Teszt: ismerje meg személyisége sötét oldalát

Mennyire manipulál okosan másokat? Megvárja-e a megfelelő alkalmat, hogy visszavághasson? Kerüli-e a veszélyes helyzeteket? Töltsd ki a BBC online tesztjét, hogy megtudd, mennyire aljas is a személyiséged!                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

gonosz gonoszság kvíz teszt

Pár napja a BBC a a szeretet ünnepével szellemével mit sem törődve egy személyiségteszttel ajándékozta meg követőit. Az angol nyelvű kvíz egy ötfokú skálán kell értékelnünk, hogy mennyire értünk egyet vagy sem a közölt állításokkal:

KVÍZ (kattintson)

Ám mielőtt összedőlne egy világ bennünk, és elkezdenénk szégyellni magunkat gonosz énünk végett, jobb ha tisztában vagyunk azzal is, hogy:

a teszt célja a szórakoztatás, az eredmények pedig nem minősülnek tudományosan megalapozottnak

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Genderkötél nyakadon, Kövér László szabadon

Már két napja, hogy Kövér László gender-őrületétől hangos az internet. De mi is az a gender? Mit is akar Kövér a magyar férfiaktól és nőktől? Tényleg a nők önmegvalósításának csúcsa a szülés? Mire gondolhatott a szerző?                                                                                                                                                                       

kövér lászló gender fidesz gender-őrület társadalmi nem nők szülés szüljél férfi nemek nemi szerepek nemek harcaA FIDESZ nemrég tartott tisztújító kongresszusa nagy meglepetéseket tartogatott, pláne ami Kövér László beszédét illeti. A magyar Országgyűlés elnökének beszéde rendkívül nagy felháborodást váltott ki az emberek, különösen a nők körében, ami elsősorban ezen soroknak köszönhető:

„nem akarjuk a gender-őrületet, azt szeretnénk, ha fiaink férfiak lehetnének, a nők pedig szülhetnének […] Azt szeretnénk, ha a lányaink az önmegvalósítás legnagyobb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk”

De mi az a gender, és hogy függ össze azzal, hogy a fiaink férfiak legyenek, illetve hogy az asszonyaink szüljenek? A lányaink önmegvalósításának csúcsa tényleg a gyerekszülés? Lássuk hát, hogy mire gondolhatott, és hogy mit mondott Kövér László.

Amiről Kövér László beszélt, a gender egy angol eredetű szó, melynek alapvető jelentése:

társadalmi nem.

Ennek lényege, hogy a biológiai nemre ráépül (vagy inkább rátelepül) egy viselkedésmód a szocializáció során, ami a különböző embereket nővé vagy férfivá teszi társadalmi értelemben. Tehát a gender nem más, mint a társadalmi elvárásoknak megfelelő vagy társadalom által elvárt szereprepertoár, amit a szocializációnk során sajátítunk el. Hogy világos legyen:

az, hogy mi van az ember lába között biológiailag determinált, ám az, hogy ehhez milyen viselkedésformák társulnak már társadalmi elvárás,

amit a felnőttek fokozatosan tanítanak meg, közvetítenek a felnövekvő gyermek felé. A lányokat rózsaszín ruhába öltöztetik, a fiúkat kékbe. A lányok babáznak, míg a fiúk autóval játszanak.. A lányok sírnak, vagy inkább sírhatnak, de a fiúknak azt nem szabad, mert „milyen katona lesz úgy belőlük?” Ezek társadalmi elvárások, sztereotípiák, minták, melyeknek megfelelően nevelik a szülők gyerekeiket, ami teljesen természetes folyamat.

