Szeretnél okosabbnak látszani az új esztendőben? Íme hat tipp hozzá, melyekről tudományos vizsgálatokkal állapították meg, hogy intelligensebb, okosabb külsőt kölcsönöznek használójuknak.                                                                                                                                                                                                           

IQ okos intelligencia okosnak tűnni intelligensnek tűnni IQ látszat IQ és külső okosság

Forrás: jezebel.com

1. Használjuk a középső nevünk kezdőbetűjét

Furcsának tűnhet, de a kutatások arra mutattak rá, hogy a középső nevünk kezdőbetűjének használata pozitívan befolyásolja a megítélésünket. Azok az emberek ugyanis, akik kiírják a ezt az egyetlen kis betűt, jobb megítélés alá esnek szociális státuszukat és intelligenciájukat tekintve.

IQ okos intelligencia okosnak tűnni intelligensnek tűnni IQ látszat IQ és külső okosság

2. Vegyük fel a szemkontaktust

A szemkontaktusról eddig is tudtuk, hogy fontos, ám azt kevésbé sejtettük, hogy az IQ megítélésénél is szerepet kap. Ha valakinek a szemébe nézünk miközben beszélünk vele, akkor az szintén hozzájárul ahhoz, hogy okosabbnak érzékeljenek minket.

3. Figyeljünk arra, hogy mit iszunk

Azt is kimutatták már, hogy – nem meglepő módon – azok az emberek, akik alkoholos itallal a kezükben mászkálnak, kevésbé tűnnek intelligensnek. Még akkor is, ha ez az ital például egy jó bor, ami ugyebár kevésbé megvetendő, mint mondjuk egy pohár kevert. Éppen ezért érdemes az olyan italokat választani, amikről nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy alkoholtartalmúak-e vagy sem (pl. jó választás lehet ilyen szempontból a vodka szódával vagy naranccsal). No meg persze odafigyelni, hogy ne vigyük túlzásba az alkoholfogyasztást.

IQ okos intelligencia okosnak tűnni intelligensnek tűnni IQ látszat IQ és külső okosság

4. Használjunk grafikont

A vizsgálatok eredményei és a hétköznapi tapasztalatok is egyaránt azt támasztják alá, hogy az emberek könnyebben vagy jobban elhisznek bármit, ha az tudományos alapúnak tűnik. Klasszikus példa erre a grafikonok használata, amivel jól tudjuk, hogy állandóan megtévesztenek (vagy legalábbis próbálnak megtéveszteni) minket. Ebből kifolyólag a grafikonok használata sem egy utolsó szempont az okos mivoltunk látszatának megteremtéséhez, fenntartásához.

5. Viseljünk szemüveget

Nem újdonság, hogy a szemüveg viseletét igen gyakran a tudományossággal, tudással hozzuk összefüggésbe. Erre több tanulmány is rávilágít. Ezek azt mondják, hogy azoknál az embereknél, akik szemüveget hordanak magasabb IQ-ra és kompetensségre asszociálunk – pusztán a szemüveg miatt.

IQ okos intelligencia okosnak tűnni intelligensnek tűnni IQ látszat IQ és külső okosság

6. Kerüljük a nagy szavakat, használjunk egyszerű nyelvet

Első ránézésre talán meglepőnek tűnik a listánk utolsó pontja, de a helyzet az, hogy a nagy szavak, idegen kifejezések vagy szakkifejezések használata épp az ellenkező hatást válthatja ki, mint amit szeretnék. Ennek oka, hogy azok az emberek, akik nem pontosan vagy nem a helyzetnek megfelelően használják ezeket, sokkal butábbnak tűnnek. A tanulság tehát, hogy csak akkor használjuk az efféle kifejezéseket, ha biztosak vagyunk a jelentésükben.

Hogy honnan tudjuk mindezt? Ebből a nagyon stílusos tudományos videóból:

A blog követése Facebookon.