésbé érdekes cikkein. Aztán azt vesszük észre, hogy az égvilágon semmit nem haladtunk a feladatunkkal.

tanulás tanulási módszerek tanulási technikák hatékony tanulást pomodoro reflektálás felidézés fogalmi háló tudás tanuló diák tanulókártya tudni life lonf learning LLL

Aki szeretné kipróbálni ez utóbbi módszert, íme egy hasznos kis segédprogram hozzá.


 

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Milyen lesz a világ 2015 után?

Internetre kapcsolódó ruhák, 3D nyomtatóval készített autók és műszervek, vezető nélküli járművek, mesterséges intelligencia – néhány azon technológiai változások közül, melyekkel 2015 után várnak ránk. Legalábbis a szakértők jóslatai szerint. Körkép a következő néhány év legnagyobb technológiai változásiról.                                                                                                          

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

A The World Economic Forum’s Global Agenda Council on the Future of Software & Society legfrissebb jelentése szerint 2025 környékére óriási mértékű változások fognak bekövetkezni a technológiai fejlődés több területén. Több mint 800 vezetőt és szakembert kérdeztek meg ezzel kapcsolatban a technológiai szektorból, íme a leglényegesebb újítások (zárójelben a várható évszámmal).

A lakosság 90%-a fog korlátlan és ingyenes adattárolással rendelkezni (2018)

2018-ra már jó eséllyel nem kell azon töprengenünk, hogy melyik filmet töröljük a merevlemezükről ahhoz, hogy legyen elég helyünk a többi adatnak. A szakértők szerint ugyanis 3 éven belül már az emberek többsége korlátlan és ingyenes tárhellyel fog rendelkezni. Ez már csak azért is valószínű, mert néhány szolgáltató (pl. Google Photos, Amazon) már most is korlátlan tárhelyet kínál felhasználóinak. Hogy mi mindennek az oka? Egyszerű: a merevlemezek mérete egyre nő, ellenben az áruk csökken, így több adatot tárolnak az emberek és cégek, mint valaha.

Az első robot gyógyszerész(et) (2021)

A feldolgozóiparban már régebb óta jelen van a robottechnika, nem meglepő tehát, hogy egyre több szolgáltatási ágazatba szivárog be. A válaszadók azt jósolták, hogy az USA- ban 2021-re várható az első olyan robot, amely el tudja látni majd egy patikus feladatát.

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

10%-a a populációnak ruhán keresztül csatlakozik az internetre (2022)

A szakértők úgy vélik, hogy 2022-re már nem csupán mobiltelefonokon, laptopokon vagy tableteken, hanem a ruhánkon keresztül is csatlakozni fogunk az internetre. Pontosabban a lakosság 10%-a fog. Ez nem is olyan meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy már napjainkban is rengeteg olyan tárgyat adnak el (pl. órákat, gyűrűket), amelyek képesek csatlakozni az internetre, annak ellenére, hogy az eredeti funkciójukhoz képest ez igen meglepő.

10%-a a populációnak szemüvegen keresztül csatlakozik az internetre (2023)

A másik meglepő internethez csatlakozó eszköz a ruhák mellett az olvasószemüveg lesz. A megkérdezettek 86 százaléka úgy gondolja, hogy nagyjából 2023-ra az internethez való csatlakozás egy viszonylag jellemző módja lesz ez.

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

5%-a a termékeknek 3D nyomtatóval készül majd

Ahogy a merevlemezek, úgy a nyomtatók esetében is az történik, hogy egyre olcsóbban tudunk egyre fejlettebb és jobb eszközöket vásárolni. Ez lehetővé teszi, hogy a fogyasztók egyre inkább elfogadják az új technológiákat, köztük a 3D nyomtatást is. A 3D nyomtatókra való kereslet az elmúlt években rohamosan nő, 2014-ben például 133 ezer ilyen nyomtatót értékesítettek, ami 68%-os növekedést jelent a 2013-as évhez képest.

Az első 3D nyomtatóval készített autó (2022)

Sok-sok autógyártó cég már használja a 3D nyomtatást, mivel ez a technológia már van annyira fejlett, hogy segítségével hatékonyabban hozzanak létre egyedi alkatrészeket, prototípusokat. Legutóbb például az Audi mutatta be az ezzel a technikával létrehozott járművét:

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

Forrás: mashable.com

Az első transzplantáció egy 3D nyomtatóval készített májjal (2024)

A 3D nyomatókat nemcsak az autóiparban, hanem az egészségügyben is alkalmazzák, például csontok pótlására vagy különféle implantátumok gyártására. És a szakértői jóslatok szerint 2024-re már a különböző belső szervek előállítására is sor kerül e technológiával, ami hatalmas mértékű fejlődést jelentene az egészségügy (és úgy általánosságban az emberiség) számára.

Kereskedelmi forgalomba kerül az első beültethető mobil (2025)

A mobilunkhoz való, sok esetben már így is beteges kötődés teljesen új szintre kerül 2025-re, mivel a szakemberek szerint ekkora várható az első beültethető telefon. A jelentés szerint ez nem csak azt jelenti majd, hogy sosem hagyjuk el a kedves kis eszközt. Olyan dolgokra is képes lesz a készülékkel, mint például az egészségügyi állapotunk felmérése vagy az agyhullámainkon keresztül történő kommunikáció.