A fentiekből tehát az következik, hogy a gender lényegében az, amit a társadalom elvár a két nem képviselőinek tagjaitól. Kövér ezt abban látja, hogy a férfiak maszkulin vonásokat öltenek magukra, a nők pedig utódot hoznak a világra, és ezt az önmegvalósításuk csúcsának tartják. Ám arról megfeledkezik, hogy

a társadalom által elvárt szerepek mindkét nem esetében folyamatosan változnak, átalakulnak.

kövér lászló gender fidesz gender-őrület társadalmi nem nők szülés szüljél férfi nemek nemi szerepek nemek harcaTény: a nők szülnek. Ez biológiailag meghatározott, ez az ő biológiai szerepük része, a férfi erre nem képes. Ám az, hogy ez az önmegvalósításuk csúcsa legyen, finom szólva is nevetséges, lenéző és divatjamúlt felfogás – nem véletlenül váltott ki közfelháborodást. A nő ugyanúgy dolgozik, alkot és tudományos tevékenységet folytat, mint a férfi, miért lenne hát a szülés az önmegvalósításának csúcsa?

Ami pedig a férfiakat illeti, érdekesség, hogy már a 70-es évektől kezdődően megjelenik egyfajta feminin férfiideál. Első hangzásra paradoxnak tűnhet, de éppen a maszkulin vonásain dolgozgató férfiegyedek által történik mindez. Tudniillik az, hogy egy férfi foglalkozik a testével mint olyannal, az egy feminin jegy, ami nagyon sokáig a nők privilégiuma volt. A férfi a társadalmi szerepének megfelelően nem foglalkozott a testével, nem dolgozott a testén, nem nézte az izma formáját, nagyságát, csak végezte a dolgát: dolgozott és gyereket nemzett. Ám ezen időszak elmúlt, ráadásul egy aféle szerepfelcserélődésről beszélhetünk. A társadalmi szerepek mindkét nem esetében megváltoztak.

Összegzésképpen: nem az a gender-őrület, hogy a nő – urambocsá – nem a szülésben látja az önmegvalósítását. Nem is az, ha elfogadjuk, hogy női és férfi (amit egyébként nem tudunk meg, hogy mi az elnök úr szerint) szerep megváltozott. Hanem az, hogy olyan társadalmi szerepeket akar valaki rákényszeríteni emberekre, ami már évtizedek óta nem aktuális, és még ennek hangot is ad. Zárszóként pedig álljon itt József Attila Klárisok című versrészletének Knausz Imre által aktualizált átirata:

Rózsa a holdudvaron,
aranyöv derekadon.
Genderkötél,
genderkötél nyakamon.

(A "nőktől rettegő feminin férfi" dalaiból)

A blog követése Facebookon.

1 Tovább

Íme a vonzó nők legfontosabb 6+1 külső jegye

Miután megnéztük, hogy mi az a legfőbb 8+1 külső tulajdonság, ami egy férfit vonzóvá tesz, lássuk, hogy mi a helyzet a másik nem képviselőinél. Érdekes hasonlóságok és lényeges különbségek a két nem vonzó külső jegyeinek megítélésében.                                                                                                                                                                                                                                                        

nő nők vonzó nő vonzó külső tulajdonságok női attraktivitás női szépség szép nő szépség derék-csípő

Azt már tudjuk, hogy mik azok a külső tulajdonságok, amelyek egy férfit leginkább vonzóvá tesznek a tudomány szerint. De mi a helyzet a nőknél? A kérdésre többek között a Business Insider videójából kaphatunk választ:

Elöljáróban annyit érdemes megjegyezni, hogy – tetszik vagy sem – a férfiak sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a külső tulajdonságoknak, mint a nők. Ennek egyszerű, evolúciós gyökerekre visszanyúló oka van, ami dióhéjban ekképp hangzik. A férfi a fajfenntartás szempontjából akkor a leghatékonyabb, ha minél több nőt termékenyít meg, így megsokszorozva génjei továbbélésének esélyét. Ezzel szemben a nő épp fordítva gondolkodik, ugyanis a biológiai tényezők miatt jóval nagyobb hátrányban van e téren, hiszen a maximális utódnemzés korlátozva van nála. Ennek következtében a nő célja egy olyan partner találása, aki hosszútávon gondoskodik az utód(ok)ról és róla, ezáltal pedig a belső tulajdonságok válnak mérvadóvá. Köznapibban:

a férfi szétszórja magvait, a nő pedig felneveli és gondozza az utódokat, így a leghatékonyabb a fajfenntartás

Persze az helyzet nem ilyen egyszerű, mert az ösztönös viselkedéshez még hozzájön egy-két dolog (pl. szokások, normák stb.) Viszont nem meglepő a videóban először elhangzó állítás, miszerint

a női attraktivitás a kacérságon (flörtön) és a szexen múlik, mert ezek nélkül nincs szaporodás,

ami ugyebár a férfi elsődleges céljai, küldetései közé sorolandó. De lássuk mik azok a külső jegyek, amik a legfontosabbak a férfiak számára, amikor megnéznek egy nőt.

nő nők vonzó nő vonzó külső tulajdonságok női attraktivitás női szépség szép nő szépség derék-csípő

1. Derék-csípő arány

Nem véletlen, hogy az évszázadok során a nők mindig próbáltak kedvező derék-csípő méretarányt „varázsolni” maguknak, például fűzők vagy csípő- és fenéktájon kipárnázott ruhák segítségével. A tudományos kutatások szerint

a legoptimálisabb, ha egy nő derék-csípő aránya minél közelebb van a 7:10 arányszámhoz.

Ennek oka, hogy ez a (homokóra) alak aktiválja az agynak azon területét, amely a férfi figyelméért és társas viselkedéséért felelős, azt az üzenetet küldve neki, hogy az érintett hölgy a szaporodásra leginkább alkalmas.

2. Magas hang

Érdekes, hogy míg a nők a külső jegyeknél a mélyebb férfihangot részesítik előnyben, addig ez a hölgyeknél épp fordítva van. Ennek az a magyarázata, hogy

a magasabb hang kisebb, míg a mélyebb nagyobb termetre utal, ami különféle előnyök és hátrányok forrása volt az évezredek során

(gondoljunk az állatvilágra, ahol a nőstény általában kisebb és kevésbé színes, hogy könnyebben el tudjon rejtőzni, mivel ő gondozza az utódokat). Érdekesség, hogy egy másik vizsgálat nem a magas hangot jelöli meg mint potenciálisan vonzó külső jegyet, hanem a miénkhez minél hasonlóbb hangszínt. Ez nem meglepő, hiszen számos dolog tekintetében a hasonló tulajdonságokkal rendelkező személyeket keressük.

3. Egészséges, hosszú, ápolt haj

A samponreklámokból már szinte mindenki számára ismertté vált, hogy milyen hajtípusok és hajproblémák léteznek. Annak okát viszont már kevesebben tudják, hogy miért fontos a minél ápoltabb és hosszabb haj. A válasz szimplán annyi, hogy

a hosszú és szép haj az egészség és termékenység jele.

nő nők vonzó nő vonzó külső tulajdonságok női attraktivitás női szépség szép nő szépség derék-csípő

4. Mosoly

Bizonyára minden olvasó tapasztalta már, hogy egy mosoly mennyire felvidíthatja az ember napját. És nemcsak erre alkalmas, hanem a férfiak figyelmének elnyerésére is, ugyanis

mert a mosoly bizalmat és stabilitást sugall, valamint a flört egyik alapeleme,

ami igen fontos a női attraktivitásnál, amint azt az elején láthattuk.További adalék a témához, hogy British Columbia Egyetem munkatársai azt találták, hogy a mosoly mellett lényegesek a fehér fogak is, mivel ezek az egészség szempontjából árulkodóak (bár a férfiak többsége nem mutatott különbséget a normál fehér és a vakítóan fehér fogak között). Érdekesség, hogy ugyanezen tanulmány szerint a nők már kevésbé szeretik a mosolygást – inkább a rezzenéstelen arcot részesítik előnyben.

