Számos dolog van, ami a depresszió jele lehet. Az étkezési és szexuális szokások megváltozása, hangulatingadozások, a jövőtől való félelem, önbecsülési problémák, mások iránti érdeklődés hiánya stb. Itt egy teszt, amely kitöltésével kiderítheti, hogy a depresszió veszélye fennáll-e Önnél, és ha igen, akkor milyen mértékben.                                                                                                                              

pszichológia teszt depresszió lélektan személyiség

A depresszió számos dolog (pl. szakítás, szülés vagy egy számunkra fontos személy elvesztése) miatt kialakulhat. Persze, sokszor nem is vagyunk tudatában annak, hogy milyen nagy a baj, illetve számtalanszor nehéz megmondani, hogy valóban depresszióról van-e szó vagy csupán átmeneti hangulatingadozásról. Ebben segít az alábbi, az eredeti Beck-féle depresszió-skála alapján létrehozott teszt.

A teszt különféle állításcsoportokat (összesen 21-et) tartalmaz. Egy csoportba 4 válaszlehetőség tartozik. Olvasson át minden egyes állítást és válassza ki azt az egy állítást, amely a legjobban leírja az Ön érzését, hangulatát az elmúlt héttől egészen a mai napig. Legyen őszinte a válaszadásnál!

(Amennyiben a teszt nem jelenik meg, kattintson IDE.)

A teszt az amerikai pszichológus-pszichiáter, Aaron Temkin Beck kérdőíve, az ún. Depresszió (eredetileg: Reménytelenség) Skála alapján készült. Ennek eredeti angol nyelvű változata itt érhető el PDF formátumban, magyarul pedig itt. A fenti teszt elkészítése ezek felhasználásával történt.

Fontos, hogy a kérdőív önmagában nem elegendő a diagnózis felállításához. Inkább tájékoztató-prognózis jellegű, de mindenképp érdemes a kapott eredményen elgondolkodnia.

A szerdai blogbejegyzésben a depresszióról, depresszióval kapcsolatos tévhitekről, valamint olyan módszerekről tudhat meg többet, melyek segítenek a depresszió leküzdésében.

A blog követése Facebookon.