80%-ra nő a digitális jelenlét az online térben (2023)

Egyre több ember rendelkezik virtuális identitással, ami a jóslatok szerint még tovább nő az elkövetkezendő években. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a virtuális élet egyre inkább összekapcsolódik az emberek fizikai valójával. Elég csak a Facebookra gondolnunk.

A világ népességének 90%-a hord magánál szuperszámítógépet (2023)

Az okostelefonok és tabletek használata rohamtempóban nő szerte a világon, aminek egyik legfőbb oka, hogy az áruk csökken, ám a sebességük és teljesítményük egyre nő. Kényelmesek, praktikusak, nem véletlen, hogy 2017-re várhatóan a lakosság több mint fele fog rendelkezni ilyen készülékkel. 2023-ra pedig mintegy 80%-a a teljes populációnak.

technika technológia 2016 jövő fejlődés technikai fejlődés google ballon AI mesterséges intelligencia 3D 3D nyomtató google glass internet net technikai forradalom

Alapjog lesz az internethez való hozzáférés (2024)

A megkérdezettek 79%-a úgy véli, hogy 2024-re a világ nagy részén stabil és rendszeres lesz az internethez való hozzáférés. A technikai óriások napról-napra újabb ötletekkel állnak elő, hogy elősegítsék az internettel nem rendelkezők online világba történő bekapcsolódását: a Facebook például drónokat alkalmaz, míg a Google óriási légballonokat az internet sugárzására a világ távoli részein.

Mesterséges intelligenciával (AI) alkalmazása a szellemi munkák terén

A mesterséges intelligencia már számos területen került alkalmazásra, beleértve a szellemi munka helyettesítést is. Még a legjobban fizetett és megbecsült szakmák, amilyen például az orvos, pénzügyi vezető vagy felső igazgató, jelentős mértékben automatizálhatóak bizonyos részfolyamatokat tekintve. És ez előbb-utóbb valószínűleg be is fog következni. A szakértők szerint az egyik legnagyobb fordulópont 2025-re várható, amikorra a vállalati ellenőrzések 30%-át mesterséges intelligencia segítségével fogják végezni. Továbbá 2026-ra már AI-gépek is „csatlakoznak” a vállalati igazgatótanácsokhoz, mivel képesek tárolni a régebbi tapasztalatok, sémák komplex egészét, és az alapján hozni megfelelő döntéseket.

A vezető nélküli autók számának növekedése

Az automatizált járművek nagy előnye, hogy jelentős mértékben képesek növelni a biztonságot, hatékonyabbak az üzemanyag-kibocsájtás csökkentésében, illetve új utakat nyitnak a szállítás, szállítmányozás területén. A szakértői vélemények szerint az USA-ban 10% lesz a vezető nélküli autók aránya még 2026 előtt.

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Miért nem kéne sokáig aludnunk hétvégén?

Ki ne szeretné kipihenni az egész heti rohanást a hétvége során, igaz? Szinte mindenki szeret pár órácskával többet aludni ilyenkor, hiszen sokkal több időnk van ilyesmire, mint hét közben. Ám van egy rossz hír a hétvégén néhány órával többet szunyókálók számára.                                                                                                                                                                                                                  

Gondolta volna, hogy ha néhány órával többet töltünk az álmok földjén hétvégente, akkor az hosszútávon káros hatással van a szervezetünkre? Többek között erre hívja fel a figyelmünket egy nemrégiben megjelent kutatás beszámolója.

A kutatócsoport 447 ember alvási mintázatát vette alapul, valamint az egészségügyi állapotukat értékelték, ami elsősorban a vércukor- és koleszterinszint változásának felmérését jelentette. A résztvevők nagy részének alvási mintázata hétvégére megváltozott, hiszen a legtöbben tovább maradtak fenn éjszaka, viszont nappal tovább is aludtak. Természetes dolog, nemde? Ám úgy néz ki, hogy ez a változás káros a szervezetünkre nézve. Ugyanis

minél nagyobb a különbség a hét közben és a hétvégén alvásra fordított óraszám között, annál nagyobb a valószínűsége a koleszterinek a trigliceridek (neutrális zsírok) növekedésének, amik pedig a szívbetegség előjelei hosszútávon

A jelenség hátterében egyébként az ún. szociális jet lag (időzónaváltás vagy eltolódás) jelensége áll, ami a cirkadián ritmussal van összefüggésben. A cirkadián ritmus a növények, állatok, gombák és egyes baktériumok biológiai aktivitásainak nappali és éjszakai összehangolásáért felelős, vagyis a napi biológiai órát jelenti. Ez habár beépített, úgy van „beállítva”, hogy a környezeti változásokhoz képes legyen alkalmazkodni. És ez történik akkor is, amikor picikét tovább szundítunk a hétvégén, ám – amint arra a vizsgálat rávilágít – ennek hosszú távú következményei károsak lehetnek egészségünkre nézve.

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek