Szex egy idegennel: 3 tudományos tény, amit nem tudott az alkalmi szexről

Szex egy általunk kevésbé ismert személlyel vagy egy teljesen idegennel? Egyesek még csak a gondolattól is undorodnak, míg mások rendszerint bonyolódnak egyéjszakás kalandokba. Ez eddig nem meglepő. Azonban van néhány olyan dolog, ami már annál a témát illetően. Milyen hatása van az alkalmi szexnek? Mennyi az esély rá, hogy komoly kapcsolat legyen belőle? Érdekességek az alkalmi szexről – tudományos alapon.

idegen szex alkalmi szex evolúciós pszichológia egyéjszakás szerelem férfi-nő

Kép forrása: http://lovelace-media.imgix.net/

Sokan ódzkodnak attól, hogy egy kevésbé ismert vagy egy teljesen idegen személlyel létesítsenek szexuális kapcsolatot. Ez persze érthető, hiszen sokak számára a szex egy nagyon bizalmas, intim dolog, amit képtelenek lennének egy számukra ismeretlen személlyel folytatni. Mások épp ellenkezőleg vannak ezzel: szinte lételemük az egyetlen éjszakára szóló intim együttlét. Vajon miért?

Az egyéjszakás kalandok ebben az évszakban különösen jellemzőek. Ennek oka, hogy a szexuális vágyért felelős hormonok (a dopamin és a szerotonin) szintje megemelkedik a napfény és a könnyedebb időtöltés hatására, ezáltal nyitottabbak leszünk a szexuális kalandokra. Ha egy ilyen élmény egy teljesen idegen személlyel történik, nem számít, hogy kik vagyunk valójában, ahogy a hibáink sem fontosak, és még igazi tétje sincs a dolognak. Mindezzel az emberek többnyire tisztában is vannak. Ám van három dolog, ami kevésbé ismert a téma kapcsán.

1. Egyeseknek kifejezetten jót tesz több dolog miatt is

Közismert, hogy egy jó szex – történjen az egy ismeretlennel vagy párunkkal – rendkívül pozitív élettani hatással bír. Azt is viszonylag sokan tudják, hogy egy idegennel folytatott szexuális aktus az önbizalomra is kedvezően hathat. Azonban van néhány kevésbé ismert pozitívuma is.

Egy Zhana Vrangalova nevű pszichológus által vezetett 2014-es vizsgálat arra mutatott rá, hogy

azok a személyek, akik az alkalmi szexre leginkább hajlamosak nagyobb önbecsüléssel, életörömmel és elégedettséggel rendelkeznek, a depresszió és a szorongás pedig jóval ritkább náluk.

Ezek az emberek általában extrovertáltak, impulzívak, attraktívak. Ja, és férfiak. Ám a lényeg a mi szempontunkból, hogy akik preferálják az alkalmi szexet, azok több pozitív hatással is számolhatnak. Ellenben azoknak, akiknek a viszonyulást negatív a dologhoz, jó eséllyel csalódás lesz, nem sok pozitívummal.

idegen szex alkalmi szex evolúciós pszichológia egyéjszakás szerelem férfi-nő

2. Az alkalmi szex gyakran hosszú távú kapcsolathoz vezet

Az idegenekkel folytatott szex egyik leginkább lényegi eleme, hogy nincs felelősség, elköteleződés, számadás és a többi. Akkor hogy mondhatnánk, hogy könnyen hosszú távú kapcsolathoz vezethet? A kérdésre a Colorado-i Egyetem antropológusa, Helen Fisher válaszol:

Fisher többek között azt mondja, hogy a megkérdezettei

arra a kérdésre, hogy „volt-e része olyan alkalmi szexben, ami hosszú távú kapcsolathoz vezetett?” 25-35%-a a nőknek és férfiaknak igennel válaszol. Vagyis az alkalmi szex sokszor valójában nem csak alkalmi.

Ennek oka a szakértő szerint, hogy a szex, a szerelem és a szeretet együtt működik, egymás kiváltói, mozgatórugói. Azaz az egyik, könnyen előhívhatja a másikat is, ezért is lehet veszélyes az alkalmi szex, ha az egyik fél nem tudja a helyén kezelni.

3. A nők és a férfiak szexuális bűntudata különbözik e téren (is)

A nők és a férfiak számos szituációban másképp gondolkodnak, viselkednek. Nincs ez másképp a a szexuális bűntudat területén sem, itt is több különbség van a nemek között. A közhiedelem úgy tartja, hogy a férfiak hajlamosabbak belebonyolódni egyéjszakás kalandokba, a nők kevésbé. Ez, ha evolúciósan nézzük, nem is meglepő, hiszen evolúciós gyökerekre vezethető vissza (erről itt). És vajon mi a helyzet azzal az izgalmas kérdéssel, hogy milyen különbségek vannak az érzelmi viszonyulás területén ebben a témában?

Egy 2013-as igen nagy volumenű kutatás érdekes eredményeket hozott az alkalmi kapcsolatokhoz való viszonyulást illetően. Ha dióhéjban akarjuk összefoglalni, akkor azt mondhatjuk, hogy

a férfiak sokkal jobban bánják, mint a nők, ha nem használnak ki egy alkalmi szexre való lehetőséget. A nők pedig ennek megfelelően sokkal jobban bánják, ha belemennek egy ilyen kalandba, nagyobb a bűntudatok ilyen téren.

idegen szex alkalmi szex evolúciós pszichológia egyéjszakás szerelem férfi-nő

Bővebben. A nők top3-as listája a szexuális bűntudatot illetően:

  1. A szüzesség nem megfelelő partnerrel való elvesztése (24%)
  2. Megcsalás (23%)
  3. A szexualitáshoz való túl gyors eljutás (20%)


A férfiaké ezzel szemben:

  1. Egy potenciális szexuális partner bátortalanságból adódó elvesztése (27%)
  2. A fiatalkori kalandok elmulasztása (23%)
  3. A független időszakok szexuális kihasználatlansága (19%)

Továbbá több nő (17%) érzett bűntudatot amiatt, hogy egy számára testileg nem vonzó partnerrel létesített szexuális viszonyt. Ugyanez az arány a férfiaknál csupán 10% volt. Érdekesség, hogy a vizsgálatba leszbikus, homoszexuális és biszexuális alanyokat is bevontak, és náluk is ugyanez a séma rajzolódott ki: a nők nagyobb arányban éreztek bűntudatot egy-egy alkalmi kapcsolat miatt. Hogy miért van ez így? Arra a kutatás vezetője, Martie Haselton válaszolt (ford.: sg.hu):

„A férfiaknak az evolúciós történetünkben minden kihagyott lehetőség egy szexuális kapcsolat létesítésére egy új partnerrel gyakorlatilag egy elszalasztott reprodukciós lehetőség – ami igen nagy veszteség evolúciós szempontból. A nőknek azonban a reprodukció sokkal nagyobb befektetést igényel minden egyes utód esetében, beleértve a terhesség kilenc hónapját, valamint a szoptatás várható további két évét. Az alkalmi szex következményei sokkal jelentősebbek a nőknél, mint a férfiak esetében”


 

A blog követése Facebookon.

5 Tovább

Miért izzad jobban másoknál?

Az izzadás egy teljesen természetes, ám sokszor nagyon kellemetlen biológiai folyamat. Pláne, ha az ember olyan típus, aki az átlagosnál jobban izzad. De mi áll ennek hátterében? Miért van az, hogy egyesek sokkal intenzívebben verejtékeznek, mint mások? Íme négy lehetséges magyarázat.                                                                                                                                                                                

izzadás testhő miért?

Itt a nyár, kánikula van, odafigyelünk a folyadékpótlásra, és: izzadunk. Ki-ki a maga módján, egyesek intenzívebben, míg mások kevésbé. Az izzadás a testhőmérsékletünk szabályozásának egy természetes eszköze: megóvja testünket attól, hogy az túlmelegedjen. De vajon miért van az, hogy különböző mértékben izzadunk? Íme 4 tudományos indok.

Here's why some people sweat more than others
Don't sweat it!
h

1. Nem

A férfiak rendszerint sokkal jobban izzadnak, mint a nők (ez azért érdekes, mert a nők rendelkeznek több verejtékmiriggyel). Persze ettől még a hölgyek is ugyanúgy fent tudják tartani az egészséges belső testhőmérsékletet, csupán a bőrük jóval hatékonyabban választja azt ki. Mindezek hátterében nagy valószínűséggel az áll, hogy a nők teste kevesebb vizet tartalmaz, mint a férfiaké.
 

2. Edzés

Minél többet edz valaki, minél jobb kondiban van, annál kevésbé hajlamos az izzadásra. Természetesen ez a két nemnél elkülönítve értendő, azaz az előző pont prioritást élvez. Vagyis, ha egy férfi rendszeresen edz, még akkor is többet fog izzadni, mint egy nő. Viszont két azonos neműnél az edzettebb fél fog kevésbé verejtékezni
 

3. Testsúly

Minél inkább túlsúlyos valaki, annál inkább verejtékezik. Ennek pofonegyszerű a magyarázata: a túlsúlyosaknak nagyobb testet kell lehűteniük. A tüdejük azonban nem nagyobb, mint egy átlagemberé, vagyis a „többlethőt” bőrön át kell eltávolítaniuk. Ráadásul a nagyobb testű embereknek több energiára van szüksége egy-egy aktuálisan végzett tevékenység végrehajtásához, ami pedig több hőt termel.

