A szelfik már évek óta egyre nagyobb teret hódítanak, és egyesek életének olyannyira szerves részét képezik, hogy még egy temetés sem szabhat gátat egy-egy ilyen fotó elkészítésének. De mennyire számít tiszteletlenségnek egy temetésen készült szelfi? Íme egy szakértő válasza és magyarázata a jelenségre.                                                                                                                       

gyász gyászmunka temetés selfie szelfi #funeral

Kép forrása: http://selfiesatfunerals.tumblr.com/

Egy szerettünk elvesztésének a feldolgozása közel sem egyszerű feladat, a gyász akár egy egész életen át tarthat. Maga a temetés sem egy kellemes élmény, bár úgy tűnik, hogy egyesek – elsősorban a fiatal generáció tagjai – kevésbé hívei a hagyományos, sírva gyászoló búcsúnak. Ők egy egészen meglepő módját választják a temetésen való részvétnyilvánításnak: szelfit (selfie), azaz önmagukról készített képet készítenek a telefonjukkal (egy angliai felmérés szerint pl. Angliában a megkérdezettek 1/3-a készített már temetésen ilyen fotót). Tiszteletlenség ez? Vagy csupán egy modern megnyilvánulása a gyász folyamatának?

Egyrészt vizsgálhatjuk a kérdést a protokoll felől nézve. Ha így teszünk, akkor a válasz egyértelmű és világos:

egy temetésen készült önarckép kimondottan illetlenség protokoll szempontjából.

gyász gyászmunka temetés selfie szelfi #funeralMásrészről viszont, ha nem a protokoll aspektusából vizsgáljuk a jelenséget, könnyebben megérthetjük azt. Mark Taubert, a palliatíív kezelésekkel foglalkozó orvos azt mondja, hogy itt

valójában nem tiszteletlenségről, hanem sokkal inkább afféle gyászmunkáról, a gyász folyamatának egyfajta megnyilvánulásáról van szó.

A halál tényével szembesülni rendkívül félelmetes és nyomasztó, éppen ezért elkeseredetten keresünk minden lehetséges kapaszkodót, ami bizonyítja, hogy élünk. Ilyen az ivás, a drogok, a szex vagy épp a selfie. Vagyis egy temetésen készített önarckép, amit később az illető felrak egy közösségi oldalra, tulajdonképpen a gyász enyhítésének egyik megvalósulása.

Forrás Techinsider

A blog követése Facebookon.