Van, aki ritkábban, és van, aki sűrűbben vált törölközőt. De vajon ki cselekszik helyesen? Aki heti rendszerességgel mossa ki törölközőjét, vagy aki több hetet is vár ezzel? Mi a kényelmetlen igazság a törölköző tisztán tartásának az ügyében? A tudomány kíméletlen választ ad a kérdésre, és konkrét magyarázattal is szolgál.

egészség törölközö mindennapi baktérium

Többé-kevésbé ismert tény, hogy a törölközőnk sok-sok baktériumnak és gombának ad otthont. Ehhez jönnek még az elhalt bőrsejtek, illetve az anyagcsere nyomán keletkező váladékok. Egyszóval a kellemetlen igazság, hogy a törölközőnk közelebbről szemügyre véve igencsak undorító.

A törölköző az egyik legoptimálisabb közeg a baktériumok szaporodására, ugyanis nedves, meleg és semleges PH-értékű. Emellett az elhalt bőrsejtek és az egyéb sejttörmelékek nagyszerű táplálékforrást biztosítanak a mikrobáknak. Ezek legtöbbje nem árt nekünk, mivel a saját testünkből származnak, ám ha valakivel netalántán megosztanánk a törölközőnket, akkor máris kapcsolatba kerülünk más szervezetek organizmusaival. Ez keléseket és fertőzéseket okozhat, ezért szokták a közös törölköző használatának kerülését javasolni a szakemberek.

Na de akkor mi is az igazság? Milyen gyakran kéne kimosnunk ezt a baktériumtenyészetet, amit törölközőnek hívunk? A tudósok nem heti vagy napi időtartamot jelölnek meg, hanem a használat számához kötik a törölközőcsere időpontját:

maximum 3 használat után a mosógépbe kéne hajítanunk a törölközőnket.

És ehhez jön még, hogy két használat között mindig meg kell szárítani, mivel a nyirkos törölköző a baktériumok melegágya. Vagyis összességében elmondható, hogy feltehetőleg az Ön törölközője is undorító, és valószínűleg nem mossa kellő rendszerességgel. 

A blog követése Facebookon.