Vízből jég 1 másodperc alatt: hogyan?

A nyári kánikula átvészelésének egyik alappillére a víz, kiváltképp ha az szilárd halmazállapotú, azaz jég. De hogyan változtathatjuk a vizet jéggé a másodperc töredéke alatt? Hogyan készül az instant jég? A titok nyitja a posztban.                                                                                                                          

                                                                                                                                               

víz jég tiszta víz fagyás hogyan? vizsprint kémia

Habár az időjárás elég változékony továbbra is, de azért egyértelműen közeledik a nyári kánikulák időszaka. Ilyenkor az emberek számtalan módon próbálják átvészelni a meleget. Az egyik fontos eszköz ebben a küzdelemben pedig nem más, mint a jég. Ám mi van akkor, ha éppen nincs elegendő mennyiségű jegünk vagy egyáltalán nem áll rendelkezésünkre egyetlen adag jégkocka sem. Hogyan lehetne nagyobb mennyiségű jeget varázsolni gyorsan?
Hát, például ahogy ezt az alábbi videóban teszik:

How to freeze water instantly
VIDEO: Ice, ice baby.
h

Lássuk, hogy mi is történik pontosan a videóban.

A titok nyitja a nagy tisztaságú víz, amiben nincs olyan részecske, ami elősegítené a kristályképződést.

Ezt némely iparágakban előszeretettel alkalmazzák. Például a gyógyszeriparban az egyes gyógyszergyártási technológiák nagy tisztaságú vizet (vízminőséget) igényelnek, akárcsak az elektronikai alkatrészgyártás egyes területei. Ha a

nagy tisztaságú  vizet fagyáspont alá hűtik, az nem szilárdul meg (túlhűtés).

Ennek oka, amiről már a fentiekben szó volt, nevezetesen hogy nincs meg az a kristály, amire rá tud épülni a többi. Éppen ezért van szükség valamiféle érdes felületre, amin keresztül el tud indulni a növekedése kristályszerkezetben. Ezt lesz a jég vagy éppen egy (pl. az ütés hatására kialakuló) góc. Így készült tehát az instant jég.

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Sose találná ki, hogyan festették ezeket a képeket

Nem is igazán a technika érdekes, hanem sokkal inkább a festékanyag. Olajfesték? Tempera? Vagy netalán pasztell? Egyik sem, ugyanis ennél egy sokkal izgalmasabb anyaggal dolgoznak ezek a fülöp-szigeteki művészek. Annyit segítségül, hogy köze van a Pasig nevű folyóhoz és annak állapotához.                                                                                                             

vizsprint szennyezett víz folyó festészet művészet manila festőművészet

Egészen elképesztő dolog inspirált egy csapat fülöp-szigeteki festőművészt az alkotásra. Nevezetesen a manilai szennyezett folyóvíz, amire nemcsak hogy felhívják a figyelmet az említett festők, hanem használják is azt. Ez az úgynevezett "piszkos akverell", amit az alábbi videóban alaposabban is szemügyre vehetünk:

These incredible watercolour paintings are made using dirty river water
VIDEO: Manila's rivers need help.
h

"Az első nehézség az volt, hogy először dolgoztam ilyen anyaggal, a második pedig ennek az anyagnak a szaga." - mesélte  JC Vargas, a 9 felkért művész egyike - "Bár a festékanyagot már fertőtlenítették, a szag még mindig jelen volt, így nagy kihívást jelentett számunkra ez a munka."

A fertőtlenítésre egyébként azért volt szükség, hogy elkerüljék a különböző bakteriális fertőzéseket, Ugyanis a Pasig folyó - ahonnan a festékanyag egy jelentős része származik és ahol a festményeken ábrázolt gyerekek és családok javarésze él - az egyik legszennyezettebb folyó a világon.

Az eladott festményekből származó bevételt stílusosan a manilai folyók, valamint az azok mentén élők helyzetének javítására fordítják.

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Milyen gyakran kell(ene) ágyneműt cserélnünk?

