Közismert tény, hogy az emberek egy jelentős része úgy véli , hogy a boldog emberek tovább élnek. De vajon mi a tudomány álláspontja? Bizonyított tény vagy csak egyszerű tévhit, hogy a boldog emberek tovább élnek? Egy nemrég megjelent kutatás eredményeiből választ kapunk.                                                                                                                                                                                                  

boldogság happy élet boldogság és hosszú élet hossz élet titka

Happy :) (forrás: http://www.loried.net/)

Gyakran mondjuk, gondoljuk, hogy a boldog emberek tovább élnek, mint boldogtalan társaik. Ám nagyon úgy néz ki, hogy ez csupán egy tévhit, ugyanis egy nemrég publikált kutatás eredményei nem éppen ezt támasztják alá.

Egy brit kutatócsoport egy nagyszabású nyomon követéses vizsgálat keretein belül közel 1 millió brit nőről gyűjtött adatokat egy évtizeden keresztül. Ezek többek között a nők egészségügyi állapotára, közérzetére, betegségeire, illetve egyes esetekben a halálukra vonatkoztak. A kutatás egyik nem várt eredménye pedig, hogy

a boldogtalan nők nem élnek kevesebb ideig.

Amikor a kutatók a vizsgálat során elhalálozott nők boldogságszintjét nézték, nem találtak szignifikáns különbséget a boldog és boldogtalan alanyok elhalálozási arányában. Ez azért érdekes, mert a korábbi kutatások épp az ellenkező eredményre jutottak. Egy idei kutatás például azt találta, hogy a boldogtalan emberek 14%-kal nagyobb eséllyel halnak meg a kutatás időtartama alatt, mint azok, akik nagyon boldognak tartják magukat.

Ám felmerül egy probléma az előbb említett kutatási eredményekkel. Nevezetesen az, hogy nem lehet eldönteni, hogy a boldogság implikálja az egészséget vagy a rossz egészség vezet a boldogtalansághoz. Nem véletlen, hogy a Carnegie Mellon Egyettem professzora, Baruch Fischhoff a témával kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy a boldogság egy nagyon ingoványos terület, éppen ezért minden boldogsággal kapcsolatos eredményt érdemes fenntartásokkal kezeleni.

Mindenesetre – ellentétes kutatási eredmények ide vagy oda – egy valamire nem árt figyelnünk. Ha hosszabb lesz az életünk a boldogságtól, ha nem, tény, hogy a boldogság az egyik, ha nem a legfontosabb dolog az ember életében. Ugyanis

a boldogság az egyetlen olyan dolog, amelyet önmagáért keresünk, minden más célunk – a hatalmi törekvésektől kezdve a szépségen át egészen az anyagi jólétig – a boldogságnak van alárendelve.

Zárásképp ide kívánkozik Abraham Lincoln gondolata: „a végén majd nem az számít, hogy mennyi éved volt az életedben, hanem hogy mennyi élet volt az éveidben”.

A blog követése Facebookon.