5. Kevesebb smink

A természetesség vonzó a tudomány szerint is. Egy vizsgálat értelmében 

azok a nők vonzóbbak, akik kevesebb sminket visznek fel az arcukra

(pontosabban 40%-kal kevesebbet). Ennek okai egyelőre kevésbé ismeretesek, de könnyen elképzelhető, hogy a több smink gyanakvást indít el a férfiben a nő valódi adottságaira vonatkozóan, ezért lesz kevésbé vonzó.

6. Piros szín

Egy újabb ismerős tulajdonság, ami már a férfi külső jegyeinél is jelen volt. De hogy lehet, hogy mindkét nem számára vonzó a vörös? A férfiaknál szociális és biológiai okok egyaránt szerepet játszhatnak, és nincs ez másképp a nőknél sem, ugyanis

a vörös kihívó, felkelti a figyelmet, tehát a kacérság szempontjából rendkívül releváns, illetve a vörös a szexualitás szimbólumává vált a történelem során.

nő nők vonzó nő vonzó külső tulajdonságok női attraktivitás női szépség szép nő szépség derék-csípő

+1 Szemek

„A szem a lélek tükre” – szokták mondani. Ha ez nem is minden esetben igaz, tény, hogy minél nagyobb, annál vonzóbb egy női szempár, ugyanis a az őzikeszemek gyermeki ártatlanságot sugároznak. Ez pedig a védelem, a másik fél megvédésének evolúciós ösztönét váltja ki a férfiból, ezért lehet tehát vonzó.

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

12 szokás, amitől boldogabbak leszünk – tudományos alapon

Mindenki számára más jelenti a boldogságot. Egyesek számára iszonyatosan örömteli pillanatokat tud okozni egy tál pacalpörkölt, míg mások már csak a szó hallatán is viszolyognak. Ám van 12 szokás, amikről tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy örömtelibbé teszik a mindennapjainkat.                                                                                                                             

boldogság boldog ember happy mosoly öröm vidámság flow be happy 12 tény örömteli pszichológia

Mindannyian szeretnénk egy kicsit boldogabbak lenni. Ám hogy hogyan érhetjük mindezt el, azt már kevésbé világos. Persze számos életvezetési cikk és aforizma ad nekünk tanácsot a témában, de ezek többségében tudománytalan, szubjektív vélemény. Ám van 12 olyan tipp, tény, amely a tudományos vizsgálatokra alapozva segít a boldogságunk megtalálásában. Íme ezek a hozzájuk tartozó kutatásokkal együtt:

1. Szex

Valószínűleg mindenki tisztában van azzal, amit több kutatás is kimutatott, méghozzá hogy a szex boldogabbá teszi az embereket. Ám van egy bizonyos határszám, ami felett már nincs meg ezen plusz hozadéka. Egyes vizsgálatok szerint a heti egynél több szex nem ad semmiféle többletet a boldogság terén.

Forrás: Social, Psychological, and Personality Science

boldogság boldog ember happy mosoly öröm vidámság flow be happy 12 tény örömteli pszichológia


2. Állatok

„Minél több emberrel találkozom, annál jobban szeretem a kutyámat” – valahogy így szól az a szállóige, ami azért valljuk be, hogy nem alaptalan. Pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogyt több vizsgálat is bizonyította: a házi kedvenceikkel töltött idő boldogabbá tesz minket.

Forrás: Journal of Personality and Social Psychology, Aging & Mental Health

3. Lenyűgöző dolgok felfedezése

Egy kutatás azt mutatta ki, hogy a bámulatos dolgok növelik az emberek időérzékelését, alternatív döntéshozatalaikat, és nem utolsósorban a közérzete minőségét is javítják. Tehát próbáljunk meg minél több lélegzetelállító dolgot találni az életünkben!

Forrás: Psychological Science


4. Rendszeres testmozgás

Az egészségügyi szakemberek szinte mindig kiemelik a rendszeres mozgás pozitív hatását az egészségünkre nézve. De hogy függ össze ez a boldogsággal? Nos, a kutatások azt bizonyítják, hogy rendszeres testmozgás összefüggésben áll az alacsonyabb stressz- és depressziószinttel, ami hosszútávon a boldogságszint növekedésével jár. Tehát mozgás!

