Nem is igazán a technika érdekes, hanem sokkal inkább a festékanyag. Olajfesték? Tempera? Vagy netalán pasztell? Egyik sem, ugyanis ennél egy sokkal izgalmasabb anyaggal dolgoznak ezek a fülöp-szigeteki művészek. Annyit segítségül, hogy köze van a Pasig nevű folyóhoz és annak állapotához.                                                                                                             

vizsprint szennyezett víz folyó festészet művészet manila festőművészet

Egészen elképesztő dolog inspirált egy csapat fülöp-szigeteki festőművészt az alkotásra. Nevezetesen a manilai szennyezett folyóvíz, amire nemcsak hogy felhívják a figyelmet az említett festők, hanem használják is azt. Ez az úgynevezett "piszkos akverell", amit az alábbi videóban alaposabban is szemügyre vehetünk:

These incredible watercolour paintings are made using dirty river water
VIDEO: Manila's rivers need help.
h

"Az első nehézség az volt, hogy először dolgoztam ilyen anyaggal, a második pedig ennek az anyagnak a szaga." - mesélte  JC Vargas, a 9 felkért művész egyike - "Bár a festékanyagot már fertőtlenítették, a szag még mindig jelen volt, így nagy kihívást jelentett számunkra ez a munka."

A fertőtlenítésre egyébként azért volt szükség, hogy elkerüljék a különböző bakteriális fertőzéseket, Ugyanis a Pasig folyó - ahonnan a festékanyag egy jelentős része származik és ahol a festményeken ábrázolt gyerekek és családok javarésze él - az egyik legszennyezettebb folyó a világon.

Az eladott festményekből származó bevételt stílusosan a manilai folyók, valamint az azok mentén élők helyzetének javítására fordítják.

A blog követése Facebookon.