Gondolkodott már azon, hogy milyen időközönként lenne érdemes cserélnie az ágyneműjét? Minden bizonnyal néhányszor már megfordult a fejében. Megnyugtatásképp: jó eséllyel az Ön ágyneműje is gusztustalan, akárcsak mindenki másé. Hogy miért, kiderül a következő posztból.                                                                                                                                                                                    

ágy ágynemű hálószoba gusztustalan baktérium

Korábban már szó volt már a blogon, hogy milyen gusztustalan is a törülközőnk vagy épp a mobiltelefonunk, illetve hogy milyen sűrűn kellene ezeket tisztítani. Ezúttal az ágyneművel kapcsolatban nézzük meg ugyanezt, hasonlóan megdöbbentő tényeket közölve, mint korábban. Tudja meg, hogy miért is gusztustalan az ágyneműje, és hogy milyen gyakran kellene kimosnia azt.

Először is lássuk, hogy miért mondhatjuk, hogy nagy valószínűséggel nem túl bizalomgerjesztő az ön ágyneműje sem – legalábbis, ha közelebbről szemügyre vesszük. A kényelmetlen igazság a témáról, hogy

az ágyunk telis-tele van gombákkal, baktériumokkal, testi váladékokkal, földszármazékkal, bőrsejtekkel, pollennel és porral.

ágy ágynemű hálószoba gusztustalan baktérium

Más szóval: az ágyneműnk közelebbről nézve undorító. Nem hiszi? Íme néhány adat ezzel kapcsolatban. Egy átlag ember 26 gallon, azaz nagyjából 118 liter izzadtságot termel évente amíg az ágyában van. Ennek következtében az ágyunk az egyik legideálisabb hely a gombák szaporodására.

A poratkák szintén nagyon kedvelik az ágyunkat, és nem ritkán orrdugulást okoznak és/vagy súlyosbítják a meglévő allergiát. A legrosszabb helyzetben pedig azok az emberek vannak, akik az ágyukban esznek. Ugyanis az ételmaradékok rendkívül vonzóak a különféle bogarak számára, például a csótányok vagy a hangyák számára. De akkor milyen sűrűn is kellene kimosnunk az ágyneműnket? A szakértők szerint

körülbelül hetente kell ágyneműt cserélni ahhoz, hogy az említett elemeket a minimális szinten tartsuk.

Magukkal a párnákkal és takarókkal már más a helyzet, ezeket elég félévente kitisztítani. Szóval összeségében: irány a hálószoba, majd a mosógép!

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

 

0 Tovább

Mi az az első 1000 nap és miért fontos annyira?

Az ember élete során többtonnányi táplálékot fogyaszt el, ami alapvetően meghatározza a szervezete működését. A megfelelő táplálkozás fontosságára sok szakember hívta már fel a figyelmet, az utóbbi években pedig egyre nagyobb hangsúlyt kap mindez a fejlődés korai szakaszára vonatkoztatva. Mit lehet nagyon korán elrontani és ez milyen hatással lehet a szervezetre? Mi az az első 1000 nap és mik a leggyakoribb hibák ezzel kapcsolatban?

pályázat étel étkezés 1000 első 1000 nap baba terhesség kisgyermek táplálkozás bejutas

Az első 1000 nap nem más, mint az életünk legelső szakasza kezdve a megfoganásunktól két éves korunkig. Számszerűsítve: a terhesség első 270 napja, és a megszületésünktől számított első 730 nap adja ezt a bűvös számot. De miért is olyan fontos ez?

Az utóbbi években egyre nagyobb számú tudományos kutatás igazolta, hogy az anya és a gyermek táplálkozása az első 1000 napban többek között befolyásolja:

  • a későbbi elhízásra való hajlamot,
  • a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát,
  • a magas vérnyomás kialakulásának a kockázatát,
  • az érelmeszesedés kockázatát

Vagyis a jó génállomány önamagában nem elégséges, oda kell figyelni a táplálkozásra is. Nem véletlen indult számos kampány ennek tudatosítására. De vajon mi az a leglényegesebb néhány tényező, amire oda kell figyelnünk, és oda is tudunk figyelni a gyerekünk egészséges fejlődésének érdekében?

pályázat étel étkezés 1000 első 1000 nap baba terhesség kisgyermek táplálkozás bejutas

Kevesebb szénhidrát

Manapság nagyon gyakran – edzőktől, testépítőktől és kutatóktól egyaránt – hallani, hogy a szénhidrátfogyasztást mérsékelnünk kellene. Ez nem azt jelenti, hogy száműznünk kellene a szénhidráttartalmú ételeket – hiszen az egyik legfontosabb energiaforrásról beszélünk. Arról van itt szó, hogy

a különféle ételek különböző összetételben tartalmaznak szénhidrátot, fehérjét és zsírt. Úgy kell összeállítani a saját és a gyermekünk étrendjét, hogy ezek megfelelő arányban kerüljenek be a szervezetbe.

(Ehhez nagyszerű segítséget nyújt ez az oldal).

Ha nem így teszünk, akkor az elhízás mellett számos betegség kialakulásának (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség) az esélyét kockáztatjuk. Arról nem is szólva, hogy a gyerekkorban szülők által kialakított étrend nagyban meghatározza a későbbi étkezési szokásokat. „Anyuci főztje a legjobb” – ismerjük a történetet – és ez akkor is áll, ha nem éppen a legegészségesebben főz az anyukánk.

Érdemes még megjegyezni, hogy az egészséges nem feltétlen jelent szénhidrátszegényt, és fordítva is ugyanez a helyzet: a szénhidrát-csökkentett nem feltétlen egészséges. A méz vagy a különféle olajos magvak például kifejezetten egészségesek, ám magas a szénhidráttartalmuk. A diétás kóla meg gyakorlatilag nem tartalmaz szénhidrátot, ámde egyáltalán nem egészséges. Mindkét szempontot érdemes tehát mérlegelni, és nem árt odafigyelni a mennyiségre is.

pályázat étel étkezés 1000 első 1000 nap baba terhesség kisgyermek táplálkozás bejutas

Több D-vitamin

Bizonyára már sokan találkoztak azzal a jelenséggel, amikor a tél végére egyszerűen úgy érzik, hogy élni sincs kedvük. Ennek egyik legfőbb oka, hogy nem viszünk be kellő mennyiségű D-vitamint a szervezetünkbe. A magyar lakosság nagy részére igaz ez, aminek egyszerű az oka:

a D-vitamin fő forrása napsugárzás UVB-spektruma, viszont a téli és őszi időszakokban igen elenyésző napsugárzás ér minket, így más forrásokból (pl. táplálékkiegészítőkből) kell pótolnunk a hiányt.

Ez az első 1000 napra hatványozottan igaz, ugyanis a magzat esetében a D-vitamin szintje az anya D-vitamin-szintjével arányos. A csecsemőknél pedig még fontosabb a D-vitamin megfelelő pótlása, mivel – a közhiedelemmel ellentétben – az anyatej rendkívül kevés D-vitamint tartalmaz. Ez gyakorlatilag ugyanúgy valósulhat meg, mint a felnőtteknél: táplálékkiegészítőkkel. Ettől persze sokan ódzkodnak, annak ellenére, hogy a jó minőségű gyerekitalok és -tápszerek az eddigi tudományos vizsgálatok eredményei szerint nagyban hozzájárulnak a gyermekek egészséges fejlődéséhez.

És hogy miért olyan lényeges az előbb említett vitamint? Többek között azért, mert a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, szükséges a csontok és a fogak egészséges fejlődéséhez és fenntartásához, illetve az immunrendszer normál működéséhez is hozzájárul.

pályázat étel étkezés 1000 első 1000 nap baba terhesség kisgyermek táplálkozás bejutas

Több cink

A néphiedelem szerint a C-vitamin az, ami segít legyőzni a megfázást, illetve aminek segítségével meg is előzhetjük azt. Ám az igazság az, hogy a cink sokkal alkalmasabb erre (egy 2013-as vizsgálat például arra mutatott rá, hogy a cink lerövidíti a megfázás időtartamát, valamint enyhíti a kellemetlen tüneteket). No de a megfázás elkerülésénél vannak sokkal nemesebb feladatai is a cinknek – különösen az első 9 hónapban.

A cink a terhesség alatt egyrészt nélkülözhetetlen a hormontermelésben, másrészt kulcseleme a magzat növekedésének.

Arról nem is beszélve, hogy csökkenti a korszülés és a vetélés esélyét. Mindezek mellett nem véletlen, hogy a megfázás elkerülését is segíti: a cink alapvető szerepet játszik az immunrendszer működésében. És hogy miben található? Íme a legmagasabb cinktartalmú ételek 10-es listája.

pályázat étel étkezés 1000 első 1000 nap baba terhesség kisgyermek táplálkozás bejutas

Több vas

A vasról általában nem sokat tudnak az emberek, pedig annak kitüntetett szerepe van az ember életében. Egyfelől már a magzati kortól kezdve nélkülözhetetlen az egészséges növekedéshez, illetve a normál agyi működéshez. Másfelől a vasnak jelentős szerep jut a hemoglobinképződésben, ami pedig az oxigén- és szén-dioxid szállításának mozgatórugója. Hiánya esetén az előbbi feladatok nem teljesülnek maradéktalanul, azaz a vér kevesebb vért tud szállítani a vér. Ennek következménye lehet a fáradtság, a szédülés vagy éppen az izmok munkavégző képességének és a szellemi teljesítőképességnek a csökkenése. Súlyosabb esetben pedig meddőséghez, illetve a magzat fejlődési rendellenességéhez vezethet a vas hiánya.

pályázat étel étkezés 1000 első 1000 nap baba terhesség kisgyermek táplálkozás bejutas

A terhesség alatt az édesanyának nagyjából kétszer annyi vasra van szüksége, mint a terhesség előtti időszakban (ez nagyjából 15 gramm). A kisgyermeknek pedig nagyjából 6-8 grammra. Ez viszonylag sokféle étellel kivitelezhető: a bab, a lencse, a tojás, spenót, teljes kiőrlésű pékáruk, máj, (vörös)húsok mind-mind remek vasforrások (a legmagasabb vastartalmú 10 ételt itt láthatja). Persze ezek egy része csak később, a születéstől számított pár hónap elteltével adható, addig is hasonló a helyzet, mint a D-vitamin esetében.

pályázat étel étkezés 1000 első 1000 nap baba terhesség kisgyermek táplálkozás bejutas

http://1000tipp1000nap.hu/

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

A 21. század óvszere végre megérkezett

Bizonyára sokan jártak már úgy az olvasók közül, hogy szex közben kiszakadt az óvszerük. Egy ilyen élmény egy egész életre meghatározó lehet, akárcsak az, ha valaki számára kényelmetlen a gumihazsnálat. Ám ennek vége: nincs több kiszakadt gumi, nincs több bénázás a felvételnél, nincs több kényelmetlen együttlét. Hála egy svéd cégnek.

enesazegeszsegugy óvszer gumi elszakad a gumi kotton kondom gumióvszer lelohex

Egy szexuális aktus igazán meseszerű tud lenni, ha minden megfelelően működik. Ám ha nem, könnyen rémálommá válhat az együttlét. Ennek egyik nem is olyan ritka kiváltó oka, ha kiszakad az óvszer. Valószínűleg tisztában volt ezzel az egyik svéd szexuális segédeszközöket forgalmazó cég is, ugyanis nemrég jelentkeztek új termékükkel. A LELO egy olyan kondomot ígér vásárlóinak, amivel sokkal egyszerűbb és könnyebb megelőznünk a kellemetlen és veszélyes szexuális helyzeteket. A LELO HEX fantázianevű óvszerük ugyanis erősebb, sokkal nehezebben szakad, illetve egyértelműen kényelmesebb, mint a piacon lévő márkák. Íme, ő az:

enesazegeszsegugy óvszer gumi elszakad a gumi kotton kondom gumióvszer lelohex

Habár első ránézésre átlagos óvszernek tűnik, ha jobban megnézzük, látjuk, hogy nem véletlen az elnevezés: HEX. Közelről nyilvánvalóvá válik, hogy az elnevezés a hexagon 'hatszög' rövidített változata, hiszen a szóban forgó óvszer falán ez az alakzat található. És épp ez az, ami a fő különlegessége, de nem csupán esztétikai szempontból. Ez a fajta kialakítás ugyanis – mondja Filip Sedic, a LELO HEX megálmodója – lehetővé teszi, hogy ha nyomás éri az óvszert, akkor az hat irányba tudjon nyúlni - ezért nem szakad. Nézzék csak:

enesazegeszsegugy óvszer gumi elszakad a gumi kotton kondom gumióvszer lelohex

És akkor lássunk néhány adatot a HEX-ről:

  • egy 3 darabos csomag 9.90 dollár, azaz nagyjából 2800 forint.
  • egy 12-es csomag 19.90 dollár, tehát kb. 5500 Ft.
  • ez nagyjából 2,5-szer drágább, mint egy átlag óvszer. Ennek oka a speciális gyártási folyamat.
  • Itt rendelhető, fel kell iratkozni, még nagyjából 10 óra van hátra addig. Hajrá!

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

2 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek