Te hogyan reagálnál arra, ha valaki azt mondaná neked, hogy „képeket készítek olyan dolgokról, amit szépnek tartok”, és téged szeretne megörökíteni? Egy chicagói középiskolában ez történt, az eredmény pedig igen érdekes. Pláne azoknak, akiket érdekel a testbeszéd vagy a hazugság felismerésének témaköre.                                                                                                                            

pszichológia hazugság Duchenne testbeszéd arc szépség mosoly öröm érzelmek alapérzelmek meglepettség

Az év egyik legérdekesebb projektje Shea Glover nevéhez fűződik, aki egy chicagói középiskolában fényképezte a diákokat, akiknek azt mondta, hogy „képeket készítek olyan dolgokról, amit szépnek tartok”. Az ötletgazdának az eredeti célja nem az volt, hogy az emberek reakcióit rögzítse: „egyszerűen csak a szépséget vettem fel és ez lett az eredmény” – írja. Azonban nem csupán egy egyszerű, vidám kis felvételről van itt szó. A reakciók által nagyon izgalmas viselkedésbeli jegyek, az emberi viselkedés és testbeszéd szinte mindenkire érvényes jelei figyelhetőek meg. De először is lássuk a videót:

Miután konstatáltuk, hogy egy rendkívül ötletes és pozitív videót láttunk, érdemes megfigyelni az emberek konkrét reakcióit. Ezeket alapvetően két csoportra oszthatjuk az alapérzelmek szempontjából.

Elsősorban meglepettséget és örömöt tükröző arckifejezéseket láthatunk.

Ez kettő a hat alapérzelem közül, melyek a következőek: düh, félelem, undor, meglepettség, öröm és szomorúság (egyes kutatók elkülönítik még a megvetést is, valamint a semleges arckifejezést). Bár az arcizmaink mozgatása felett van akaratlagos irányításunk, az arcunk alapvetően kettős rendszer. Általunk választott (szándékos), illetve spontán, akaratunktól függetlenül megjelenő arckifejezések alkotják arcjátékunkat. Az utóbbiak az evolúció során alakultak ki, és tulajdonképpen minden személynél azonosak. Függetlenek a nemtől, a kortól, a kultúrától, ezért hívjuk őket univerzális arckifejezéseknek. De térjünk vissza az eredeti két érzelemkifejeződésünkre.

A valódi meglepettség nagyon sokszor megjelenik a fiatalok arcán. Ennek a következő, arcunkról leolvasható fő jelei vannak: a szemöldök megemelkedése, a szemek tágra nyílása, valamint a száj nyitva maradása (gyakran csak résnyire). És ha valaki szeretné tudni, hogy a meglepettség valódi vagy mímelt, akkor nem árt azzal tisztában lenni, hogy

a valódi meglepettség nem tart tovább 1 másodpercnél.

A 3:05-től szereplő lány például gyanús, hogy nem lepődött meg valóban, hanem csupán eljátszotta az érzelmet. Sokáig tart a reakciója, a szemei sem kerekednek úgy, ahogyan a valódi meglepettségnél szokás, ahogy az például a videón 0:56-től látható. Mindez pedig egy nagyon jó támpont azoknak, akik hazugságvizsgálattal foglalkoznak.

pszichológia hazugság Duchenne testbeszéd arc szépség mosoly öröm érzelmek alapérzelmek meglepettség

A másik érzelemnél, az örömnél szintén megvan ez a kettősség, vagyis beszélhetünk valódi és hamis örömről. Ám e kettő megkülönböztetése az egyik legnehezebb feladat, mivel

(hamis) mosolyt varázsolni az arcunkra szinte bármikor képesek vagyunk.

A hazugság szempontjából kétféle mosolyt különböztethetünk meg. Az őszinte, belülről jövő mosolyt (ezt nevezzük Duchenne-mosolynak), illetve a nem őszinte mosolyt (pl. a szociális mosolyt vagy vicsort). Egy valamit ezzel kapcsolatban fontos leszögezni: ez utóbbi kategóriába nem szükségszerűen rossz és negatív mosolyfélék tartoznak. A szociális mosollyal például az együttérzésünket, jóindulatunkat fejezhetjük ki mások iránt, valamint igen nagy szerepe van a kapcsolataink épülésében, építésében.
 

Guillaume Duchenne francia neurológus és orvoskutató az 1800-as évek közepén vizsgálta az emberi arcizmok működését. Elektromos árammal ingerelte az egyes arcizmokat, és azt állapította meg, hogy a nevetés és a vicsor közötti fő különbség valójában nem a szájnál, hanem sokkal inkább a szemeknél jelenik meg. Az ezekért a mozgásokért felelős szemmozgató izmokat rendkívül nehéz akaratlagosan irányítani, illetve ezek rajzolnak ki az arcunkon kisebb-nagyobb szarkalábakat. Ez az őszinte mosoly elsődleges jele, amit száz évvel később Duchenne-mosolynak kereszteltek.

Visszatérve a valódi örömhöz és mosolyhoz, a következőkre érdemes odafigyelni.

A valódi öröm esetében megjelennek a szarkalábak, ami a fő jele az igazi mosolynak.

De ezen kívül megemelkedik az arc két oldala (a pofa rész), illetve a szemkörnyéki izmok is megmozdulnak. Mindez jól látszik például ennél a lánynál 1:20-tól. Ellenben a közvetlen utána következő lánynál a nem valódi mosoly figyelhető meg.

pszichológia hazugság Duchenne testbeszéd arc szépség mosoly öröm érzelmek alapérzelmek meglepettségVégezetül egy valamit tisztázni kell. Ahhoz nagyon szemfülesnek és tapasztaltnak kell lenni, hogy valaki felismerje a hazugságot. A szakértők mindezt évekig gyakorolják, és még így sem tudják minden esetben eldönteni, hogy mi az igazság. Tehát hiába van az igazság az arcunkra írva: mit sem ér, ha nem tudjuk olvasni megfelelően.