Mivel lassan 1 millió alkoholista országa leszünk, nem árt néha egy kicsit elgondolkodnunk a saját alkoholfogyasztási szokásainkon. Különösképpen akkor, ha szülők vagyunk. Ehhez érdemes egy borzalmasan hatásos videót megnéznünk, valamint megismerkednünk a részeg emberek legfőbb típusaival. Ön tudja, hogy melyikbe tartozik?                                                                        

részeg alkohol alkoholista részegség ital italozás részegség típusai

Nemrégiben volt szó itt a blogon arról, hogy miért leszünk lassacskán 1 millió alkoholista országa. Zacher Gábor a szóban forgó interjúban arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországnak nincs megfelelő alkoholstratégiája. Azt viszont nem részletezte a szakember, hogy ez a stratégia mit kellene, hogy magában foglaljon. Mindenesetre egy ehhez hasonló videó nem rossz kiindulópont:

A videó nem csupán azért érdekes, mert hatásosan mutatja be a gyerek szemszögéből a szülői részegséget. Ha jobban megfigyeljük, akkor elkülöníthetünk háromféle „részegszülő-típust”, nevezetesen:

1. A zombi (nyúl, zombi és a csuklyás alak a videóban)

2. A nevetséges (a bohóc)

3. Az agresszív (a télapó és a harisnyamaszkos)

Ez persze csak egy szubjektív osztályozás, tudományos szempontból más alapon határozták meg a részeg embertípusokat. A Missouri-Columbia Egyetem kutatói például négyféle csoportot különítettek el tanulmányukban 5 dimenzió – az extrovertáltság, a barátságosság, a lelkiismeretesség, az érzelmi stabilitás és az értelem (intellektus) – mentén. Ezek a következők:

1. Hemingway

A kalandos életű író, Ernest Hemingway híres volt arról, hogy nagyon nagy mennyiségű alkoholt tudott elfogyasztani – méghozzá anélkül, hogy különösebben részeg lett volna. Az ebbe a típusba tartozó emberek – ahogy Hemingway – nem változnak túlzottan az említett dimenziók tekintetében alkohol hatására: önmaguk maradnak még ha isznak is.

részeg alkohol alkoholista részegség ital italozás részegség típusai

2. Mary Poppins

Az ebbe a típusba tartozók – akik általában hölgyek – hasonlóan viselkednek, mint az előző csoport tagjai. A lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás és az intellektus nem változik jelentős mértékben a józan állapothoz képest, viszont az extrovertáltság növekszik. Tehát ezek az emberek ittasan is megőrzik a barátságosságukat, ugyanúgy figyelnek a másikra – legfeljebb kicsit oldottabbak, mint józanon.

részeg alkohol alkoholista részegség ital italozás részegség típusai

3. Mr. Hyde

Mr. Hyde a skót regényíró, Stevenson regényének alakja, aki jó szándékú orvos, Dr. Jekyll gonosz metamorfózisa. Innen nem nehéz kitalálni, hogy az ebbe a csoportba tartozó emberek is a Jekylléhez hasonló átváltozáson mennek keresztül: egyszerűen kifordulnak magukból az alkohol hatására, lelkiismeretességük és barátságosságuk csökken. Vagyis jellemzően a részegen agresszív és balhés személyek alkotják ezt a kategóriát.

részeg alkohol alkoholista részegség ital italozás részegség típusai

4. Nutty Professzor

A bölcsek kövére c. filmben Nutty professzor egy kémiai anyag hatására visszahúzódó, szerény tudósból egy nagyképű, harsány figurává változik át. Az ide tartozó részegekkel is hasonló a helyzet: józanul visszahúzódó, introvertált emberek képezik ezt a csoportot, akik az alkoholtól harsányakká és igen extrovertáltakká válnak. Ám a Mr Hyde-típussal ellentétben nem lesznek agresszívak, csupán az extrovertáltságuk nő.

részeg alkohol alkoholista részegség ital italozás részegség típusai

És Ön melyikbe típusba tartozik?

A blog követése Facebookon.