A boldog párkapcsolat egy újabb titka

Bizalom, szex, anyagi biztonság – órákig lehetne sorolni, hogy mik azok a dolgok, amik fontosak egy párkapcsolatban. A Harvard Egyetem egyik pszichológusa viszont egy dolgot kiemel az összes ilyen dolog közül a kutatások alapján. Kitalálja, hogy mi lehet ez?                                                                                                                                                                                                           

szerelem párkapcsolat tipp csernus értékelés boldogság boldog

A jól működő, tartós és boldog párkapcsolat köztudottan ritka. Hogy miért? Többek között azért, mert az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a kapcsolatot ápolni és gondozni kell, és minden nap tenni érte. Csernus Imre például egy virághoz hasonlítja a párkapcsolatot, amit a két fél közösen ültet – csak aztán általában az egyik azt hiszi, hogy a másik gondozza, a másik pedig, hogy az egyik. Daniel Shapiro, tárgyalástechnikai szakember ezzel a gondolattal kapcsolatban fogalmazta meg az egyik, ha nem a legfontosabb dolgot a témával kapcsolatban. Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy

a leglényegesebb dolog a párkapcsolatban az értékelés.

A pedagógiában és a pszichológiában értékelésnek tekinthető mindenféle visszajelzés, visszacsatolás (legyen az verbális vagy nonverbális) a másik fél irányába. Így tehát maga a figyelem, az hogy meghallgatom a másik felet, részét képezi a boldog párkapcsolatnak. Ahogy az is, hogy elismerem és értékelem az illetőt.

szerelem párkapcsolat tipp csernus értékelés boldogság boldog

Ha például az egyik fél elmeséli, hogy ez és ez történt a munkahelyen – hívja fel a figyelmet Shapiro – nagyon nem mindegy, hogy hogyan reagálunk. Elkezdünk beszélni arról, hogy mi mit csináltam, elintézzük egy „tök jó”-val vagy miután meghallgattuk elismerő, dicsérő szavakat intézünk a partner felé? A kutatások azt mutatják, hogy

az értékelés hiánya az évek alatt egyre inkább tönkreteszi a kapcsolatot.

De hogyan értékeljük a másikat? Az egyik lényeges kritérium, hogy először is próbáljuk meg mindig megtalálni a jó dolgokat benne, koncentráljunk az értékeire vagy az adott szituációban előkerülő értékeire. A másik fontos dolog, hogy ne intézzük el egy-egy sablonos „ügyes vagy” vagy „ez nagyon jó” megnyilvánulással. Kérdezzünk és dicsérjünk változatosan!

Forrás: TechInsider

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

A tökéletes bocsánatkérés 6 lépése

Mint azt tudjuk, a bocsánatkérés kemény dió. Bizonyára mindenki ismer olyan személyt, aki egyszerűen képtelen bocsánatot kérni. Valószínűleg olyannal is sokan találkoztak már, akik épp ellenkezőleg, mindenért bocsánatot kér, még olyasmikért is, amit el sem követett. De hogy kell egyáltalán bocsánatot kérni? Íme a tökéletes bocsánatkérés lépésről lépésre.

bocs bocsánatkérés elnézést hogyan kérjünk bocsánatot tippek

Kép forrása: http://i.huffpost.com/

A bocsánatkérésnek számtalan módja és stílusa lehetséges. Fogadkozva, valóban sajnálkozva, de félvállról véve vagy épp csak formális okokból is odavethetjük az elnézést kérő szavakat. Érdekes, hogy ha nem az utóbbi esetek valamelyikéről van szó, és komolyan gondoljuk a bocsánatkérést, még akkor is könnyedén falakba ütközhetünk. Talán azért, mert nem jó technikát alkalmazunk?

Egy csapat kutatóban valami hasonló fogalmazódhatott meg, ugyanis úgy döntöttek, hogy utánajárnak többek között annak, hogy mi a tökéletes bocsánatkérés titka. A tanulmányukból az derül ki, hogy

a tökéletes bocsánatkérés hat elemből áll.

Ezt úgy vizsgálták, hogy 333, később 422 felnőttet kérdeztek meg, arról, hogy mennyire tartják hatékonynak a különféle, leírt bocsánatkéréséket. Volt olyan bocsánatkérés, amely csupán egy, volt, ami három, valamint amely hat alkotórészt tartalmazott. Végül ez utóbbi lett a befutó. De lássuk hát ezt a hat elemet:

1. Sajnálkozás kifejezése

2. Elmagyarázni, hogy mit rontottunk el

3. Felelősség elismerése

4. Megbánás tényének kinyilvánítása

5. Hiba korrigálásának felajánlása

6. Megbocsájtás kérése

A legfontosabb komponens ezek közül pedig egyértelműen a felelősség elismerése, a második pedig a hiba korrigálásnak felajánlása – legalábbis a kutatás szerint. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a vizsgálat írott szövegeket használt, vagyis nem vett számításba olyan tényezőket, mint például a testbeszéd vagy a hangbeli jelzések: ezt nagyon sajnálják.

A blog követése Facebookon.

1 Tovább

7 tipp a karizmatikusságunk növeléséhez

A karizmatikus személyeket általában kedveljük, és ők azok, akik leginkább hatást gyakorolnak ránk. De vajon maga a karizmatikusság növelhető-e? Ha igen, hogyan? Íme 7 egyszerű, ám annál hatásosabb tipp hozzá.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

tipp karizma kaizmatikusság megnyerő hogyan testbeszéd érzelem

A karizma kifejezés a görög eredetű kharidzesztai, azaz 'kedvesnek lenni' szóból ered. A szó jelentése persze az idők során némileg módosult. Napjainkban inkább a megnyerő, magával ragadó egyénekben meglévő plusz tulajdonságra szoktuk használni a karizma kifejezést. Azt is tudjuk, hogy egyesekben ez a tulajdonság nagyon erőteljesen jelen van, míg a többségben kevésbé. Éppen ezért nézzük meg, hogy mivel növelhető a karizmatikusságunk a tudomány szerint.

