A különösen szép emberek arcában van valami különleges? Hallott már az aranyarányról vagy másképpen aranymetszésről, ami a szép arc alapjaihoz ad paramétereket? Csak az ember alkalmaz olyan eszközöket, amitől szebbnek tűnik? Miért van az, hogy valakinek jól áll a frufru, míg másoknak borzalmasan? Következzen néhány tévhit és tény a szépséggel kapcsolatosan.

szepseg szépség emberi szépség aranymetszés művészet arc

A szépség fogalma – legyen szó a nyelv vagy egy ember szépségéről – nagyon nehezen megfogható, mivel egyviszonylag szubjektív kategóriáról beszélünk. Mindenkinek más jelenti a szépet, ám van néhány olyan tényező, jegy, ami egy adott populáció legtöbb tagjának vonzó vagy kevésbé vonzó – természetesen ez függhet az adott kultúrától, korszaktól, kortól stb. És van néhány egészen közkeletű tévhit is a szépség témakörén belül, melyeknek cáfolatai egy egészen más megvilágításba helyezik a szépségről alkotott eddigi elképzeléseinket.

Aranymetszés, aranyarány, isteni arány

Az aranymetszés (más néven: aranyarány vagy isteni arány) egy olyan speciális arány, amelyben egy mennyiséget vagy szakaszt úgy osztunk két részre, hogy a kisebbik rész úgy aránylik a nagyobbikhoz, mint a nagyobbik rész az egészhez. Ha matematikailag szeretnénk ezt kifejezni, akkor az érintett arányszám az

1 : 1,61803398875.

Ez az arányosság számos művészeti ágban meghatározó volt, a festészetben éppúgy, mint mondjuk az építészetben, az ókortól kezdve egészen napjainkig. Az ókori görögök például (egyébként Eukleidész volt az első, aki írásban rögzítette az aranyarányt) hittek abban, hogy az a természetben (pl. emberi testen, csigaházon stb.) igen gyakori aranymetszést a művészetben is követni kell. Később már nemcsak a művészetben vélték ezt meghatározónak, hanem az emberi szépség tekintetében is, elsősorban az arc arányaira vonatkoztatva. Ám ez az elképzelés napjainkra kevéssé áll szilárd lábakon, ha az ide tartozó vizsgálatok eredményeit nézzük.

szepseg szépség emberi szépség aranymetszés művészet arc

A kutatások azt bizonyítják, hogy ha van is valamiféle bűvös arányszám, az nem az aranymetszésnek feleltethető meg. A kísérletek azt mutatják, hogy az, hogy kit találunk szépnek, sokkal inkább függ például a szem és a száj vagy a két szem közötti távolságtól. De ha nagyon szeretnék arányokat hallani, akkor a vizsgálatok szerint szép emberek esetében:

  • a száj és a szem közötti távolság kb. 36 százaléka az egész arc hosszának
  • a két szem közötti távolság pedig 46 százaléka az arc szélességének

Miért érdekes ez? Mert így tudunk trükközni – különösen a nők – a szépséget illetően. Egy hajvágással máris „megváltoztathatjuk” ezeket az arányokat. Nem véletlen, hogy valakinek jól áll a frufru, míg másoknak egyáltalán nem.

szepseg szépség emberi szépség aranymetszés művészet arc

Különösen szép = különleges jegy?

Gyakran találkozni olyan állításokkal, hogy az igazán szép személyek arcában van valami, ami eltér az átlagtól, van valamiféle „normaszegés” az arcvonásaikban vagy annak egyes jegyeiben. Ez teljesen logikusan hangzik, hiszen ebben az esetben mondhatnánk, hogy milyen különleges az illető, amit azonnal össze is moshatunk a szépséggel. Csakhogy.

A kutatók azt találták, hogy a legátlagosabb arc az, ami a leginkább vonzó és szép. Ennek az oka az agyunk ezzel kapcsolatos működése. Ha szétnézünk a környezetünkben, rögzítjük az egyes emberek arcát és ezekből az arcokból vonunk egy átlagot, egy átlag „arcképet” (ennek is köszönhető pl., hogy tudjuk, egy ember jön szembe, nem pedig egy majom). Ezt az átlag-reprezentációt használjuk viszonyítási pontként a különböző emberekkel való találkozásunk alkalmával, és az agyunk – mivel genetikailag így van kódolva – előnyben részesíti azokat az arcokat, melyek az átlaghoz közelebb helyezkednek el. Valójában könnyebb feldolgozni az átlaghoz közeli arcokról szerzett információkat, ezért előnyösebb az, mint az átlagtól valamilyen szempontból eltérő arc.

szepseg szépség emberi szépség aranymetszés művészet arc

Szépség ápolása: az ember sajátja?

Sok-sok olyan dolog van, amit az ember sajátjának szoktak titulálni, amiről úgy vélik, hogy csakis az ember képes rá. Ám ezek közül számtalan valójában más fajokra is igaz. Ide tartozik például a különféle eszközök alkalmazása a szépség megteremtéséhez, ha úgy, tetszik ápolásához. De tényleg csak az emberre jellemző ez? Csak az ember képes arra, hogy vonzóbbá tegye magát kisebb-nagyobb külső segítséggel?

szepseg szépség emberi szépség aranymetszés művészet arc

Természetesen nem. A kulcs a szexuális szelekció, ami nagyban befolyásolja a különböző fajok egyedeinek viselkedését. A flamingók például hasonlóan viselkednek a párzási időszakban, mint a nők egy-egy randevú előtt: sminket használnak. Na jó, ha nem is sminket, de egy természetes olajat, amit a hímek és a nőstények egyaránt a tollaikra kenegetnek, hogy rózsaszínűbbnek, azaz vonzóbbnak tűnjenek.

És ha már sminkelés: a természetesség vonzóbb a tudomány szerint is. Egy vizsgálat értelmében azok a nők vonzóbbak, akik kevesebb sminket visznek fel az arcukra (pontosabban 40%-kal kevesebbet). Ennek okait egyelőre kevésbé ismeretesek, de könnyen elképzelhető, hogy a több smink gyanakvást indít el a férfiben a nő valódi adottságaira vonatkozóan. Úgyhogy csak óvatosan a púderrel és szemfestékkel!

 

A blog követése Facebookon.