Forrás: U.S. Department of Health and Human Services, Current Opinion in Psychiatry , Anxiety and Depression Association of America


5. Természetben töltött idő

Köztudott, hogy az urbanizáció összefüggésben áll a mentálhigiénés betegségek számának a növekedésével, ám az a tudomány számára sem világos, hogy pontosan miért. Ami azonban bizonyos, hogy a természetben eltöltött időnek rendkívül pozitív hatása van a lelkiállapotunkra és a boldogságunkra nézve. Egy vizsgálat például azt mutatta ki, hogy egy városon kívüli 90 perces séta után a tesztalanyok arról számoltak be, hogy kevesebbet rágódnak a problémákon. Továbbá a neurális aktivitás szintje is csökkent az agyuk azon területén, ami elsősorban a mentális betegségekkel függ össze.

Forrás: PNAS, Journal of Health Psychology, Global Environmental Change

boldogság boldog ember happy mosoly öröm vidámság flow be happy 12 tény örömteli pszichológia

6. Mások segítése

Sokan vélik úgy, hogy a boldogság legfőbb forrása a pénz – ez nem meglepő. Az azonban már igen, hogy ebből kiindulva néhány kutató nagyjából azt bizonyította, hogy a másokra költött pénz sokkal jobban boldogít, mint a saját magunkra fordított összegek.

Forrás: Science

7. Zene

Azok az emberek, akik zenét hallgatnak és/vagy maguk is zenélnek valamilyen formában, boldogabbak, mint a zene iránt kevésbé fogékony embertársaik. Ez azzal magyarázható, hogy a zene erőteljes hatással van a szenzomotoros és a kognitív folyamatokon túl az érzelmeinkre is. Persze nem mindegy az sem, hogy milyen zenét választunk hangulatunk javítására.

Forrás: Annals of the New York Academy of Sciences, American Journal of Public Health

8. Mosoly

A mosolygásról több ízben is kimutatták, hogy növeli a jó közérzetet – nemcsak a miénket, hanem a környezetünkben lévőkét is (az viszont nem mindegy, hogy valódi-e a mosoly vagy sem). Mosolyogjunk tehát sokat!

Forrás: Biological Psychology

9. Igazi barátok és a velük eltöltött idő

Több kutatás is kimutatta már, hogy a boldogabb emberek egyik jellemzője, hogy tartalmas baráti kapcsolatokkal rendelkeznek. Ezen kívül pedig rendkívül fontos, hogy a barátaikkal együtt töltött időt személyesen élik meg. Nem a Facebook előtt ülve, nem telefonon keresztül, hanem élőben.

Forrás: PLoS One

boldogság boldog ember happy mosoly öröm vidámság flow be happy 12 tény örömteli pszichológia

10. Írás

No de nem akármit. Az emberek, akik leírják az érzéseiket, különösképpen a pozitívakat, sokkal boldogabbak. Úgyhogy ideje tollat ragadni és leírni például azt, hogy mennyire örülünk ennek az információnak!

Forrás: Clinical Psychology Review


11. Megbocsájtás

Ha valami fáj nekünk, akkor dühösek, szomorúak vagy éppen bosszúsak vagyunk, igazságtalannak érezzük a dolgot, egyszóval negatív érzelmekkel rendelkezünk. Ezeknek van egy olyan gonosz tulajdonságuk, hogy kiszorítják a pozitív érzelmeket, azaz meggátolják a boldogságunkat. Érdemes tehát megpróbálkozni a megbocsájtással, még ha nehezünkre esik is.

Forrás: Mayo Clinic

12. Megfelelő folyadékbevitel

Közismert tény, hogy a megfelelő vízfogyasztás rendkívül fontos a szervezetünk számára. Ám általában csak az egészségügyi szempontokat szoktak előkerülni a téma kapcsán, az örömteli élettel összefüggésben már ritkábban emlegetik a vízfogyasztás jelentőségét. Pedig még az enyhe dehidratáltság is képes morcossá tenni az embert, nemhogy egy nagyobb mértékű. Éppen ezért, ha elég vizet biztosítunk a szervezetünk számára, boldogabbak leszünk.

