Egyszerű tippek és fortélyok következnek az idegengyűlölet kialakítására, fenntartására és gerjesztésére. A párizsi merényletet bevándorlók követték el? A bevándorlási válság kezdete óta több mint 300-an haltak meg terrortámadásban? És emelkedik a nők elleni zaklatások száma is? Lássuk, hogy vezetnek meg a kormányplakátok!                                                                                                                                                                                                                                                                                  

migráns kormány idegen bevándorlók fidesz MO hazugság hazudjhatudsz idegengyűlölet

Kép forrás: 444.hu

Pár napja jelentek meg a bevándorlással kapcsolatos népszavazást felvezető plakátok (pontosabban plakáttervek). Ezek a közpénzből elkészült demagóg üzenetek – melyek néhány napon belül felváltják a kormány korábbi üzeneteit – remekül illeszkednek a Fidesz csúcsra járatott kormányzati kommunikációjába, és nem mellesleg nagyszerűen segítik elő az idegengyűlölet további fokozódását. De lássuk, milyen lenyűgöző eszközöket vetnek be a kormányon lévők a választópolgárok urnákhoz való elcsalogatásához.

1. Balladai homály

„Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni” – hívja fel a figyelmünket az egyik plakát szövege. Félelmetes, nemde? Egy városnyi bevándorló, ráadásul illegális. No de mennyi az annyi? Mennyi az a városnyi? Pálházán például 1060 fő lakik, míg Szegeden több mint 160-szor annyi.

migráns kormány idegen bevándorlók fidesz MO hazugság hazudjhatudsz idegengyűlölet

Nagyon jó politikai-kommunikációs eszköz, amikor nem mondunk konkrétumokat, helyette homályosan fogalmazunk (természetesen a saját érdekünknek megfelelően). Az említett feliratnál például azon kívül, hogy nem tudjuk meg, mennyi az „egy városnyi”, nem világos az időtartam sem. Ennek a módszernek pedig az az előnye, hogy nehéz vele vitába szállni.

2. Látszatösszefüggések, hamis ok és okozat

Ha az érvelés azt sugallja, hogy mivel A-t B követi, B oka csakis A lehet, akkor az úgynevezett hamis ok és okozat nevezetű érvelési hibáról. A probléma, hogy csak azért, mert két eseménynek, adatnak van némi köze egymáshoz, még nem feltétlenül okozta az egyik a másikat. Bár a kormány nyilván másképp gondolja mindezt:

migráns kormány idegen bevándorlók fidesz MO hazugság hazudjhatudsz idegengyűlölet

Önmagában abból a tényből, hogy egyre több bevándorló kerül Európába, még egyáltalán nem következik, hogy ezek az emberek mind nőmolesztálók vagy terroristák (pláne nálunk). Ahhoz, hogy ilyen konklúziókat levonhassunk, jóval mélyrehatóbb vizsgálatra lenne szükség: nem elég csupán két eseményt időrendi sorrendbe állítani, majd abból sejtetni egy, a céljainknak kényelmesen megfelelő törvényszerűséget. (Emellett további adalék, hogy a fenti plakát üzenetének alátámasztására semmiféle statisztikai adatunk nincs).

3. Egyszerű, mezei hazugság

A harmadik kormányzati eszköz vagy módszer valószínűleg senkit sem lep meg. Ebben semmi újdonság nincs, már nyilván mindenki hozzászokott a tényhez, hogy a politikusok, a kormányzati szóvivők hazudnak, akár csak ezen plakátok szövegei. Lássunk egy példát:

migráns kormány idegen bevándorlók fidesz MO hazugság hazudjhatudsz idegengyűlölet2015. november, Párizs: 128 áldozat
2016. március, Brüsszel: 34 áldozat
2016. július, Nizza: 84 áldozat

Ez így összesen 246 halálos áldozatot jelent, ami természetesen rendkívül tragikus.

A probléma az egész plakátkampánnyal mindezeken túl, hogy mondanivalója és célja nem más, mint az abszolút, gátlástalan idegengyűlöletet magyar fejekbe történő bevésése. Ez szemmel láthatólag igen hatékonyan működik. Sajnos.

Képek forrása: kormany.hu

A blog követése Facebookon.