Az, hogy milyen a vonzó férfi, nehezen megválaszolható, hiszen mindenki számára más-más dolgok fontosak. Persze vannak olyan tulajdonságok, amik a nők jelentős része az attraktivitás elengedhetetlen feltételeként tart számon. Ilyen például a humor, a jó megjelenés vagy a határozottság. De van, ami talán még ezeknél is fontosabb – legalábbis egy új kutatás erről számol be.

férfi vonzó férfi altruizmus önző önzetlen evolúciós pszichológia ösztön

Kép forrása: businessinsider.com

Ha nőket kérdezünk meg arról, hogy milyen tulajdonságai vannak egy vonzó férfinak, akkor a humor, az intelligencia és a jó megjelenés szinte biztosan említésre kerül. Ezek mind-mind nagyon fontos jegyek, de egy új tanulmány szerint van egy olyan dolog, ami ugyanilyen vagy talán még nagyobb jelentőséggel bír. Ez azért különösen érdekes, mert ezt csak ritkán kerül említésre meg, amikor egy férfi vonzóságáról van szó.

Minderre a Evolutionary Psychology c. folyóiratban publikált tanulmány hívja fel a figyelmet. A kutatók 202 nőt vontak be a vizsgálatba, akiknek különböző tulajdonságok kombinációjával ellátott férfiakról kellett megítélniük, hogy mennyire vonzóak. Az eredmény az lett, hogy

a nők nagyon fontosnak tartják az altruizmust, azaz az önzetlenséget a férfiaknál, ha hosszú távú kapcsolatban gondolkodnak,

viszont

az önző férfiak a vonzóbbak számukra, ha egyéjszakás kalandról, alkalmi szexről van szó.

Hogy miért? A válaszhoz egyrészt az evolúciós pszichológia felől kell közelítenünk. Azért lesz vonzó szexuálisan az önző férfi, és kevésbé az önzetlen, mert ő alkalmasabb a túlélésre, ami ugyebár evolúciós szempontból elég nagy előny. Azért alkalmasabb, mert az önzetlen viselkedés kockázatosabb, kevésbé hatékony, egész egyszerűen túl nagy teret biztosít az ellenfeleknek, a konkurens hímeknek. Így ösztönösen az önzőbb partner alkalmasabb fajfenntartásra, a gének továbbörökítésére.

férfi vonzó férfi altruizmus önző önzetlen evolúciós pszichológia ösztön

Azonban, ha hosszú távú kapcsolatban gondolkodunk, az altruizmus azért lesz fontos, mert az számos pozitívummal kecsegtet a másik fél szemszögéből nézve. Az ilyen embereket ugyanis megbízhatóbbnak, nagyobb biztonságot nyújtónak gondoljuk, nem utolsósorban a saját érdekeinket szem előtt tartónak.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a humor vagy a jó megjelenés ne lenne éppolyan fontos, hiszen sok-sok tulajdonság mérlegelése alapján döntjük el valakiről, hogy vonzó-e vagy sem. Még akkor is, ha ezzel nem is vagyunk sokszor tisztában. Úgyhogy nem kell a kevésbé altruista férfiaknak sem elkeseredniük: kompenzálhatnak számos dologgal.

A blog követése Facebookon.