Azt mindenki tudja, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás káros. De mi számít rendszeresnek? Mi az a mennyiség, ami még belefér és mi az ami már nem? És ha már számok: hányféle betegséggel van összefüggésben az alkoholfogyasztás? Továbbá melyik italban van van a legkevesebb kalória, ha egyáltalán van ilyen? Kiderül.                                                                                                                                

Azt szinte mindenki tudja, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás mennyire káros a szervezetünkre. Azt viszont már kevesebben, hogy pontosan mit és hogyan okoz. Ugyanígy, azzal is kevesen vannak tisztában, hogy mekkora mennyiség az, ami még belefér, és mekkora az, ami már nem. Pedig vannak pontos számok többek között erre vonatkozóan is. Elöljáróban nézzünk néhány számszerűsített adatot a téma kapcsán:

  • 2016-ban az Egyesült Királyságban 7327 alkohollal kapcsolatos haláleset fordult elő
  • A statisztikák szerint 2017-ben a magyar lakosság 10-15% számított alkoholistának
  • A szakemberek szerint az alkoholfogyasztás nem kevesebb mint 60 különféle betegséget okozhat
  • Az emberek nagyjából egyharmada a még egészségesnek számító mennyiségnél többet fogyaszt szerte a világon.
  • A heti maximálisan javasolt alkoholmennyiség14 egység – hogy ez mit takar, kiderül a továbbiakban.

Milyen hatása van a hosszú távú alkoholfogyasztásnak az egészségre?

A hosszabb ideig tartó mértéktelen alkoholfogyasztás több mint 60 különféle betegséget okozhat, többek között száj-, torok-, gyomor-, máj- és mellrákot, magas vérnyomást, májzsugorodást, valamint depressziót. Ezeken kívül tönkreteheti a szívet, hasnyálmirigyet és az agyat is, illetve gyengítheti az immunrendszert és a csontokat.

Hogy hogyan?Jóllehet, a máj képes méregteleníteni a szervezetet a káros anyagoktól, ám az alkohol emésztése tönkreteszi a májsejteket, ami gyulladáshoz, hegesedéshez, zsíros májbetegséghez, hepatitishez és zsugorodás vezethet. Sőt, az alkohol felgyorsítja a szívverést, ami hatással van arra, hogy hogyan pumpálja a szíve a vért a testébe. Ha valaki rendszeresen iszik, akkor megemelkedik a vérnyomása, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Az alkohol és a kalóriák

A fentieken kívül az alkoholfogyasztás egy másik jellemző velejárója az elhízás. Ennek oka, hogy az alkohol nagyon sok kalóriát tartalmaz, ami súlygyarapodáshoz vezethet. Példának okáért: 3 dl bor vagy egy korsó sör kb. 200 kalóriát tartalmaz, ami nagyjából azonos egy fél hamburger kalóriamennyiségével. Vagyis nagyjából 3 üveg borral már lefedjük az egy napra szükséges kalóriamennyiséget. Persze lehetne sok-sok más alkoholt hozni példának, hiszen mindegyiknek nagyon magas a kalóriatartalma, ahogy ez az alábbi nagyon szemléletesen látszik (1 oz = 29,5 mililiter):

Nyilván az alkoholok között is vannak olyanok, amelyek kevésbé és amelyek igencsak bővelkednek a kalóriákban. Ha 1dl egységet veszünk, akkor az almaborok (36-40 kcal) és a világos sörök (38-40 kcal) számítanak a leginkább „diétásnak”, a likőrök (300-350 kcal) pedig a legkevésbé. Ez azonban nyilvánvalóan csalóka, hiszen ez előbbi italokból sokkal nagyobb mennyiséget szoktunk fogyasztani, mint az utóbbiakból. A klasszikus tömény italok (gin, vodka, whiskey, rum, pálinka) fogyasztásával sem járunk jobban (200-250 kcal-t tartalmaznak), ahogy a boréval sem (80-85 kcal), habár ez utóbbi kisebb mennyiségben jótékony hatással bír a szervezetünkre. És ezzel el is jutottunk a legfőbb kérdéshez: mi számít soknak?

Mennyi az annyi?

Többféle vélemény is van ezzel kapcsolatosan, de a jelenlegi irányelvek szerint nem lenne szabad 14 egységnyi alkoholnál többet inni egy héten – méghozzá legalább két szünnappal. Hogy pontosan mit jelet az 1 egység?

Egy egységnyi alkohol nagyjából 25ml whiskynek, 1 pohár (190 ml) sörnek vagy 3/4 pohár (175ml) bornak felel meg.

  • Ez tehát azt jelenti, hogy tömény szeszes italokból maximum 6 feles,
  • borból nagyjából 3 üveg (0,75 l),
  • míg sörből 5-6 korsó fogyasztható egy héten.

Lényeges kiemelni, hogy az előbbiek a maximum értékeket jelölik, vagyis ezek még távol állnak az egészségesnek számító mennyiségektől. Még egészségesnek ezen mennyiségeknek nagyjából a fele mondható, de talán a legegészségesebb, ha az ember nem vagy csak ritkán iszik alkoholt.

(Ha kíváncsi, hogy alkohol hatására milyenné típusú személyiség, akkor töltse ki a tudományos alapú tesztet ezzel kapcsolatban.

Források
Terra L. Fazzino et. al. (2017): Heavy Drinking in Young Adulthood Increases Risk of Transitioning to Obesity. American Journal of Preventine Medicine, vol. 53:
169–175.
Web1


 

A blog követése Facebookon.