Felesleges lenne bármit is írni, valószínűleg ez a legdurvább optikai illúzió, amit valaha is látott. Az anamorfikus illúzió csúcsa videón – némi magyarázattal, plusz egy nagyon híres festménnyel.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

optikai optikai csalódás optikai illúzió illúzió da vinci szem holbein követekNagyjából egy hete jelent meg a Youtube-on egy videó, amely egy olyan optikai csalódást tár elénk, amit ritkán látni, és ami alapján igencsak megkérdőjelezhetjük az észlelésünk határait.

A jelenség neve anamorfikus illúzió, aminek lényege, hogy egy torzított perspektívát szükséges alkalmaznunk ahhoz, hogy „helyreállítsuk” a képészlelést. Vagyis, ha élőben tekintené meg valaki azt, amit a videón lát, azonnal tudná, hogy ez csupán egy papírdarab.

De ne higgyük, hogy a módszer újkeletű. A festészetben anamorfózisnak hívják azokat a felismerhetetlenné torzított képeket, melyek csakis egy speciális látószögből értelmezhetőek. Ezt általában Leonardo da Vinci nevéhez kötjük, azaz már a 15. században megjelenik ez a fajta optikai illúzió, jóllehet nem ilyen magas szinten:

optikai optikai csalódás optikai illúzió illúzió da vinci szem holbein követek

Leonardo da Vinci anamorfikus „szeme” (Forrás: petermerlincane.files.wordpress.com)

A leghíresebb anamorfózis egyébként Holbein Követek című képén található. Kitalálja, hogy mi van a két férfi lába előtt?optikai optikai csalódás optikai illúzió illúzió da vinci szem holbein követek

Igen, ez bizony egy koponya:

optikai optikai csalódás optikai illúzió illúzió da vinci szem holbein követek

A blog követése Facebookon.