Mindenki másképp egyforma - úgy érzem, tartozom némi magyarázattal a címet és egyáltalán a blog létjogosultságát illetően. A cím esetében egyszerű a dolog, de ami a blog létét illeti...az már egy keményebb dió. Közéleti eseményeken keresztül bemutatni, hogy  - a rengeteg különbözőségünk ellenére - tulajdonképpen mind ugyanolyanok vagyunk. Furcsa vállalkozás lesz.

pszichológia miért mindenki másképp egyforma

Mindenki másképp egyforma?

Miértek

Bizonyára többeknek ismerősen cseng Mérő László, magyar matematikus-pszichológus neve. Az egyik legérdekesebb és legszórakoztatóbb könyve a Mindenki másképp egyforma címet viseli, vagyis a blog innen kölcsönözte nevét. Ám Mérővel ellentétben én nem (csak) a racionalitás pszichológiájával vagy a játékelmélettel foglalkozom. Sokkal inkább az emberek furcsa, megdöbbentő, felháborító vagy éppen érthetetlennek tűnő viselkedéseinek a pszichológiai hátterét szeretném az olvasó elé tárni. Mindehhez pedig nem átallok köznapi eseményeket, búlvárhíreket vagy cikkeket segítségül hívni.

"Ha valami nem racionális, abból nem következik, hogy irracionális, vagyis ésszerűtlen" - írja Mérő az említett munkájában. És mi van, ha valami irracionális? Hát, akkor meg nem biztos, hogy nincs racionális magyarázat a háttérben.

1928-ban egy amerikai szekta több mint 900 tagja tömeges öngyilkosságot követett el vezetőjük parancsára. 1933. és 1945. között a náci németek ártatlan emberek millióit végezték ki. Nemrég terroristák több mint 120 embert öltek meg Párizsban. Miért történtek és történhettek meg ezek az események? Mi áll a hátterükben? Könnyű ezen elkövetőkre azt mondani, hogy elmebetegek, gonoszak, torz személyiségek. De mi vajon mások vagyunk? Mi másképpen cselekednénk hasonló körülmények között?

Ezekre a kérdésekre próbál választ adni a Mindenki másképp egyforma blog, mindezt tudományos tényeket hívva segítségül, hogy jobban megérthessük, miért egyforma mindenki – csak éppen másképp.