Egy átlag mosogatószivacs egészen sokáig kitart. De vajon mennyire higiénikus? Milyen gyakran kellene cserélnünk? Érnek-e valamit a különféle szivacstisztító eljárások vagy feleslegesen erőltetjük? Mennyire veszélyes az egészségünkre egy ártatlannak tűnő mosogatószivacs? Íme a tudományos válasz és a magyarázat a miértekre.                                                                                                                

egészség mindennapi mosogatás mosogatószivacs szivacs baktérium milyen gyakran

Gondolná, hogy a mosogatószivacsokban csak úgy nyüzsögnek a baktériumok? Olyannyira, hogy az otthonunk legmocskosabb és legkevésbé higiénikus tárgyai közé tartoznak. Viszonyításképp: a mikrobiológusok szerint például a mosogatószivacsokban több baktérium található, mint a WC-ben.

Egy nemrégiben végzett átfogó vizsgálatban 28 baktérium fajtán teszteltek 14 különböző szivacsot. A kutatás célja az volt, hogy kiderüljön, mik is élnek valójában a mosogatószivacsokon, illetve hogy ezek mennyire ártalmasak az egészségre. Az eredmény pedig:

sokkal több kórokozó található egy-egy szivacsban, és ezek sokkal veszélyesebbek is egészségügyi szempontból, mint azt korábban gondolták: a 10 leggyakoribb kórokozóból minimum 5 megtalálható a szivacsokon.

egészség mindennapi mosogatás mosogatószivacs szivacs baktérium milyen gyakran

A kutatás további eredménye, hogy az eddig sokak által használt mosogatószivacs tisztító technikák egyáltalán nem olyan hatékonyak, mint hinnénk. A mikrohullámú sütő vagy a forró víz csupán 60%-kal csökkenti a baktériumok számát, azonban nem sterilizálja a szivacsokat. Továbbá,

azokon a szivacsokon, melyeket rendszeresen tisztítunk, nincs kevesebb baktérium, mint amelyek tisztítatlanok. A kutatók szerint ugyanis az ellenállóbb baktériumok túlélik a tisztítási folyamatot, aztán ismételten „benépesítik" a szivacsot.

Tehát nem igazán érdemes és praktikus a különféle tisztítási módszereket alkalmazni a konyhai szivacs esetében. Habár jó ötletnek tűnik a szivacsok tisztogatása minden használat után, a kutatók mégis azt javasolják, hogy a legjobb, ha a konyhai szivacsokat minél gyakrabban, legalább hetente cseréljük.

Felhasznált irodalom
Massimiliano Cardinale, Dominik Kaiser, Tillmann Lüders, Sylvia Schnell, Markus Egert (2017): Microbiome analysis and confocal microscopy of used kitchen sponges reveal massive colonization by Acinetobacter, Moraxella and Chryseobacterium species.


 

A blog követése Facebookon.