Orbán Viktor egy portugál lapnak adott interjút a minap. Beszélt a bevándorlókról, az alaptörvényről, valamint a család fogalmáról is. Kiderült, hogy rengetegen nem is családban élünk. Főleg azok, akik a több ezer éves hagyományunkra fittyet hányva nem házasodnak össze. Vagy örökbefogadtak egy gyereket. Vagy homoszexuálisok.

orbán MO család párkapcsolat fidesz family

Orbán Viktor a portugál Expresso című lapnak adott interjút – számolt be róla a 444.hu. A „Magyarországot nem lehet a bevándorlók befogadására kényszeríteni” és a „remekül működő alaptörvényünk” panelek mellett a miniszterelnök úr beszélt még a családról. Pontosabban arról, hogy mi család és mi nem az ma Magyarországon. Íme:

„úgy véljük, hogy egy nemzet alapja a család, és ezt védeni kell. Világossá tesszük azt, hogy csak egy férfi és egy nő házasodhat össze és alapíthat családot […] a homoszexuálisok csinálhatnak, amit akarnak, de nem köthetnek az állam által elismert házasságot”

Valamint fontos kitétel az Orbán-féle definícióban, hogy:

„Ha egy ember egy másikkal él együtt és nem akarnak gyerekeket, nem ápolja a több ezer éves magyar hagyományt, amelynek értelmében a férfi és a nő házasodik. Ha egy férfi és egy nő együtt él, összeházasodik, gyerekeik születnek, ezt hívjuk családnak. Ez nem emberi jogi kérdés, hanem nevén nevezzük a dolgokat"

orbán MO család párkapcsolat fidesz family

Tehát az Orbán-féle meghatározás alapján nem tekinthetők családnak többek között:

  • a homoszexuálisok (még örökbefogadott, tisztességesen felnevelt gyerekkel sem)
  • a gyerek nélküli párok
  • gyereküket egyedül nevelő szülők
  • az egy vagy több gyerekkel rendelkező, ám nem házasságban élő párok
  • az egy vagy több örökbefogadott gyerekkel rendelkező párok, házastársak (még akkor sem, ha sajátjukként szeretik a gyereküket)

Viszont a meghatározás nem zárja ki például:

  • a gyerekeikkel nemtörődő, ámde együtt élő, házas szülőket
  • a gyerekeiket bántalmazó, molesztáló, ámde együtt élő, házas szülőket
  • a gyerekeiknek a lehető legrosszabb példát mutató (pl. alkoholizmus, egymás mellett élés stb.). de együtt élő, házas szülőket

orbán MO család párkapcsolat fidesz family

(Kép forrása: alfahír.hu)

De hogy némileg tudományosak is legyünk, tegyük fel a kérdést, hogy mi is a család. A szakirodalomban számos meghatározás létezik a fogalomra, még azonos tudományterületeken belül sincs konszenzus.

A szociológiában például a család szerkezetéből indulnak ki: ha csak két generáció (szülők, gyerekek) él együtt, akkor családmagról, vagyis nukleáris családról beszélhetünk, ha pedig kettőnél több generáció él együtt, akkor nagycsaládról van szó.

Ezzel szemben a néprajzi megközelítés a házasságból indul ki, eszerint a családok három típusát különbözteti meg:

  1. monogám család (egy férfi és egy nő házassága)
  2. poligám család (a házasságot egy férfi több nővel köti)
  3. poliandrén család (egy nő több férfival házasodik)

Végül egyes kutatók a családot a funkciók szerint próbálják megragadni, így a családra mint a társadalom olyan mikrostrukturális kiscsoportjára tekintenek, amely

  • önmagában is többnyire teljes rendszerként működik
  • tagjai (családtagok) egymással rendszeres, életvitelüket átszövő kapcsolatban vannak
  • folyamatos működésében a családtagokat pszichoszociális, létfenntartási és szellemi-kulturális értékek és érdekek kötik össze

Lehetne még számos meghatározást hozni példának a család fogalmára, ám jó eséllyel egy sem egyezne az Orbán-féle család fogalmával. Szerencsére. A probléma az, hogy az Orbán-féle felfogás roppantul igazságtalan, felháborító és sértő azokra nézve, akik tisztességesen, szeretetteljes légkörben, sokszor erőn felül nevelnek gyereket. Akár házasok, akár nem. Akár melegek, akár nem. Akár Orbán családmodelljét követik, akár nem.

A blog követése Facebookon.