Forrás: British Journal of Nutrition


 

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

A boldogság tudománya: a boldogság képlete és 7 eleme

Mi a boldogság képlete? Az egyik bulvárlap tudni véli, ám nehogy higgyünk neki! Inkább nézzük meg, hogy mit mond a tudomány a boldogságról. Ceolhói és oravecznórai életbölcseletektől mentes boldogságposzt következik. Képlettel, tudományos megközelítéssel, valódi tényekkel.                                                                                                                                                                     

boldog boldogság flow Csíkszentmihályi happy öröm vidámságTegnap jelent meg egy cikk, mely azzal kecsegteti az olvasókat, hogy sikerült megfejteni azt a nagyjából az emberiséggel egyidős kérdést, hogy mi a boldogság kulcsa. Az iromány többek között azt javasolja nekünk, hogy együnk pulykát, és legyünk minimum 20 percet a szabadban, illetve közöl néhány olyan „tényt” (pl. hogy hol élnek a legboldogabb emberek), amikhez forrást nem rendel. Szóval hiteltelen és nem adja meg a boldogság képletét, bármennyire is szeretnénk. Ámde arra sarkall, hogy összeszedjünk néhány tudományos tényt a boldogságról.

Az első, hogy a képlet egyébként valóban létezik,

ám köszönőviszonyban sincs a cikkben közöltekkel. Brit idegtudósok felállítottak egy képletet (a kutatásról: itt), aminek segítségével nem kevesebb mint 18 ezer ember boldogságát tudták megjósolni. Mindezt úgy, hogy összehasonlították az események elvárt és valós kimenetelét. Íme a varázsképlet:

boldog boldogság flow Csíkszentmihályi happy öröm vidámságNe ijedjen meg, ha nem érti! A kutatás vezetője összefoglalta a lényeget, méghozzá, hogy

a boldogság nem annak függvénye, hogy a dolgok hogyan alakulnak, hanem hogy a vártnál jobban vagy rosszabbul.

Más megközelítést használt a magyar (erdélyi) származású Csíkszentmihályi Mihály (aki egyébként nevének kiejtését így magyarázza az amerikaiaknak: chiks send me high azaz 'csajok adjatok egy ötöst').

boldog boldogság flow Csíkszentmihályi happy öröm vidámság

Kutatásának alapját – a kérdőíves vizsgálatokon, interjúkon, teszteken túl – egy teljesen új módszer képezte, melynek neve Élményértékelő Mintavételi Eljárás. A vizsgált személyeket felszerelték egy elektromos személyhívóval (csipogóval), amiegy héten keresztül rendszertelen időközönként, átlagosan napi nyolcszor szólalt meg. Amikor ez megtörtént a tesztalany kitöltött egy rövid kérdőívet arról, mennyire érzi magát boldognak egy hétfokú skálán, mit csinál éppen, mire gondol. Csikszentmihályi azt találta, hogy

a boldogság alapja a flow, azaz a jelenség, amikor olyan mértékben feloldódunk egy tevékenységben,  hogy minden más jelentéktelenné válik mellette.

Ilyenkor az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán önmagáért. Nem számít semmi más, csakis az adott tevékenység. Csíkszentmihályi a flownak egyébként hét fő elemét, jellemzőjét is meghatározta, amik a következőek:

1. A cselekvés és a figyelem egybeolvadása

2.Világos célok és visszacsatolás

3. Felkészültséget igénylő feladat

4. Feladatra való összpontosítás

5. A kontroll paradoxona

6. Az éntudat elvesztése

7. Időérzék elvesztése

(Ezekről lásd bővebben: itt.)

(Folytatás következik...)

A blog követése Facebookon.

1 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek