A nyári kánikula átvészelésének egyik alappillére a víz, kiváltképp ha az szilárd halmazállapotú, azaz jég. De hogyan változtathatjuk a vizet jéggé a másodperc töredéke alatt? Hogyan készül az instant jég? A titok nyitja a posztban.                                                                                                                          

                                                                                                                                               

víz jég tiszta víz fagyás hogyan? vizsprint kémia

Habár az időjárás elég változékony továbbra is, de azért egyértelműen közeledik a nyári kánikulák időszaka. Ilyenkor az emberek számtalan módon próbálják átvészelni a meleget. Az egyik fontos eszköz ebben a küzdelemben pedig nem más, mint a jég. Ám mi van akkor, ha éppen nincs elegendő mennyiségű jegünk vagy egyáltalán nem áll rendelkezésünkre egyetlen adag jégkocka sem. Hogyan lehetne nagyobb mennyiségű jeget varázsolni gyorsan?
Hát, például ahogy ezt az alábbi videóban teszik:

How to freeze water instantly
VIDEO: Ice, ice baby.
h

Lássuk, hogy mi is történik pontosan a videóban.

A titok nyitja a nagy tisztaságú víz, amiben nincs olyan részecske, ami elősegítené a kristályképződést.

Ezt némely iparágakban előszeretettel alkalmazzák. Például a gyógyszeriparban az egyes gyógyszergyártási technológiák nagy tisztaságú vizet (vízminőséget) igényelnek, akárcsak az elektronikai alkatrészgyártás egyes területei. Ha a

nagy tisztaságú  vizet fagyáspont alá hűtik, az nem szilárdul meg (túlhűtés).

Ennek oka, amiről már a fentiekben szó volt, nevezetesen hogy nincs meg az a kristály, amire rá tud épülni a többi. Éppen ezért van szükség valamiféle érdes felületre, amin keresztül el tud indulni a növekedése kristályszerkezetben. Ezt lesz a jég vagy éppen egy (pl. az ütés hatására kialakuló) góc. Így készült tehát az instant jég.

A blog követése Facebookon.