Kerüli az edzőtermet? A nap egy jelentős részét pihenéssel tölti? Szívesen tölti a szabadidejét (látszólagos) semmittevéssel? Nos, ezentúl nem kell magyarázkodnia és szégyenkeznie emiatt. Egy új kutatás értelmében ugyanis összefüggés van a lustaság és a magasabb intelligencia között.                                                                                                                                                                           

IQ intelligencia lustaság szabadsag gondolkodás

Habár az intelligenciának többféle típusa van, a hagyományos értelemben általában az ember „okosságát” és logikai gondolkodását értjük alatta. Ezt a tulajdonságunkat látszólag növelhetjük is, rögtön hatféleképpen. Egy új vizsgálat eredményei pedig még egy érdekes adalékot szolgáltatnak a témakörhöz.

A Florida Gulf Coast University kutatói a következőre jutottak egy, az intelligencia és a lustaság összefüggéseit vizsgáló kutatásban:

a magasabb intelligenciával rendelkező emberek lustábbak(nak tűnnek), mint az alacsonyabb IQ-val rendelkezők.

Pontosabban, azok a személyek, akiknek magasabb az IQ-juk, hajlamosabbak az unatkozásra és több időt fordítanak a gondolkodásra, ami ugyebár azt a látszatot kelti, hogy semmit sem csinálnak. Természetesen ez csak kívülről tűnik így, valójában aktív szellemi munkát végeznek. A másik oldalról megközelítve: a fizikailag aktív személyek könnyebben lefoglalják magukat fizikai tevékenységgel (pl. sporttal, edzéssel), ha unatkoznak, így elkerülik a magasabb szintű gondolkodást.

IQ intelligencia lustaság szabadsag gondolkodás

Az említett kutatásban egyetemi hallgatók vettek részt, akiknek első körben egy pszichológiai tesztet kellett kitölteniük. Ebben különböző állításokról kellett eldönteniük, hogy mennyire értenek velük egyet magukra vonatkoztatva (pl. „nagyon szeretem az olyan feladatot, amelyben új megoldásokat alkalmazása szükséges” vagy „annyira gondolkodom keményen, amennyire éppen muszáj”).

A teszt alapján két csoportra osztották a résztvevőket: „gondolkodókra” és „nem gondolkodókra”. Ezt követően egy szerkezetet szereltek fel rájuk, ami a fizikai aktivitást mérte egy héten keresztül. Az eredmény pedig az lett, hogy az első csoport sokkal kevésbé volt aktív fizikailag, mint a második a hét első öt napján, ellenben a hétvégén nem volt különbség a két csoport között. Ennek miértjére a kutatók nem tudtak választ adni (ám azt elismerték, hogy elég kicsi volt a minta, így messzemenő következtetéseket nem szabad levonni).

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.