Képzeljünk a következő idézetekhez egy-egy képet, amin egy úriember vagy hölgy éppen valamilyen komoly sporttevékenységet folytat: „lefutottam 10 kilométert meló előtt”, „guggolás 120 kilóval”,„az edzés által vagyok önmagam, imádom csinálni”, „ <3 crossfit” Ismerős? Ha a Facebookon Ön is szokott ilyesmiket rendszeresen posztolni, akkor sajnos van egy rossz hírünk.

bukás lebukás nárcizmus nárcisztikus FB Facebook edzés

„20 kilométert futottam meló előtt” – egy ilyen kiírás a Facebookon lehet motiváló is, de sok esetben sokkal inkább idegesítő. Felmerül ugyanis a tipikus kérdés (ami sok más poszt esetében is): „vajon mi a fenének írta ki?”. Valószínűleg ez merülhetett fel egy angol kutatócsoportban is.

A londoni Brunel University munkatársai arra keresték a választ, hogy miért osztanak meg emberek rendszeresen az edzésükről szóló képeket. Nos, az eredmény nem túl hízelgő ezen személyek számára, ugyanis a vizsgálatból az derült ki, hogy

az edzéseiket – legyen az futás vagy súlyzós edzés – rendszerint megosztó emberek általában nárcisztikusak.

A nárcisztikus személyek felnagyított énképpel és önbecsüléssel rendelkeznek. Szebbnek, okosabbnak és általában véve sokkal fontosabbnak tartják magukat a többi embernél, mindemellett úgy vélik, hogy különleges bánásmódot és figyelmet érdemelnek. Ezen felül rendszerint megkövetelik a csodálatot, ám viszonozni nem akarják, aminek legfőbb oka, hogy önzőek és az empatikus képességeikkel problémáik vannak (A nárcizmusról bővebben itt és itt).

bukás lebukás nárcizmus nárcisztikus FB Facebook edzés

 

„A nárcisztikus személyek edzéssel kapcsolatos posztjai frekventáltabbak, amik motivációs hátterében a Facebookról származó figyelem és értékesség látszata áll”

–  mondjákt a kutatók. Azonban a nagy számú kedvelések, még egyáltalán nem jelentik azt, hogy mindenki ténylegesen kedveli az ilyen jellegű a posztokat. Az egyik kutató, Tara Marshal például hozzáteszi, hogy

habár a visszajelzések azt sugallják, hogy az efféle nárcisztikus kérkedés megtérül (mivel a pozitív visszacsatolások száma magas), valójában könnyen meglehet, hogy a barátok udvariasságból, támogatólag kedvelik az adott posztot, miközben titkon utáljak, és igen egoistának tartják ezeket.

bukás lebukás nárcizmus nárcisztikus FB Facebook edzés

 

Szóval érdemes lehet a fényképezésre és a posztolásra fordított időt magára az edzésre fordítani. Jó eséllyel a barátaink is hálásak lesznek érte.

 

A blog követése Facebookon.