Találd meg a megfelelő szavakat

A karizmatikus személyek egyik gyakori tulajdonsága, hogy bárkivel könnyen szót értenek, úgymond könnyen találják meg a közös hangot az emberekkel. Ennek egyszerű a trükkje: a megfelelő szavakat használják. Ez egyfelől azt jelenti, hogy tudnak alkalmazkodni a másik fél nyelvhasználatához, például nem használnak olyan kifejezéseket, amiket a másik feltehetőleg nem ért. Másfelől – és ebben különösen a hölgyek jeleskednek – probléma esetén nem feltétlen annak megoldására törekednek, hanem inkább az együttérzésük kifejezésére. Ez azért fontos, mert számtalan esetben az emberek nem megoldásokat várnak el, ha elpanaszolják a bajukat, hanem csupán megértést és együttérzést.

Fejezd ki az érzelmeidet

Az érzelmekkel foglalkozó kutatók általában hat alapérzelmet szoktak elkülöníteni, méghozzá: öröm, bánat, undor, félelem, meglepettség, valamint harag vagy düh (egyesek elkülönítik még a megvetést is). Ám nem mindegy, hogy hogyan fejezzük ki ezeket. Egy amerikai pszichológus, Ronald E. Reggio szerint a karizmatikus személyek egyik lényeges tulajdonsága, hogy hitelesen és spontán módon képesek kifejezni érzéseiket, érzelmeiket. Persze az elképzelhető, hogy egy-egy hitelesnek és spontánnak tűnő érzelem valójában nem valódi (l. Duchenne-mosoly és nem Duchenne-mosoly).

tipp karizma kaizmatikusság megnyerő hogyan testbeszéd érzelem

Forrás: huffingtonpost.com

Beszélj a potenciális lehetőségeidről

Egy tanulmány szerint azokra az emberekre, akik a potenciális lehetőségeikről beszélnek, sokkal jobban figyelünk, mint azokra, akik a meglévő eredményeikről, sikerekről mesélnek. Sőt, még vonzóbbnak is találjuk őket.

Tükrözd a másikat

Ha két ember jól kijön egymással, akkor óhatatlanul átvesznek bizonyos szokásokat a másiktól, valamint sok-sok mozdulatot, gesztust is. Ez lehet egy egyénre jellemző szájtartás, mozdulat, speciális gesztikuláció és még sok minden egyéb. A lényeg, hogy mindez a bizalom jele. Nem véletlen, hogy – egy tanulmány szerint legalábbis – azok az személyek, akik leutánozzák az ügyfelük, partnerük mozdulatait a tárgyalás során, sokkal sikeresebb lesznek a tárgyalás végkimenetelét illetően.

Vigyél magaddal cuki állatokat

Köztudott, hogy a különféle aranyos kisállatok vonzóbbá teszik a férfiakat. Ezt tudományos vizsgálattal is igazolták, aminek eredménye: a nők vonzóbbnak találták (hosszú távú kapcsolat szempontjából) a kutyás férfiak fényképeit, mint a kutya nélküliekét. Ennek oka: ha van egy kisállata az embernek, akkor azt feltételezik róla öntudatlanul is, hogy felelősségteljes és képes a kötelezettségvállalásra, ami ugyebár nem egy utolsó szempont a családalapításnál.

tipp karizma kaizmatikusság megnyerő hogyan testbeszéd érzelem

Figyelj a testbeszédedre

A testbeszédünk többet elárul rólunk, mint hinnénk. A testbeszéd valójában nem más, mint az ember érzelmi állapotának a leképezése, megjelenítése vagy megjelenése. Aki fél vagy feszélyezve érzi magát, összefonja a karját és/vagy a lábait. A bizonyos szögben felhúzott felső ajak és a szemöldökök találkozásánál összeráncolt orr megvetést fejez ki. Számos ilyen példa van még. A lényeg, hogy ezek egy része tudatosan befolyásolható (pl. felfelé tartott tenyér = őszinteség; kézzel, ujjakkal megtámasztott áll = figyelem). Ezekre azért érdemes odafigyelni, mert segítségükkel jelezhetjük, hogy érdekel, amit a másik mond vagy egyszerűen csak pozitívabb képet alakíthatunk ki magunkról.

Hagyd, hogy a másik beszéljen

Klasszikus módszer a partnerszerzésnél, hogy hagyja az ember a másikat beszélni. Ezt nevezik a randiguruk „horgolj és kussolj” módszernek, mivel nem kell más, mint megfelelő kérdéseket feltenni, amikre a másik fél „ráharap” és elkezd beszélni – önmagáról. Hogy miért jó ez? Mert amikor magunkról beszélünk, akkor az agyunknak azok a területei aktiválódnak, amik például a szexnél vagy egy finom étel elfogyasztásánál. Vagyis: jól érezzük magunkat az illetóvel és így vonzóbbnak is találjuk őt.

Forrás: Business Insider

A blog követése Facebookon.

0 Tovább

Mindenki másképp egyforma

blogavatar

Az emberek hülyék - gyakran mondjuk ezt a legkülönfélébb dolgok miatt. De mi vajon mások vagyunk-e? Mit mond a tudomány erről? A blog célja, hogy közéleti eseményeken keresztül mutassa be: a sok-sok köztünk lévő különbség ellenére, mégis milyen hasonlóak vagyunk.

Utolsó kommentek