Szex egy általunk kevésbé ismert személlyel vagy egy teljesen idegennel? Egyesek még csak a gondolattól is undorodnak, míg mások rendszerint bonyolódnak egyéjszakás kalandokba. Ez eddig nem meglepő. Azonban van néhány olyan dolog, ami már annál a témát illetően. Milyen hatása van az alkalmi szexnek? Mennyi az esély rá, hogy komoly kapcsolat legyen belőle? Érdekességek az alkalmi szexről – tudományos alapon.

idegen szex alkalmi szex evolúciós pszichológia egyéjszakás szerelem férfi-nő

Kép forrása: http://lovelace-media.imgix.net/

Sokan ódzkodnak attól, hogy egy kevésbé ismert vagy egy teljesen idegen személlyel létesítsenek szexuális kapcsolatot. Ez persze érthető, hiszen sokak számára a szex egy nagyon bizalmas, intim dolog, amit képtelenek lennének egy számukra ismeretlen személlyel folytatni. Mások épp ellenkezőleg vannak ezzel: szinte lételemük az egyetlen éjszakára szóló intim együttlét. Vajon miért?

Az egyéjszakás kalandok ebben az évszakban különösen jellemzőek. Ennek oka, hogy a szexuális vágyért felelős hormonok (a dopamin és a szerotonin) szintje megemelkedik a napfény és a könnyedebb időtöltés hatására, ezáltal nyitottabbak leszünk a szexuális kalandokra. Ha egy ilyen élmény egy teljesen idegen személlyel történik, nem számít, hogy kik vagyunk valójában, ahogy a hibáink sem fontosak, és még igazi tétje sincs a dolognak. Mindezzel az emberek többnyire tisztában is vannak. Ám van három dolog, ami kevésbé ismert a téma kapcsán.

1. Egyeseknek kifejezetten jót tesz több dolog miatt is

Közismert, hogy egy jó szex – történjen az egy ismeretlennel vagy párunkkal – rendkívül pozitív élettani hatással bír. Azt is viszonylag sokan tudják, hogy egy idegennel folytatott szexuális aktus az önbizalomra is kedvezően hathat. Azonban van néhány kevésbé ismert pozitívuma is.

Egy Zhana Vrangalova nevű pszichológus által vezetett 2014-es vizsgálat arra mutatott rá, hogy

azok a személyek, akik az alkalmi szexre leginkább hajlamosak nagyobb önbecsüléssel, életörömmel és elégedettséggel rendelkeznek, a depresszió és a szorongás pedig jóval ritkább náluk.

Ezek az emberek általában extrovertáltak, impulzívak, attraktívak. Ja, és férfiak. Ám a lényeg a mi szempontunkból, hogy akik preferálják az alkalmi szexet, azok több pozitív hatással is számolhatnak. Ellenben azoknak, akiknek a viszonyulást negatív a dologhoz, jó eséllyel csalódás lesz, nem sok pozitívummal.

idegen szex alkalmi szex evolúciós pszichológia egyéjszakás szerelem férfi-nő

2. Az alkalmi szex gyakran hosszú távú kapcsolathoz vezet

Az idegenekkel folytatott szex egyik leginkább lényegi eleme, hogy nincs felelősség, elköteleződés, számadás és a többi. Akkor hogy mondhatnánk, hogy könnyen hosszú távú kapcsolathoz vezethet? A kérdésre a Colorado-i Egyetem antropológusa, Helen Fisher válaszol:

Fisher többek között azt mondja, hogy a megkérdezettei

arra a kérdésre, hogy „volt-e része olyan alkalmi szexben, ami hosszú távú kapcsolathoz vezetett?” 25-35%-a a nőknek és férfiaknak igennel válaszol. Vagyis az alkalmi szex sokszor valójában nem csak alkalmi.

Ennek oka a szakértő szerint, hogy a szex, a szerelem és a szeretet együtt működik, egymás kiváltói, mozgatórugói. Azaz az egyik, könnyen előhívhatja a másikat is, ezért is lehet veszélyes az alkalmi szex, ha az egyik fél nem tudja a helyén kezelni.

3. A nők és a férfiak szexuális bűntudata különbözik e téren (is)

A nők és a férfiak számos szituációban másképp gondolkodnak, viselkednek. Nincs ez másképp a a szexuális bűntudat területén sem, itt is több különbség van a nemek között. A közhiedelem úgy tartja, hogy a férfiak hajlamosabbak belebonyolódni egyéjszakás kalandokba, a nők kevésbé. Ez, ha evolúciósan nézzük, nem is meglepő, hiszen evolúciós gyökerekre vezethető vissza (erről itt). És vajon mi a helyzet azzal az izgalmas kérdéssel, hogy milyen különbségek vannak az érzelmi viszonyulás területén ebben a témában?

Egy 2013-as igen nagy volumenű kutatás érdekes eredményeket hozott az alkalmi kapcsolatokhoz való viszonyulást illetően. Ha dióhéjban akarjuk összefoglalni, akkor azt mondhatjuk, hogy

a férfiak sokkal jobban bánják, mint a nők, ha nem használnak ki egy alkalmi szexre való lehetőséget. A nők pedig ennek megfelelően sokkal jobban bánják, ha belemennek egy ilyen kalandba, nagyobb a bűntudatok ilyen téren.

idegen szex alkalmi szex evolúciós pszichológia egyéjszakás szerelem férfi-nő

Bővebben. A nők top3-as listája a szexuális bűntudatot illetően:

  1. A szüzesség nem megfelelő partnerrel való elvesztése (24%)
  2. Megcsalás (23%)
  3. A szexualitáshoz való túl gyors eljutás (20%)


A férfiaké ezzel szemben:

  1. Egy potenciális szexuális partner bátortalanságból adódó elvesztése (27%)
  2. A fiatalkori kalandok elmulasztása (23%)
  3. A független időszakok szexuális kihasználatlansága (19%)

Továbbá több nő (17%) érzett bűntudatot amiatt, hogy egy számára testileg nem vonzó partnerrel létesített szexuális viszonyt. Ugyanez az arány a férfiaknál csupán 10% volt. Érdekesség, hogy a vizsgálatba leszbikus, homoszexuális és biszexuális alanyokat is bevontak, és náluk is ugyanez a séma rajzolódott ki: a nők nagyobb arányban éreztek bűntudatot egy-egy alkalmi kapcsolat miatt. Hogy miért van ez így? Arra a kutatás vezetője, Martie Haselton válaszolt (ford.: sg.hu):

„A férfiaknak az evolúciós történetünkben minden kihagyott lehetőség egy szexuális kapcsolat létesítésére egy új partnerrel gyakorlatilag egy elszalasztott reprodukciós lehetőség – ami igen nagy veszteség evolúciós szempontból. A nőknek azonban a reprodukció sokkal nagyobb befektetést igényel minden egyes utód esetében, beleértve a terhesség kilenc hónapját, valamint a szoptatás várható további két évét. Az alkalmi szex következményei sokkal jelentősebbek a nőknél, mint a férfiak esetében”


 

A blog követése Facebookon.