Ki ne szeretné kipihenni az egész heti rohanást a hétvége során, igaz? Szinte mindenki szeret pár órácskával többet aludni ilyenkor, hiszen sokkal több időnk van ilyesmire, mint hét közben. Ám van egy rossz hír a hétvégén néhány órával többet szunyókálók számára.                                                                                                                                                                                                                  

Gondolta volna, hogy ha néhány órával többet töltünk az álmok földjén hétvégente, akkor az hosszútávon káros hatással van a szervezetünkre? Többek között erre hívja fel a figyelmünket egy nemrégiben megjelent kutatás beszámolója.

A kutatócsoport 447 ember alvási mintázatát vette alapul, valamint az egészségügyi állapotukat értékelték, ami elsősorban a vércukor- és koleszterinszint változásának felmérését jelentette. A résztvevők nagy részének alvási mintázata hétvégére megváltozott, hiszen a legtöbben tovább maradtak fenn éjszaka, viszont nappal tovább is aludtak. Természetes dolog, nemde? Ám úgy néz ki, hogy ez a változás káros a szervezetünkre nézve. Ugyanis

minél nagyobb a különbség a hét közben és a hétvégén alvásra fordított óraszám között, annál nagyobb a valószínűsége a koleszterinek a trigliceridek (neutrális zsírok) növekedésének, amik pedig a szívbetegség előjelei hosszútávon

A jelenség hátterében egyébként az ún. szociális jet lag (időzónaváltás vagy eltolódás) jelensége áll, ami a cirkadián ritmussal van összefüggésben. A cirkadián ritmus a növények, állatok, gombák és egyes baktériumok biológiai aktivitásainak nappali és éjszakai összehangolásáért felelős, vagyis a napi biológiai órát jelenti. Ez habár beépített, úgy van „beállítva”, hogy a környezeti változásokhoz képes legyen alkalmazkodni. És ez történik akkor is, amikor picikét tovább szundítunk a hétvégén, ám – amint arra a vizsgálat rávilágít – ennek hosszú távú következményei károsak lehetnek egészségünkre nézve.

A blog követése Facebookon.