4. Genetika

A genetika is befolyásolja az izzadást. Nem egészen 3 százaléka a lakosságnak például fokozott izzadásban (hyperhidrosis) szenved, ami abnormális, nagy mennyiségű izzadtságtermelődést jelent az egész bőrfelületen vagy egyes testrészeken. Ennek ellentéte, amikor valaki képtelen izzadni (anhidrózis), ami egy genetikai mutáció eredménye, és még a fokozott izzadásnál is ritkábban fordul elő.

A blog követése Facebookon.

3 Tovább

Tudta? Így verik át a menekültplakátok

Egyszerű tippek és fortélyok következnek az idegengyűlölet kialakítására, fenntartására és gerjesztésére. A párizsi merényletet bevándorlók követték el? A bevándorlási válság kezdete óta több mint 300-an haltak meg terrortámadásban? És emelkedik a nők elleni zaklatások száma is? Lássuk, hogy vezetnek meg a kormányplakátok!                                                                                                                                                                                                                                                                                  

migráns kormány idegen bevándorlók fidesz MO hazugság hazudjhatudsz idegengyűlölet

Kép forrás: 444.hu

Pár napja jelentek meg a bevándorlással kapcsolatos népszavazást felvezető plakátok (pontosabban plakáttervek). Ezek a közpénzből elkészült demagóg üzenetek – melyek néhány napon belül felváltják a kormány korábbi üzeneteit – remekül illeszkednek a Fidesz csúcsra járatott kormányzati kommunikációjába, és nem mellesleg nagyszerűen segítik elő az idegengyűlölet további fokozódását. De lássuk, milyen lenyűgöző eszközöket vetnek be a kormányon lévők a választópolgárok urnákhoz való elcsalogatásához.

1. Balladai homály

„Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni” – hívja fel a figyelmünket az egyik plakát szövege. Félelmetes, nemde? Egy városnyi bevándorló, ráadásul illegális. No de mennyi az annyi? Mennyi az a városnyi? Pálházán például 1060 fő lakik, míg Szegeden több mint 160-szor annyi.

migráns kormány idegen bevándorlók fidesz MO hazugság hazudjhatudsz idegengyűlölet

Nagyon jó politikai-kommunikációs eszköz, amikor nem mondunk konkrétumokat, helyette homályosan fogalmazunk (természetesen a saját érdekünknek megfelelően). Az említett feliratnál például azon kívül, hogy nem tudjuk meg, mennyi az „egy városnyi”, nem világos az időtartam sem. Ennek a módszernek pedig az az előnye, hogy nehéz vele vitába szállni.

2. Látszatösszefüggések, hamis ok és okozat

Ha az érvelés azt sugallja, hogy mivel A-t B követi, B oka csakis A lehet, akkor az úgynevezett hamis ok és okozat nevezetű érvelési hibáról. A probléma, hogy csak azért, mert két eseménynek, adatnak van némi köze egymáshoz, még nem feltétlenül okozta az egyik a másikat. Bár a kormány nyilván másképp gondolja mindezt:

migráns kormány idegen bevándorlók fidesz MO hazugság hazudjhatudsz idegengyűlölet

Önmagában abból a tényből, hogy egyre több bevándorló kerül Európába, még egyáltalán nem következik, hogy ezek az emberek mind nőmolesztálók vagy terroristák (pláne nálunk). Ahhoz, hogy ilyen konklúziókat levonhassunk, jóval mélyrehatóbb vizsgálatra lenne szükség: nem elég csupán két eseményt időrendi sorrendbe állítani, majd abból sejtetni egy, a céljainknak kényelmesen megfelelő törvényszerűséget. (Emellett további adalék, hogy a fenti plakát üzenetének alátámasztására semmiféle statisztikai adatunk nincs).

3. Egyszerű, mezei hazugság

A harmadik kormányzati eszköz vagy módszer valószínűleg senkit sem lep meg. Ebben semmi újdonság nincs, már nyilván mindenki hozzászokott a tényhez, hogy a politikusok, a kormányzati szóvivők hazudnak, akár csak ezen plakátok szövegei. Lássunk egy példát:

migráns kormány idegen bevándorlók fidesz MO hazugság hazudjhatudsz idegengyűlölet2015. november, Párizs: 128 áldozat
2016. március, Brüsszel: 34 áldozat
2016. július, Nizza: 84 áldozat

Ez így összesen 246 halálos áldozatot jelent, ami természetesen rendkívül tragikus.

A probléma az egész plakátkampánnyal mindezeken túl, hogy mondanivalója és célja nem más, mint az abszolút, gátlástalan idegengyűlöletet magyar fejekbe történő bevésése. Ez szemmel láthatólag igen hatékonyan működik. Sajnos.

Képek forrása: kormany.hu

A blog követése Facebookon.

53 Tovább

Íme a készülék, ami biztosítja, hogy kellő mennyiségű vizet fogyasszon

A megfelelő folyadékpótlás nagyon fontos. Egy felnőttnek kb. 2-3 liter vízre van szüksége egy nap. Erre azonban nagyon sokan nem fektetnek kellő hangsúlyt, sok esetben azért, mert egész egyszerűen elfeledkeznek róla. Többek közt nekik készült a posztban bemutatott apró szerkezet.                                                                                                                                                                                               

vizsprint viz folyadék folyadékbevitel vízfogyasztás folyadékpótlás

A megfelelő vízfogyasztás számos pozitív élettani hatással jár, például segít a fogyásban vagy a a bőrünk szépségének a megőrzésében. A felnőttek számára javasolt folyadékbevitel 2 és 3 liter között mozog naponta, ám ezt a mennyiséget sokan meg sem közelítik. Ennek oka gyakran az, hogy az ember dolgozik, családdal vagy barátokkal van, minek következtében elfeledkezik a folyadékpótlásról. Számukra tökéletes megoldást jelenthet egy apró szerkezet, az Ulla.

Az Ulla egy dió nagyságú készülék, amit egy pánt segítségével rögzíthetünk a poharunkra, üvegünkre vagy amiből éppen iszunk. A szerkezet figyeli, hogy mennyi folyadékot iszunk meg, és ha ez nem elegendő, akkor figyelmeztet minket, hogy több folyadékra van szükségünk.

vizsprint viz folyadék folyadékbevitel vízfogyasztás folyadékpótlásAz Ulla működésének alapja a szenzorok, amelyek képesek nyomon követni a mozgást és a dőlést. A készülék az összes rezgést (pl. ha gépelünk vagy ha felállunk az asztalól) érzékeli, és ilyenkor egy lámpa kezd el villogni. Ez azt jelenti, hogy innunk kell. Ugyanez megtörténik 30 percenként is. Ha nem iszunk a határidő lejártáig, a fény villogni kezd, ha viszont ittunk – a dőlés érzékelés következtében – a lámpa kialszik.

A készüléket gyártó szlovén cég több vizsgálatot is végzett, amelyek eredménye az lett, hogy az Ulla-t használó személyek nagyjából 2-3 alkalommal isznak többször, mint akiknek nincs ilyen készülékük. Egy készülék egyébként 24.99 dollárba, azaz kb. 6850 forintba kerül, és a cég információ eddig több mint 100 ezer darab kelt el belőle.

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

1 Tovább

Vízből jég 1 másodperc alatt: hogyan?

A nyári kánikula átvészelésének egyik alappillére a víz, kiváltképp ha az szilárd halmazállapotú, azaz jég. De hogyan változtathatjuk a vizet jéggé a másodperc töredéke alatt? Hogyan készül az instant jég? A titok nyitja a posztban.                                                                                                                          

                                                                                                                                               

víz jég tiszta víz fagyás hogyan? vizsprint kémia

Habár az időjárás elég változékony továbbra is, de azért egyértelműen közeledik a nyári kánikulák időszaka. Ilyenkor az emberek számtalan módon próbálják átvészelni a meleget. Az egyik fontos eszköz ebben a küzdelemben pedig nem más, mint a jég. Ám mi van akkor, ha éppen nincs elegendő mennyiségű jegünk vagy egyáltalán nem áll rendelkezésünkre egyetlen adag jégkocka sem. Hogyan lehetne nagyobb mennyiségű jeget varázsolni gyorsan?
Hát, például ahogy ezt az alábbi videóban teszik:

How to freeze water instantly
VIDEO: Ice, ice baby.
h

Lássuk, hogy mi is történik pontosan a videóban.

A titok nyitja a nagy tisztaságú víz, amiben nincs olyan részecske, ami elősegítené a kristályképződést.

Ezt némely iparágakban előszeretettel alkalmazzák. Például a gyógyszeriparban az egyes gyógyszergyártási technológiák nagy tisztaságú vizet (vízminőséget) igényelnek, akárcsak az elektronikai alkatrészgyártás egyes területei. Ha a

nagy tisztaságú  vizet fagyáspont alá hűtik, az nem szilárdul meg (túlhűtés).

Ennek oka, amiről már a fentiekben szó volt, nevezetesen hogy nincs meg az a kristály, amire rá tud épülni a többi. Éppen ezért van szükség valamiféle érdes felületre, amin keresztül el tud indulni a növekedése kristályszerkezetben. Ezt lesz a jég vagy éppen egy (pl. az ütés hatására kialakuló) góc. Így készült tehát az instant jég.

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek