Kegyetlenül hatásos videó arról, milyennek látja a gyerek részeg szüleit

Mivel lassan 1 millió alkoholista országa leszünk, nem árt néha egy kicsit elgondolkodnunk a saját alkoholfogyasztási szokásainkon. Különösképpen akkor, ha szülők vagyunk. Ehhez érdemes egy borzalmasan hatásos videót megnéznünk, valamint megismerkednünk a részeg emberek legfőbb típusaival. Ön tudja, hogy melyikbe tartozik?                                                                        

részeg alkohol alkoholista részegség ital italozás részegség típusai

Nemrégiben volt szó itt a blogon arról, hogy miért leszünk lassacskán 1 millió alkoholista országa. Zacher Gábor a szóban forgó interjúban arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországnak nincs megfelelő alkoholstratégiája. Azt viszont nem részletezte a szakember, hogy ez a stratégia mit kellene, hogy magában foglaljon. Mindenesetre egy ehhez hasonló videó nem rossz kiindulópont:

A videó nem csupán azért érdekes, mert hatásosan mutatja be a gyerek szemszögéből a szülői részegséget. Ha jobban megfigyeljük, akkor elkülöníthetünk háromféle „részegszülő-típust”, nevezetesen:

1. A zombi (nyúl, zombi és a csuklyás alak a videóban)

2. A nevetséges (a bohóc)

3. Az agresszív (a télapó és a harisnyamaszkos)

Ez persze csak egy szubjektív osztályozás, tudományos szempontból más alapon határozták meg a részeg embertípusokat. A Missouri-Columbia Egyetem kutatói például négyféle csoportot különítettek el tanulmányukban 5 dimenzió – az extrovertáltság, a barátságosság, a lelkiismeretesség, az érzelmi stabilitás és az értelem (intellektus) – mentén. Ezek a következők:

1. Hemingway

A kalandos életű író, Ernest Hemingway híres volt arról, hogy nagyon nagy mennyiségű alkoholt tudott elfogyasztani – méghozzá anélkül, hogy különösebben részeg lett volna. Az ebbe a típusba tartozó emberek – ahogy Hemingway – nem változnak túlzottan az említett dimenziók tekintetében alkohol hatására: önmaguk maradnak még ha isznak is.

részeg alkohol alkoholista részegség ital italozás részegség típusai

2. Mary Poppins

Az ebbe a típusba tartozók – akik általában hölgyek – hasonlóan viselkednek, mint az előző csoport tagjai. A lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás és az intellektus nem változik jelentős mértékben a józan állapothoz képest, viszont az extrovertáltság növekszik. Tehát ezek az emberek ittasan is megőrzik a barátságosságukat, ugyanúgy figyelnek a másikra – legfeljebb kicsit oldottabbak, mint józanon.

részeg alkohol alkoholista részegség ital italozás részegség típusai

3. Mr. Hyde

Mr. Hyde a skót regényíró, Stevenson regényének alakja, aki jó szándékú orvos, Dr. Jekyll gonosz metamorfózisa. Innen nem nehéz kitalálni, hogy az ebbe a csoportba tartozó emberek is a Jekylléhez hasonló átváltozáson mennek keresztül: egyszerűen kifordulnak magukból az alkohol hatására, lelkiismeretességük és barátságosságuk csökken. Vagyis jellemzően a részegen agresszív és balhés személyek alkotják ezt a kategóriát.

részeg alkohol alkoholista részegség ital italozás részegség típusai

4. Nutty Professzor

A bölcsek kövére c. filmben Nutty professzor egy kémiai anyag hatására visszahúzódó, szerény tudósból egy nagyképű, harsány figurává változik át. Az ide tartozó részegekkel is hasonló a helyzet: józanul visszahúzódó, introvertált emberek képezik ezt a csoportot, akik az alkoholtól harsányakká és igen extrovertáltakká válnak. Ám a Mr Hyde-típussal ellentétben nem lesznek agresszívak, csupán az extrovertáltságuk nő.

részeg alkohol alkoholista részegség ital italozás részegség típusai

És Ön melyikbe típusba tartozik?

A blog követése Facebookon.

1 Tovább

Miért leszünk 1 millió alkoholista országa?

Pár napja a vezető hírek között szerepel Zacher Gábor baljóslatú kijelentése, hogy pár éven belül 1 millióra nőhet Magyarország alkoholistáinak száma. Az ország legismertebb toxikológusának valószínűleg igaza is van, hisz tény, hogy rengetegen küzdenek alkoholproblémákkal idehaza. De mi állhat ennek a hátterében? Szegénység? Lélektani tényezők? Média?

alkohol Zacher Gábor alkoholista alkoholizmus ivás nagyivó részegség

A jelenlegi 800 ezerről (amiből 550 ezer hímnemű) 1 millióra nőhet az alkoholisták száma Magyarországon, mivel „olyan utánpótlás-nevelés van, hogy a Puskás Ferenc Akadémia ahhoz képest kutya füle” – mondta Zacher Gábor az M1 vasárnap reggeli műsorában. Azt is hozzátette, hogy

„nagyjából olyan 2,5 millió a nagyivóknak a száma”

illetve, hogy:

„nem a mennyiségtől válik valaki alkoholistává, hanem hogy mennyire épül bele ez valójában az életébe”

Vagyis nem az elfogyasztott alkoholmennyiség a probléma, hanem a szokássá vált alkoholfogyasztás. Az mindegy – ahogy a szakember szavaiból is kiderül –, hogy ez pár sör, egy pohár bor vagy tekintélyesebb mennyiségű tömény. De miért válhat szokássá az ivás egy ember életében?

Az egyik lehetséges magyarázatot sokan a szegénységben látják. Tény, hogy az alkoholizmus számos esetben szegénységgel is társul, ám több szakember, például Elekes Zsuzsanna úgy véli, hogy

a szegénység önmagában nem vezet alkoholizmushoz,

ugyanis nem a valós anyagi helyzet, hanem sokkal inkább a vélt, szubjektív vélekedés a saját anyagi helyzetről, ill. a megfosztottságérzet mutat összefüggést az alkoholizálással.

Ezzel némileg összefüggésben Kardos György vegyészmérnök arra következtetésre jutott, hogy az alkoholt fogyasztók csak egy része lesz rendszeres ivó, mégpedig

társas-lélektani okokból.

Harmadik lehetőségként okolhatjuk a médiát (mint oly sok másért). Többen például Tibi atya oldalával kapcsolták össze valamilyen módon Zacher kijelentését, amire az „atya” reagált is. Többek között ezt írja (Zacher véleményével végig teljes mértékben egyetértve):

„a listán nálunk előrébb lévő Ukrajnában, Fehéroroszországban vagy Oroszországban nincs Tibi atya, akkor miért isznak az emberek? Sőt tovább megyek: 2010-ben is a világ élbolyába tartoztunk, mégsem hirdette az atya a poénjait”

alkohol Zacher Gábor alkoholista alkoholizmus ivás nagyivó részegség

Az érvelés helytálló olyan szempontból, hogy valóban értelmetlen egyetlen médiumot kipécézni és hibáztatni. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a médiának milyen nagy a társadalomra gyakorolt hatása van.

Ha a társadalom általánosságban azt az üzenetet kapja, hogy az alkoholfogyasztás teljesen normális, akkor az emberek egy jelentős része legitimnek fogja érezni, hogy ő is iszik.

Tehát nem az a baj, hogy egyes oldalak humorosan közelítik meg a témát, hanem hogy ezáltal az ivás mint pozitív jelenség jelenik meg úgy, hogy a negatívumok és a veszélyek háttérbe szorulnak. Ez persze abból is adódik, amit Zacher mond, hogy Magyarországnak nincs alkoholstratégiája, ami mindenképp magában kellene, hogy foglalja a média szerepét, hatását. Például ilyen és ehhez hasonló videók segítségével a másik, negatív oldal is erősödhetne:

Összességében tehát nem nevezhetünk ki egyértelműen egyetlen tényezőt az alkoholizmus legfőbb okaként, ám tény, hogy a fentiekben felsoroltak mind-mind kisebb-nagyobb mértékben hozzájárulnak az alkoholizmus meglétéhez és növekedéséhez. Természetesen ez a probléma már ősidők óta fennáll és valószínűleg fenn is fog maradni az idők végezetéig. Ám attól még az nem törvényszerű, hogy ne próbáljuk meg legalább valamelyest fékezni, csökkenteni a probléma mértékét.

A blog követése Facebookon.

3 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek