Bizalom, szex, anyagi biztonság – órákig lehetne sorolni, hogy mik azok a dolgok, amik fontosak egy párkapcsolatban. A Harvard Egyetem egyik pszichológusa viszont egy dolgot kiemel az összes ilyen dolog közül a kutatások alapján. Kitalálja, hogy mi lehet ez?                                                                                                                                                                                                           

szerelem párkapcsolat tipp csernus értékelés boldogság boldog

A jól működő, tartós és boldog párkapcsolat köztudottan ritka. Hogy miért? Többek között azért, mert az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a kapcsolatot ápolni és gondozni kell, és minden nap tenni érte. Csernus Imre például egy virághoz hasonlítja a párkapcsolatot, amit a két fél közösen ültet – csak aztán általában az egyik azt hiszi, hogy a másik gondozza, a másik pedig, hogy az egyik. Daniel Shapiro, tárgyalástechnikai szakember ezzel a gondolattal kapcsolatban fogalmazta meg az egyik, ha nem a legfontosabb dolgot a témával kapcsolatban. Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy

a leglényegesebb dolog a párkapcsolatban az értékelés.

A pedagógiában és a pszichológiában értékelésnek tekinthető mindenféle visszajelzés, visszacsatolás (legyen az verbális vagy nonverbális) a másik fél irányába. Így tehát maga a figyelem, az hogy meghallgatom a másik felet, részét képezi a boldog párkapcsolatnak. Ahogy az is, hogy elismerem és értékelem az illetőt.

szerelem párkapcsolat tipp csernus értékelés boldogság boldog

Ha például az egyik fél elmeséli, hogy ez és ez történt a munkahelyen – hívja fel a figyelmet Shapiro – nagyon nem mindegy, hogy hogyan reagálunk. Elkezdünk beszélni arról, hogy mi mit csináltam, elintézzük egy „tök jó”-val vagy miután meghallgattuk elismerő, dicsérő szavakat intézünk a partner felé? A kutatások azt mutatják, hogy

az értékelés hiánya az évek alatt egyre inkább tönkreteszi a kapcsolatot.

De hogyan értékeljük a másikat? Az egyik lényeges kritérium, hogy először is próbáljuk meg mindig megtalálni a jó dolgokat benne, koncentráljunk az értékeire vagy az adott szituációban előkerülő értékeire. A másik fontos dolog, hogy ne intézzük el egy-egy sablonos „ügyes vagy” vagy „ez nagyon jó” megnyilvánulással. Kérdezzünk és dicsérjünk változatosan!

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.